arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen: misdaadcijfers stijgen en dalen… maar wat doet de helikopter?
by Nico Volckeryck Friday February 21, 2003 at 03:01 PM

Vandaag hebben we dus de misdaadcijfers ontvangen en wat blijkt? De misdaad daalt en stijgt tegelijk in Antwerpen!

Wat ons vooral opvalt is dat sinds de periode dat de politieheli is beginnen uitvliegen de criminaliteitcijfers juist stijgen bij de misdaden die vooral door de burger als storend wordt ervaren tot groot jolijt van Vlaams Blok en konsoorten. Zo zien we een stijging van het vandalisme + 584, opzettelijke slagen en verwondingen +337 winkeldiefstallen + 49 diefstal met geweld + 59 en de straatcriminaliteit is in sterke stijgende lijn. Heeft de politie helikopter hier dan geen enkele rol gespeeld? Nee dus! We hadden dit zien aankomen en uiteraard daar zijn we verre van gelukkig over. Globaal gezien is de criminaliteit die de gewone burger aan den lijve ondervindt dus gestegen en het Pegasus project heeft hier dan ook geen kentering in kunnen brengen.
De korpschef zou de uitspraak hebben gedaan "dat daar waar de cijfers zijn gedaald dit te maken zou hebben met een goed georganiseerde en werkende recherche". Zouden we dan ook eens eindelijk die goed georganiseerd werkende voetpatrouilles of Orida's kunnen krijgen aub…Want alle burgers zien en voelen een stijging van de criminaliteit in ons dagdagelijks leven.

Men had natuurlijk al naar het experiment kunnen kijken in Wallonië waar ondanks de inzet van de politiehelikopter er ook geen daling van de criminaliteit is genoteerd, maar hoofd commissaris Luc van Beylen schermde toen op ATV met dark numbers.

Ook de onderbouwde studie van criminoloog Tom Van Den Broek had dit al aan het licht gebracht. Zware middelen voor basispolitiewerk hebben totaal geen zin om de kleine criminaliteit te bestrijden en toen was het antwoord van de veiligheidsschepen "maar mijnheer Volckeryck komt hier nu af met studies van uit de vorige eeuw", Die studie wordt nog wel gedoceerd in de politieacademie!

Kunnen we er nu eindelijk van uit gaan dat de politiehelikopter geen enkele bijdrage heeft geleverd tot de daling van de criminaliteitcijfers en gaat de politie nu eindelijk werk maken van de patrouilles in de wijken zodat de criminaliteit cijfers ook zullen dalen in de grote meerderheid van misdaden die er op vooruit zijn gegaan, vooral misdaden die de hele bevolking aan den lijve en psychologisch het meest bezighoudt? Om even bij de actualiteit te blijven. Een miljoenen Euroroof van diamanten is zwaar banditisme. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar daarvan ligt de doorsnedenbevolking niet echt wakker van. Trouwens, ook voor dat soort criminaliteit lijkt ons een helikopter een belachelijke oplossing. Een aantal agenten op straat hadden misschien geholpen die kluisjes in de gaten te houden!

Nico snapt het niet
by Dries Friday February 21, 2003 at 08:59 PM

Een miljoenen Euroroof is een ramp voor de reputatie van de diamantsector. Rechtstreeks of onrechtstreeks stelt die duizenden van de "doorsnedenbevolking" (sic) tewerk in het Antwerpse. Maar daar ligt Nico niet wakker van natuurlijk.

Helicopter
by Edith Friday February 21, 2003 at 11:44 PM
edith.legrand@skynet.be

Zeg Nico, pak die politieagenten hun duur speelgoed niet af, aub. Ze hebben al zo'n zwaar leven en dan wil jij hun helicoptervluchtjes nog gaan aanvechten. Een agent mag ook zijn pleziertje hebben in het leven. Trouwens, dat duur ding is nu toch al betaald en hem in okkasie verkopen brengt te weinig op. Ik snap ook niet hoe ze een handtassendief kunnen snappen met een helicopter, maar soit, je moet die mensen ook iets gunnen. Leven en laten leven.

Meneer de middenstander
by Joke Monday February 24, 2003 at 08:37 AM

Ga maar ergens anders voor meer agenten op straat propageren. Net of er zijn er niet genoeg.