arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een links alternatief voor de eenheidspap?
by christophe c. Thursday February 20, 2003 at 06:36 PM

"Resist is het linkse alternatief voor de mensen die de eenheidspap beu zijn. Voor Antwerpen is het de linkse oppositie waar de stad nood aan heeft." Volgens Koen Calliauw heeft de lijst Resist dus wel degelijk een bestaansreden. Maar de lijst roept wel veel vragen op. Uit de interventies tijdens de persconferentie distilleerde ik alvast al enkele antwoorden.

Is Resist een partij?

Dyab Abou Jahjah: "Resist is een samenwerking van verschillende krachten rond een minimumplatform. De partners staan op de zelfde lijn rond een aantal punten, maar zijn natuurlijk niet met alles akkoord. We wilden wel nadrukkelijk geen PVDA + AEL-lijst. Het is een lijst waarvan de partners samenwerken op basis van inhoud. Iedereen is welkom indien zij zich akkoord verklaren met de 10 punten."

Zohra Othman: "Resist is een bundeling van de krachten van de Belgische arbeiders die te maken krijgen met groeiende uitbuiting en grote saneringen en de Arabische arbeiders die in de frontlinie staan van de strijd tegen het Amerikaans imperialisme. Wij geloven dat we met die gebundelde krachten nog beter de strijd tegen de oorlog en tegen alle gevolgen van de oorlog kunnen aangaan."


Kunnen moslims en communisten samenwerken?

Dyab Abou Jahjah: "Het is een positieve ervaring dat een marxistische organisatie en een moslimorganisatie samenwerken. We hebben natuurlijk wel wat gemeen. We zijn zogezegd beiden sectair en fundamentalistisch. We zouden beiden een systeem voorstaan waarin 'de ander' onderdrukt wordt. Maar wellicht tot onze beider vernazing lukte het om samen te werken tegen de oorlog in Irak. Maar voor alle duidelijkheid de PVDA wordt geen islampartij en AEL wordt geen marxistische organisatie."

Koen Calliauw: "Dit is een trotse generatie van allochtonen die opkomen tegen discriminaties en die aansluiting vinden bij de kritische en progressieve Belgen."


Zal de lijst Resist zich wel genoeg kunnen onderscheiden van de andere partijen nu die zich ook profileren als anti-oorlogspartijen?

Zohra Othman: "Zij zeggen vandaag dat ze tegen de oorlog zijn, maar dat doen ze alleen om enkele Europese landen vrezen dat een oorlog hun economische belangen in de regio kan schaden. Zij draaien hun kiezers dus een rad voor de ogen. Bovendien zal je zien dat ze toch aan de oorlog zullen deelnemen van zodra er een VN-resolutie is. Resist gaat verder. Wij verzetten ons tegen de Amerikaanse transporten in de haven. Wij zijn tegen wapeninspecties in Irak, tegen het embargo en tegen de Blauwhelmen die Michel naar Irak wil sturen."

Dyab Abou Jahjah: "Antwerpen is de spil van Amerikaanse transport naar de Golfregio. Een beetje consequentie dus alsjeblief. Als Michel tegen de oorlog is, zou hij in de eerste plaats daar iets aan moeten doen."


Is Resist een migrantenlijst?

Zohra Othman: "Ik ben een migrante, maar ik ben ook Belg. Mijn vader werkte op de Boelwerf en mijn zus voor Sabena. Ik was nog klein toen de Boelwerf failliet ging, maar ik herinner mij toch nog goed welke impact dat had op ons gezin. Vorig jaar heb ik dan nog eens mogen meemaken hoe mijn zus kapot was van het faillissement van Sabena. Dat blijft voor mij de hoofdstrijd. Maar ondertussen weet ik ook alles over discriminatie: wat het betekent om geen school te vinden voor je kinderen die de verkeerde naam hebben of geen huis omdat je niet de juiste keur hebt."

Dyab Abou Jahjah: "Er staan drie migranten vooraan op de lijst en dat is een bewuste keuze. AEL vertegenwoordigt de meest onderdrukte groep binnen deze maatschappij. Ik denk dat dit overeenstemt met de ideologie van alle deelnemers aan de lijst. Bij ons zijn de migranten geen versiering. Ik lees dan wel in de kranten dat Agalev de eerste partij is die naar de verkiezingen trekt met een allochtone lijsttrekster, maar dat is natuurlijk belachelijk. Iedereen weet dat Agalev de migranten niet vertegenwoordigt.... Als je de criminalisering op nationaal en internationaal niveau ziet dan kan je alleen maar blij zijn om de dialoog tussen moslims en niet-moslims, om het gezamenlijk project Resist."


