arch/ive/ief (2000 - 2005)

Radiks bij BJTR
by Jessie Saturday February 22, 2003 at 02:45 PM
jessie@indymedia.org

Vrijdagavond was er in de lokalen van BJTR (Brugse Jongeren Tegen Racisme) een debat gepland met Younes Rahzouni van Radiks.

Radiks is een organisatie van jonge progressieve migranten. Ze worden vaak vergeleken met AEL maar zijn eigelijk linkser. Door een communicatiefoutje kon Younes niet aanwezig zijn. Maar niet getreurd, Jan Dumolyn en Kaatje Louckx hielden dan maar in zijn plaats een lezing over de stigmatisering van de allochtonen.

Vandaag de dag wordt er alsmaar meer over de allochtonen gepraat in de media. Vroeger werden ze vaak benoemd als "vreemdelingen" of "zwarten", maar nu gebruikt de media een meer versluierd taalgebruik. Er worden synoniemen, eufimismen, hyperbolen e.d. gebruikt.
De modale mens gebruikt vaak het begrip "allochtoon", omdat ze dit het minst beledigend vinden naar die mensen toe. Maar in de Franse taal is het woord "un allochtone" nog altijd een beledigend woord dat vooral gebruikt wordt door het Front National. In het Nederlands is die negatieve bijklank weggevallen en vindt iedereen dit het meest geciviliseerde woord.

Onze cultuur (wat nogal een vaag begrip is, want iedereen definieert "onze cultuur" op zijn of haar manier) is erg paternalistisch ingesteld tegenover migranten. Onze gedachtengang over hen ontstond onder andere door de kruistochten, slavenhandel en de kolonialisering door Europa van zogenaamde achtergestelde gebieden.
Een voorbeeld van het paternalistisch gedrag is duidelijk op te merken in de politiek. Het is "in" om een allochtoon op je lijst te zetten en meer en meer traditionele partijen doen dit ook. Willen ze misschien bewijzen dat deze mensen gecivilizeerd zijn en dat ze ook een rol kunnen spelen in de binnenlandse politiek? (Alhoewel dat ik die "rol" wel in twijfel trek, volgens mij worden ze eerder in een "sois belle et tais-toi"-rol geduwd.) Voor zulke allochtonen is zelf al een term bedacht: de alibi Ali's.

Het discours over migranten en vluchtelingen onstaat binnen de context van structureel rascime. Structureel racisme is gegroeid vanuit de ongelijke machtsverhoudingen in onze maatschappij. Dat macht ongelijk verdeelt is, is maar al te duidelijk. Hoe meer macht mensen hebben, hoe meer ze discrimineren.