arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag observatiemissie vanuit Gaza !
by Bie Kentane Thursday February 20, 2003 at 11:12 PM
kentane.bie@skynet.be

Wat volgt is een verslag van de Belgische observatiemissie die vandaag een bezoek brachten aan het fel geteisterde Gaza. Gemakkelijke doorgang aan de checkpoint. Gaza is de laatste dagen gebombardeerd uren, nachten lang. Slachtoffers en onrust bij de mensen. gepost door Dirk Adriaensens.

We konden alleen binnen in het eerste deel van Gaza. Het armste deel is afgesloten. Aan de checkpoint naar het andere deel hadden de Israelis grote hopen zand gelegd zodat niemand door kon. We gingen kijken en plots hoorden we dat er op de mensen geschoten werd vanuit de 'nederzetting' iets verderop. De mensen panikeerden.
We liepen weg maar niemand van de mensen werd geraakt.
Wat een cowboyland !!

In de Gaza leeft 75 procent van de mensen onder de armoedegrens. Er is 75 procent werkloosheid. Als er minder uitgangsverbod is daalt de werkloosheid tot 55 procent.
De mensen die in het begin van Gaza wonen kunnen gaan werken in de Israëlische fabrieken . Daarom moeten ze Gaza uit om naar die fabrieken te gaan. Vanavond zagen we de rij mensen staan : zeker een km lang, allemaal mensen die in koten stonden aan te schuiven . Dat doet men met beesten ook, langs smalle koten. Kan je je voorstellen wanneer die mensen thuiskomen ?
Op die manier worden ze allemaal gecontroleerd. Ze moeten binnen zijn om 7 uur, als ze daarna gezien worden op Israëlisch grondgebied worden ze gearresteerd. Dit is een concentratiekamp, apartheid ten top.

Er gebeuren hier vreselijke dingen.
Op 10 februari dit jaar ging een mama vanuit een dorpje in Gaza naar de stad. Ze zou met haar zoontje lekkers halen om feest te vieren. Haar man, die visser is, vroeg haar om een chemisch product mee te brengen om z'n boot te maken. Omdat er vlakbij een nederzetting was gekomen moest ze terug door een checkpoint van de Israelis. Toen ze terugkwam met haar kind en de
spullen hielden de soldaten haar tegen. Ze bonden haar handen vast en dwongen haar het chemisch product op te drinken.
Ze verbrandde binnenin en ontwikkelde een kanker als gevolg van direct contact van dit middel met haar lichaam.

OP de checkpoint gisteren zagen we een soldaat een Palestijns busje controleren, telkens hij een passpoort nakeek gooide hij het paspoort op de grond waarop de Palestijn het mocht komen oprapen...

Er zijn hier nederzettingen waar officieel 600 mensen in wonen maar waar niemand in de realiteit slaapt. men komt overdag werken en springt dan eens binnen in zijn dagverblijf.
In totaal wonen 5500 joden in Gaza. Je zou de tanks en de uitkijkposten eens moeten tellen om dit miezerig hoopje bangeriken te 'beschermen'.

Palestijnen zijn bang voor deportatie van hun mensen tijdens de oorlog met Irak. Ze vermoeden dat ze vb de politieke gevangenen (meer dan 80000 zullen deporteren en dadelijk af zijn van de meest actieve Palestijnen. Alle media aandacht zal op Irak gericht zijn. Israël zal profiteren om zijn strategisch wel beredeneerd plan verder uit te voeren.
De nederzettingen verder uitbouwen, de repressie en bezetting versterken en de infrastructuur vernietigen. Voor de Palestijnen wordt dit onleefbaar. Ze voelen zich geïsoleerd en door de democratische krachten in de wereld in de steek gelaten. Welke toegevingen moeten ze nog meer doen nu er enkel nog maar een vierde van hun land overblijft.

Niemand van de mensen die we spraken ondersteunen de acties van de zelfmoordcommando's, ze versterken de rechtervleugel langs beide kanten en ze verschaffen Sharon een prima excuus van 'veiligheid'. Maar ze begrijpen wel dat mensen na 55 jaar bezetting wanhopig worden. Vijftig procent van de acties zijn individuele initiatieven.

Ik stop er hiermee voor vandaag

dag allemaal

Bie

...
by pablo Friday February 21, 2003 at 10:14 AM

de kolonisten en oorlogsmisdadigers als sharon mogen van mij in elk geval de zee in ja. en alle anderen zullne moeten acepteren dat er voor israeli's in hetmidden oosten alleen een toekomst kan zijn op basis van respect en gelijkwaardigheid. en dat betekent heteinde van departheidsstaat, de oprichting van een palestijnse staat metvolledige bevoegdheden in de gebieden die sinds '67 worden bezet, berechting van de israeli-oorlogsmisdadigers in den haag, vrijlating van palestijnse politiek gevangenen, een rechtvaardige oplossing (waarom niet gewoon terugkeer) van devluchtelingen. voila. een beetje recht en wet, dat zou de israeli's goed doen denk ik. ze flippen totaal door en vergeten totaal dat voor elke israelische burger die omkomt in een zelfmoordaanslag (dat valt idd niet goed te praten) er drie palestijnen worden gedood - op en manier die echt niet mooier is hoor (lees het stuk van tobias van vandaag maar 'ns.).

oei
by evert Friday February 21, 2003 at 10:18 AM

de comment waarop de mijne een reactie was, is blijkbaar reeds verwijderd. Wardoor mijn comment een beetje de mist in gaat :-)
Soit, niet erg.