Komt er nog een verbreding?

Koen Calliauw: "Wannes Vandevelde, Fred Bervoets, Herman J. Claeys en Jan Decleir zijn mijn generatiegenoten die zich altijd verzet hebben tegen het establishment dat nooit wijkt. Ik roep die generatie op om de lijst te steunen. Er is een campagne om mensen uit de kunstenaarswereld te overhalen om de lijst te steunen. Zij moeten hun verantwoordelijkheid opnemen. Tot nu toe heb ik al heel positieve reacties gekregen en dat moet nu geconcretiseerd worden."

Hugo Franssen: "Deze lijst roept een hoop politieke vragen op. Wij hebben zowel positieve als negatieve reacties gekregen. Er zijn kansen om binnen enkele weken met een indrukwekkende lijst naar buiten te komen."


Is dit wel een progressieve lijst gezien bepaalde conservatieve standpunten van AEL?

Koen Calliauw: "En plots zijn er dan linkse Belgen die menen dat ze het moeten opnemen voor de onderdrukte vrouwen binnen de moslimgemeenschap terwijl ze geen vinger uitsteken als het gaat om de discriminatie tegen de vrouwen in de gehele Belgische samenleving of tegen het geweld binnen het gezin. Deze critici trappen gewoon in de val van de islamofobie. Ik ben biseksueel en ben daar ook altijd voor uitgekomen. Maar ik bedank voor dit soort bondgenoten. Ik kies mijn bondgenoten liever zelf."


Maakt Resist enige kans om een verkozene te halen?

Dyab Abou Jahjah: "Als je er niet in gelooft, moet je er niet aan beginnen. Maar met Resist kijken we ook naar de toekomst. Ik denk dat dit een leefbaar alternatief is. In 2004 zullen we er opnieuw staan en in 2006 zullen we zeker enkele mensen naar de Antwerpse gemeenteraad kunnen sturen. Ik durf zelf te zeggen dat Resist een serieuze kans maakt om in 2006 te wegen op de onderhandelingen over de krachtsverhoudingen in Antwerpen."

Koen Calliauw: "Na mijn ontslag bij Agalev zetel ik als onafhankelijke in de Antwerpse districtsraad. Dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Resist nu al een verkozene heeft."


Waarom willen de partners binnen Resist aan de verkiezingen deelnemen?

Dyab Abou Jahjah: "Voor ons is dat niet evident. We mikten op de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Maar het was onze basis zelf die ons dwong om ook aan de komende verkiezingen deel te nemen. Zij zeggen ons dat we niet alleen kritiek moeten geven op het beleid, maar dat we ook voor een alternatief moeten zorgen. Maar AEL blijft wel een actiebeweging. De lijst is een alternatief waar de mensen van AEL zich kunnen in terugvinden. Resist moet 5.500 handtekeningen verzamelen om aan de verkiezingen te kunnen deelnemen. We willen niet afhankelijk zijn van enkele parlementairen, we willen afhankelijk zijn van onze eigen mensen. Het ophalen van de handtekeningen is al een deel van onze campagne."

Indy?
by Maarten Van Hove Thursday February 20, 2003 at 06:50 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Het moet me sowieso van het hart hoor jongens: als we nu zoveel aandacht geven aan één partij (of lijst), dan zijn we helemaal niet meer 'indy'. Volgens mij lopen we hier resoluut de beginselverklaring van Indymedia wherever voorbij. Voor de rest doet het er niet toe wat ik hier allemaal van vind, ik denk alleen dat dit de geloofwaardigheid van onze berichtgeving, tot zover die nog bestaat, serieus ondergraaft. Verkiezingsstrijden moeten elders worden beslecht. Met een beetje consequentie zou dit immers betekenen dat De Morgen volgende week gerust de VLD mag beginnen steunen zonder dat wij daar commentaar op kunnen hebben.

Open voor andere meningen.

Gezaag
by Harko Thursday February 20, 2003 at 06:59 PM


Iedereen maar dan ook iedereen ter linkerzijde heeft het rest om te posten op indymedia. Als er mensen zijn die vinden dat RESIST te veel aandacht krijgt en die vinden dat de "Partij Voor Meer Tongzoenen" beter aandacht zou krijgen dan moeten ze maar posten.
RESIST wil de discussie aangaan, andere linkse lijsten die niet te bang of te verlegen zijn moeten ook maar de discussie aangaan. Zo simpel is het.

