arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lesbisch koppel uit restaurant gezet
by yvan Saturday February 22, 2003 at 09:32 PM
yvan.brys@skynet.be Stadspark, Antwerpen

Een lesbisch koppel voelt zich onheus behandeld door het Antwerpse restaurant Casa Manuel, zo meldt de website van Het Roze Huis. De lesbiennes voelen zich gediscrimineerd en gekrenkt door de uitbater.

Ze waren naar aanleiding van een verjaardag met familie en vrienden gaan eten in het Antwerpse Casa Manuel. Gezellig, lekker, toffe sfeer, tot de eigenaar hen vriendelijk aanmaande de zaak te verlaten. Naar eigen zeggen hadden ze niets gedaan dat die vraag kon verantwoorden, tenzij mekaars hand vasthouden. Dat bleek hij pas opgemerkt te hebben nadat ze gegeten (en dus ook hun geld gespendeerd) hadden. Deze intimiteit schaadde, volgens hem, plots de reputatie van zijn zaak.

De twee vrouwen vroegen om meer uitleg. Een van de vrouwen vat de reactie van de uitbater samen: "Er volgde een uiteenzetting van de uitbater over hoe het maatschappelijk aanvaard was om te vrijen: een man en een vrouw. De technische uitleg bespaar ik u wegens te gortige bewoordingen."

Het koppel was gechoqueerd, verbaasd, woedend en vooral ook vernederd. Ze zien zichzelf als een verliefd koppel en gedragen zich ook zo, maar de eigenaar vond dat dat niet kon. "Geef deze mensen gelijk en je draait de klok terug. Dan zijn al die kleine en grote verwezenlijkingen op het gebied van gelijke rechten en plichten en sociale aanvaarding voor niets geweest", reageren de twee vrouwen. Zij vinden ook dat de politici die een aantal zaken voor holebi's hebben goedgekeurd nu denken dat ze het 'eindstation' bereikt hebben. Maar dat is volgens hen - getuige de bekrompen geesten zoals van de eigenaar van het restaurant - een foute redenering: "We worden elke dag opnieuw gediscrimineerd, gedrukt op ons anderszijn. We vragen niet veel hoor, alleen om als mens behandeld te worden, en niet als uitgestotene van de maatschappij. Daar is helaas nog altijd een mentaliteitsverandering voor nodig."

Op de recent goedgekeurde anti-discriminatiewet kunnen ze zich niet beroepen, omdat die nog niet van kracht is.

Bron: Gaybelgium

Echt wel grof
by Kevin Saturday February 22, 2003 at 10:52 PM

Kunnen we geen actie doen aan dat resto?? Dien typ eens een eigen koekje van deeg geven??

Gene gewone
by Stef Rooyaerts Sunday February 23, 2003 at 02:56 PM

Ooit eens met diene 'type' op weekend geweest in d' Ardennen. Die was niks gewoon, die stapte met zijn zondagse schoenen en zijn maatpak mee op tussen rugzak-liefhebbers met botinnen. Gene gewone, zeker niet qua opvattingen.

Over 't voorval dat hierboven beschreven wordt, verwonder ik mij niks.