Maarten
by Guido Thursday February 20, 2003 at 07:14 PM

"dan zijn we helemaal niet meer 'indy'."

"ik denk alleen dat dit de geloofwaardigheid van onze berichtgeving,"


Over wie heb je het?

Maarten, ik ben er voorstander van dat er geen enkele politieke organisatie hier op de site aan bod zou komen, maar dat is mijn mening.

de BEWEGING van de antiglobalisten
by Repelsteeltje Thursday February 20, 2003 at 07:22 PM

Ik vind niet dat indymedia een plaats is waar de partijpolitieke vetes uitgevochten dienen te worden.

Het zal schoon worden, naarmate de verkiezingskoorts stijgt zal indymedia meer en meer bevuild worden met zo'n giftige commentjes als die van Harko. Of door artikels als die van Christophe en Raf Custers. Enkel ingegeven door partijpolitieke overwegingen. Met een beweging tegen de neoliberale globalisering heeft dat nog weinig te maken.

Discussie? waar dan?
by El Pimo Thursday February 20, 2003 at 07:52 PM
pimvdp@yahoo.com

"RESIST wil de discussie aangaan, andere linkse lijsten die niet te bang of te verlegen zijn moeten ook maar de discussie aangaan. Zo simpel is het."

Is dat zo? Wil je de discussie aangaan? Dan moet je je wel haasten, want het enige artikel waarin nog wat gediscussieerd werd is al bijna van de voorpagina verdrongen door 4 identieke 'hoera resist!' "artikels".

Neen, dat is geen discussie meer. Dat is overstelpen met propaganda. Indymedia profileert zich als antikapitalistisch, wel dan moet ze ook respect hebben voor het deel van de antikapitalistische linkerijde die geen bal te maken wil hebben met partijpolitieke twisten.

Dit was in de eerste plaats een NIEUWS site. De partijen hebben hun eigen propagandasites wel. Gaat de onafhankelijke media ten onder aan het laissez-faire principe? (nb. een neoliberaal concept, think about it!).

Constructieve groetjes,
El Pimo

probleempje
by Guido Thursday February 20, 2003 at 08:07 PM

1. het is niet enkel Resist die deze site gebruikt om zich kenbaar te maken of op te roepen om te stemmen op hun.

2. Bovenstaande is een verslag van een persconferentie, op VTM kwam die niet aan bod, op DS-website is er ook niets terug te vinden.(nog niet?)

Wel op http://www.skynet.be/index.html?l1=actuality&l2=belga&l3=all&a=view_message&p1=28204

Ik herinner me van bij de laatste verkeizingen dat BV. Leef één artikeltje in DM kreeg en daarna "vergeten" werd.

Ergens moeten deze organisaties/partijen/lijsten hier kunnen posten.

Langs de andere kant vind ik drie artikels kort na mekaar zoals vandaag overdreven.

En er vanuitgaande dat deze site zo'n 3000 pageviews per dag heeft, zie ik niet echt in waarom men hier veel over Resist of andere partijen/lijsten moet posten.

Wat gaat het opleveren aan extra stemmen?

En ook, in de "corporate-media" mogen de klassieke partijen "vechten" tegen mekaar.

Ik had begrepen dat het Indymedia-netwerk was opgericht om een alternatief te bieden aan de "gewone" media.

Maar als klein-linkse partijtjes hier hun "verkiezingsslagje" gaan "uitvechten", zie ik niet in welk verschil er is met "gewone media" en "gewone partijen".


VERKIEZINGSOPROEP LEEF http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=45336

Welke stem voor links?
"Stem dus op de socialisten, zeggen wij"
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=49722&group=webcast

Waarom ik de lijst RESIST steun
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=49760&group=webcast

RESIST / Drie allochtonen trekken strijdlijst tegen onderdrukking
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=49727&group=webcast

Het voorstel van de AEL en de SAP
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=47117

RESIST en de anders/antiglobo's
by Stijn O. Thursday February 20, 2003 at 08:13 PM

Een tijdje geleden was er sprake van een politieke samenwerking tussen AEL en anti/andersglobalisten. Ik heb daar toen nogal kritisch op gereageerd aangezien ik vond dat 'electorale engagementen' vanuit (!) de anti/andersglobalistische beweging een diepgaande discussie vergden, een discussie die nooit echt plaatsgevonden heeft.

Mijn indruk is dat de anders/anti-globalisten niet langer op het verlanglijstje van de AEL staan. Is dat een terechte indruk? En zoja, waarom die beslissing? (Ik vraag dit gewoon uit interesse, niet omdat ik ervan overtuigd ben dat onze beweging dit moet doen).

In ieder geval, ik vind het platform van de lijst RESIST teleurstellend. Ik vind er ten eerste geen specifieke anders/antiglobalistische eisen (in de enge zin van het woord) op. Voor alle duidelijkheid: oorlog is een essentieel (!) strijdthema voor de anders/anti-
globalistische beweging, maar een thema dat al veel langer bestaat en niet zo specifiek is voor deze beweging.

Met anders/antiglobalistische thema (in de enge zin) bedoel ik deze thema waarmee de beweging bekend geworden is/zich op geprofileerd heeft: schuldkwijtschelding, illegitimiteit WTO, wanbeleid van IMF en Wereldbank, Tobintaks, participatieve democratie, zelforganisatie, duurzame landbouw, liberalisering en privatisering publieke diensten, strijd tegen intellectuele eigendomsrechten, commercialisering media en reclame, ... .

De lijst RESIST is ook opgehangen aan de thema imperialisme, oorlog en minderhedenbeleid. Ik vind dit persoonlijk veel te beperkt om geloofwaardig te zijn.
Deze thema's zijn belangrijke problemen, maar er zijn zoveel andere problemen in de wereld die ook aangepakt moeten worden, maar waar de lijst RESIST geen analyse of
voorstel voor heeft. Punt 4 van de beginselverklaring is nog het beste punt (oa. omdat het concreter is). Alleen blijkt ook hier weer hoe beperkt de focus van deze lijst is. Waarom heeft men het hier enkel over de thema's onderwijs, huisvesting en tewerkstelling in verband met minderheden? De dreigende commercialisering van het onderwijs, de tewerkstellingsproblematiek (gebrek aan economische democratie, delocalisatie en het doorschuiven van de kosten van de beurseuforie van de voorbije jaren naar de werknemers/werkneemsters) en nood aan de ontmarkting van de huisvesting zijn brandend actuele thema's. Er had toch op z'n minst een iets bredere analyse en eisenbundel gemaakt kunnen worden.

Ten tweede, de oproep is gericht naar 'arbeiders en volkeren'. Naast het feit dat dit volgens mij absoluut niet aanspreekt (smaakt ook nogal naar een slecht CVP-achtig compromis), toont dit nogmaals de beperkte focus van deze lijst aan: wat met feministen, ecologisten, media-activisten, derde wereld-activisten, holebi-activisten, ... ? De anders/antiglobalistische beweging heeft terecht al deze strijdpunten op dezelfde hoogte geplaatst en de ene nooit ondergeschikt gemaakt aan de andere. Hoe verhoudt deze lijst zich tot deze andere segmenten van de progressieve gemeenschap?

Een lijst die echt de steun van de anders/antiglobalisten waardig zou zijn, zou volgens mij tenminste een poging moeten doen rond al deze thema's een standpunt uit te werken en de diversiteit van de strijd moeten weergeven. RESIST doet dit niet en ik zie er bovendien weinig creatief denkwerk in over hoe de strijd tegen de oorlog en imperialisme en voor een degelijk minderhedenbeleid samengebracht kunnen worden. Maar dit laatste is ook symptomatisch voor de meeste artikels en analyses op deze site. In al die jaren is er geen enkele evolutie waar te nemen in de analyses maar blijft men steeds maar weer de oude analyses dunnetjes overdoen. Denken staat niet los van de strijd, maar evenmin staat de strijd los van het denken.

(Voor de mensen die overwegen op mijn comment te reageren: leg me aub niets in de mond wat ik niet gezegd heb. Vragen tot verduidelijking staat vrij, onterechte beschuldigingen uiten leidt nergens (positief) toe).


discussie waar je maar wilt
by Harko Thursday February 20, 2003 at 08:16 PM


Mensen, het is niet voor het een of het ander maar er zijn nu eenmaal verkiezingen binnenkort. En het is toch maar logisch dat er op een links discussieforum gebabbeld wordt over de verkiezingen. En het is toch ook logisch dat er mensen deelnemen aan de verkiezingen met een linkse lijst daarover willen babbelen met anderen. Iedereen die problemen heeft met het concept van RESIST, iedereen die vind dat er een andere lijst is die besproken moet worden, in hemelsgodsnaam POST dan iets. Lever niet de gehele tijd comentaar op andere posts die u niet aanstaan maar schrijft zelf iets.

Anarchisten die vinden dat verkiezingen schandalige zever zijn moeten daar maar een discussie over openen.

Ik zou voorstellen dat El Pimo dan zelf maar wat propaganda voor zijn SAP post.

Ik wil met deze comment zeker geen gif spuien of de discussie afzwakken zoals sommigen suggeren, integendeel ik smeek iedereen om ook te posten.

Maarten, Pimo geef eens u mening over RESIST.

Indymedia.nl
by Guido Thursday February 20, 2003 at 08:17 PM

"Ten slotte overigens voor de zoveelste keer:
indymedia.nl is niet bedoeld als discussiesite, maar als NIEUWSsite met ZELF-geproduceerd NIEUWS door BETROKKENEN /AANWEZIGEN!

Er zijn al enorm veel discussieplekken op het web en als je een interessante online discusie weet bij het onderwerp, link die gewoon.

Verdere discussie over redactiebeleid bij deze ook weer afgesloten op deze webpagina."
http://indymedia.nl/nl/2003/02/9622.shtml

Een tip voor Indymedia.be?

Harko
by Guido Thursday February 20, 2003 at 08:29 PM

"En het is toch maar logisch dat er op een links discussieforum gebabbeld wordt over de verkiezingen."

Dit is een nieuwssite.(was toch de bedoeling)

open brief?
by Maarten Van Hove Thursday February 20, 2003 at 09:00 PM
vanhovemaarten@yahoo.com

Ok, je wilt mijn mening Harko - surf dan eens terug naar de eerste (engelstalige) 'OPEN LETTER TO THE ANTIGLOBALIST MOVEMENT', een discussie die even snel was geopend als gesloten. Surf maar eens terug, gebruik bijvoorbeeld de zoekmachine.

Kern van mijn zaak en die van anderen was dat dit oorlogsspuiende taal was. Fundamenteel geloof ik dat integere journalistiek één van de belangrijkste wapens is tegen zwart-wit denken en bijhorende ideologische conflicten, discriminatie en oorlog. Deze tekst deed er enkel een schepje bovenop. Ipv dialoog kregen we (ook in dat artikel) monoloog.

Ik vind in het algemeen dat politieke informatie op deze site de schuchterheid en afstandelijkheid verdient die de meeste gewone journalisten toepassen - je hebt immers zoiets als journalistieke onafhankelijkheid, woord en wederwoord bijvoorbeeld. Gelijkaardig vind ik ook dat die gewone journalisten de PVDA in hun berichtgeving niet zo lacherig mogen afdoen, maar sinds wanneer kan je de ene zijn oneerlijke berichtgeving met eigen oneerlijke berichtgeving beantwoorden? Lost dit ook maar iets op?

Neen - politieke commentaar hoort op deze site ofwel niet thuis, ofwel moet die eerlijk worden beoefend. Dat is mijn mening. Is het dan zo moeilijk om op zijn minst te proberen deze journalistieke afstandelijkheid toe te passen, als je gebruik maakt van een medium als Indymedia?

Noem me nu een naïeve kloot, maar zo moet het spel gespeeld worden, of we kunnen hier meteen opdoeken.

Ik geloof nog steeds dat de beste manier om verkozen te worden, je werk als politicus goed doen is. En ja, dan heb je ook bekendmaking nodig. Maar doe dit niet op een nieuwssite. Pas creatieve manieren toe, hang heel de wereld vol met affiches, maar misbruik niet het onafhankelijke nieuwstool dat Indymedia zou kunnen zijn.

Gniffel
by El Pimo Thursday February 20, 2003 at 09:41 PM
pimvdp@yahoo.com

"Ik zou voorstellen dat El Pimo dan zelf maar wat propaganda voor zijn SAP post."

(proest) Oh neen! Word ik hier nu toch wel ontmaskerd voor de dogmatische trotskist die ik werkelijk ben! Weer één van mijn duivelse komplotten door mijn neus geboord!
En daaronder: "ik wil met deze comment zeker geen gif spuiten". Die Harko toch, boordevol sarcasme en ironie! Met humoristen als jij in onze rangen maakt het repressie-apparaat geen schijn van kans. ;-)

Even serieus, ik ben van mijn leven nog nooit lid geweest van eender welke politieke partij. Ik snap tevens niet waarom het altijd nodig is een etiket op mensen te kunnen plakken. Als je echt geïnteresseerd bent in een inhoudelijke discussie heb je dat soort zaken niet nodig.

Voor mij weer zaken in de mond gelegd worden wil ik nogmaals mijn RESPECT betonen voor mensen binnen de AEL, de PVDA en indymedia die vanuit hun hart streven naar een radicale maatschappelijke omwenteling. Ik denk echter dat er beslist zal moeten worden welke richting we uitwillen met dit medium: wordt indymedia een basisdemocratische nieuwssite, of het verlengstuk van een partij?

Smaakloos compromis?
by rikke Thursday February 20, 2003 at 11:16 PM
rikke219@antwerpen.be

Ik vind de bijdrage van Stijn in deze gedachtenwisseling de enige zinvolle. Ik herken mij in zijn teleurstelling over de 10 povere, eenzijdige punten van RESIST. Van de rijkdom en de polyvalentie die de anders/antiglobalisme beweging zo boeiend maken, hebben ze bij RESIST blijkbaar nog niet gehoord. Al dat gehakketak over trotskist, moaist of kakkentist dient enkel tot onderhoud van een stelletje ego's die al 20 tot 25 jaar hun zielige gelijk proberen te halen. Het is vanzelfsprekend omvoorstelbaar belangrijk of je in de verkizeingen nu 0,3 of 1,5 van de stemmen haalt.

Met de anders/antiglobalistische beweging ging het gelukkig eindelijk een andere richting uit en namen de jongeren terug het initiatief in handen. Mee aan de kar duwen wil niet zeggen ze achter jouw spandoek krijgen, en andere afwijkende democratische visie als evenwaardig aanvaarden. Dat is de kracht van deze beweging en niet het smaakloos compromis dat RESISt presenteert.

journalistieke criteria =
by Mara Friday February 21, 2003 at 09:27 AM

De standaard, policicsinfo, de morgen, het vrt journaal, etc...spreken er allemaal over.
Waarom zouden wij onze mond moeten houden? Uit schrik voor een heksenjacht vanuit bepaalde hoek, uit schrik om weeral eens geassociëerd te worden met weet ik veel wie? Dat zijn geen geldige journalistieke criteria.

Heu waarover gaat de discussie
by Kevin Friday February 21, 2003 at 10:22 AM

Maarten Van Hove, Repelsteeltje, El Pimo, Stijn O., rikke

Veel bla bla maar weinig boem boem,
Veel discussie over vorm, maar weinig over de inhoud...

-ik vind het platform van de lijst RESIST -

-teleurstellendVerkiezingsstrijden moeten elders worden beslecht.-

-Ik vind niet dat indymedia een plaats is waar de partijpolitieke vetes uitgevochten dienen te worden. -

-Dat is overstelpen met propaganda-

-Een lijst die echt de steun van de anders/antiglobalisten waardig zou zijn, zou volgens mij tenminste een poging moeten doen rond al deze thema's een standpunt uit te werken en de diversiteit van de strijd moeten weergeven. RESIST doet dit niet en ik zie er bovendien weinig creatief denkwerk in over hoe de strijd tegen de oorlog en imperialisme en voor een degelijk minderhedenbeleid samengebracht kunnen worden-

-Ik vind de bijdrage van Stijn in deze gedachtenwisseling de enige zinvolle. Ik herken mij in zijn teleurstelling over de 10 povere, eenzijdige punten van RESIST-


Heeft iemand deze 10 punten gelezen??
Resist is een front: wil je meer specifieke standpunten, ga dan kijken naar organisaties die erin zitten: oa PVDA/AEL

En aan Rik.. jongen lees eerst eens even de 10 punten in plaats een campagne te beginnen, ik denk dat menig anti-resist à la establishment goeie argumenten kan vinden in uw discour!! Hoeveel migranten liepen in jullie blok zondag??? Geen enkele??? Wie is er sectair???

Waarom op Indymedia, alternatief nieuws?? Is dit geen alternatief nieuws?? het is nu ook niet dat resist elke dag zoals SPA VLD ea.. op TV komt. Dient daar Inymedia niet voor??
Ik wil niet discussiëren over vorm, maar inhoud -> welke 10 punten zijn super? ga je erop stemmen? waarom wel/niet etc..

Info-plicht, geen Periodieke Onthouding
by raf Friday February 21, 2003 at 12:55 PM
raf.custers@euronet.be

Om eens lekker provincialistisch te beginnen : van de Aalstenaar Louis-Paul Boon uit Oost-Vlaanderen komt de slagzin "schop de mensen tot ze een geweten hebben". Het was het slot van 'Mijn Kleine Oorlog'.

Ik ben het volmondig met Boontje eens.
Ik vind het de plicht van info-makers dat ze de publieke opinie informeren en wakker schudden.

Dat geldt a fortiori voor media-activisten, omdat die info maken maar ook met hun twee voeten, hun hart en hun hersens in de beweging tegen de kapitalistische globalisering staan, met al zijn uitwassen.

Onze publieke opinie (laat ons zeggen : alle componenten van de anti- of anders-globaliseringsbeweging) moet weten wat er in verband met het verzet tegen de kapitalistische globalisering aan de hand is.

Dat geldt, alweer a fortiori, als er alternatieven uit eigen rang verschijnen. En wat is RESIST nu anders dan het alternatief voor alle frustratie, woede en vechtlust die tot nu toe automatisch naar extreem-rechts wordt gekanalizeerd ? of gewoon niet gaan stemmen ?

Maar nee, volgens een aantal individuen mag Indymedia zich daarmee niet inlaten. Volgens deze individuen moet Indymedia zich Periodiek Onthouden van zijn informatieplicht. Dat is toch wat Maarten en co. hier schrijven : Indymedia moet zichzelf de mond snoeren, tot het overwaait.

Mag ik het gezelschap eens vragen : welke achterliggend sentiment inspireert u eigenlijk ?

Enige logica kan ik in uw stelling althans niet ontwaren. Tenzij jullie willen dat alleen de Mainstream-media over RESIST berichten. Dan is het duidelijk. Dan willen jullie dat er over RESIST gezwegen wordt.

Zeg dat dan direct !

Bouwt de afbreker ook op?
by Stijn O. Friday February 21, 2003 at 03:40 PM

Beste Kevin, uw conceptie van vorm en inhoud ontgaat me volledig. Als mijn reactie niet inhoudelijk is, dan weet ik het ook niet meer ... .

En voor Raf die LP Boon's "schop de mensen tot ze een geweten hebben" aanhaalt: Abou en AEL hebben inderdaad hard geschopt en het was nodig. Maar LP Boon schreef ook een boek met - als ik me niet vergis - de titel "ook de afbreker bouwt op". Het is nu aan AEL om te bewijzen dat ze ook kunnen opbouwen. En dat vergt wat meer creativiteit en denkwerk dan de agressieve oorlogstaal die in hun open brief naar de andersglobalisten stond of dit vage, weinig inspirerende sloganeske platform dat me toch niet echt vernieuwend of creatief overkomt.

Ik ben blij dat de gelederen van de mondige allochtonen sterk aangedikt zijn de laatste maanden, maar dat impliceert ook dat de verwachtingen over hun alternatieven hoger zijn komen te liggen. En dit platform schiet absoluut te kort. Ik vraag me toch af wat mensen als Tarik Fraihi, die niet alleen radicaal en confronterend is maar ook inhoudelijk sterk staat, of de mensen bij RADIKS van een dergelijk platform vinden. Waarom reageren deze mensen niet? Heeft de dyaboliseringscampagne tot gevolg gehad dat de rangen zo gesloten zijn, dat binnen de allochtone emancipatiebeweging (die uiteraard ook vooral de autochtone bevolking moet emanciperen) geen onderlinge, publieke kritiek meer mogelijk is? Waar is dat democratische debat?

'Bouwt de afbreker ook op?'
by Stijn O. Friday February 21, 2003 at 03:43 PM

Beste Kevin, uw conceptie van vorm en inhoud ontgaat me volledig. Als mijn reactie niet inhoudelijk is, dan weet ik het ook niet meer ... .

En voor Raf die LP Boon's "schop de mensen tot ze een geweten hebben" aanhaalt: Abou en AEL hebben inderdaad hard geschopt en het was nodig. Maar LP Boon schreef ook een boek met - als ik me niet vergis - de titel "ook de afbreker bouwt op". Het is nu aan AEL om te bewijzen dat ze ook kunnen opbouwen. En dat vergt wat meer creativiteit en denkwerk dan de agressieve oorlogstaal die in hun open brief naar de andersglobalisten stond of dit vage, weinig inspirerende sloganeske platform dat me toch niet echt vernieuwend of creatief overkomt.

Ik ben blij dat de gelederen van de mondige allochtonen sterk aangedikt zijn de laatste maanden, maar dat impliceert ook dat de verwachtingen over hun alternatieven hoger zijn komen te liggen. En dit platform schiet absoluut te kort. Ik vraag me toch af wat mensen als Tarik Fraihi, die niet alleen radicaal en confronterend is maar ook inhoudelijk sterk staat, of de mensen bij RADIKS van een dergelijk platform vinden. Waarom reageren deze mensen niet? Heeft de dyaboliseringscampagne tot gevolg gehad dat de rangen zo gesloten zijn, dat binnen de allochtone emancipatiebeweging (die uiteraard ook vooral de autochtone bevolking moet emanciperen) geen onderlinge, publieke kritiek meer mogelijk is? Waar is dat democratische debat?

Tarik Fraihi
by Keet Friday February 21, 2003 at 03:54 PM

Tarik... is dat niet diegene die nu werkt voor Patrick Janssens van de SP.a?
Inderdaad interessant om te weten wat hij er van denkt, maar misschien wel een beetje voorspelbaar.

Antwoord
by Maarten Van Hove Friday February 21, 2003 at 05:37 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Raf, ik heb journalistiek gestudeerd om precies de dingen te schrijven die ik hier schrijf (alleen beter want dan is het je broodwinning), en toen ik besefte dat het niet zo eenvoudig was om bv. dingen over anarchisten te posten omdat veel journalisten en redactiechefs niet echt happig zijn op deze info, ben ik bij Indymedia gekomen.

Dit betekent dus absoluut niet dat ik de journalistieke deontologie afzweer. Voor mij is dit vak het mooiste wat er is, en moet het worden toegepast met een eeuwige afstandelijkheid. Ja, precies zoals dat in de boekjes staat dus.

Voor mijn part mag RESIST hier verschijnen, graag zelf, maar ik zie dat liefst met evenveel relativisme als jullie bijvoorbeeld over Agalev schrijven. Je schrijft alle Agalev'ers af omdat ze toevallig in die partij zitten, en tegelijkertijd praat je alle AEL praktijken goed omdat dat toevallig AEL is. Dit is informatievervorming. Leg er het handboek even naast, en vertel me dan of dit niet zo is.

Gasten, ik hou sowieso niet van partijen. Ik vind het waanzinnig dat ze allemaal dezelfde taal moeten babbelen. Dit is tragisch, want ik respecteer wel een vijftal politici die af en toe proberen maar even vaak tegen de politieke werkelijkheid botsen.

Die politieke werkelijkheid is wat je volgens mij moet aanpakken. Dat doe je ongetwijfeld best zelf vanuit de politiek, en de media heeft daarin ook een verantwoordelijkheid. Maar mag ik aub vragen dat ook in onze acties er een scheiding van machten blijft? Laat ons aub niet goedkeuren dat de grens tussen politiek en media vervaagt, simpelweg omdat De Morgen bijvoorbeeld slechts blijft spreken over de AEL.

Het énige wat ik vraag, is dat we iedereen even kritisch benaderen. En dat we niet vergeten dat dit medium een bepaalde betrouwbaarheid moet ophouden, of anders zal het naar de vuilbak van de geschiedenis worden verwezen. Ik heb nu al vele niet-politieke vrienden die de website ooit volgden, die het nu vol vinden staan van propaganda.

Trek hier aub uw lessen uit. Dit is geen babbelclubje. Deze site is opgericht om 'de geschiedenis van de onwaarheid te redden', aldus Subcommandante Marcos.

En ja, wellicht staat mijn kritiek onder het verkeerde artikel. Maar er waren er al vijf gepasseerd of zo in een zo korte tijd, dat het me gewoon teveel werd. Plaats het waar je wilt of lees het apart.

mijn bescheiden mening
by jan buelinckx Friday February 21, 2003 at 06:27 PM

Persoonlijk vind ik de RESIST-beginselverklaring ook nogal minimaal. Stijn O. haalde terecht enkele belangrijke punten van de andersglobalisten aan die niet terug te vinden zijn in de verklaring. Misschien is dat toch wel een gemiste kans? Of zal het volledige programma (het gaat nog altijd over een beginselverklaring) meer andersglobalistische thema's bevatten (dan alleen de inderdaad zeer cruciale anti-oorlogspositie en de emancipatie van migranten)?

aan betweter Kevin
by rikke Friday February 21, 2003 at 08:11 PM
rikke219@antwerpen.be

Het 10-punten programma heb ik echt wel degelijk gelezen en bestudeerd in solidair, om exact te zijn op 11 februari. De spoken die jij voor de rest ziet hou ik voor jouw rekening. Ik heb geen blok, dus konden er geen migranten in lopen. Kleingeestige en giftige kommentaar draagt weinig bij tot een boeiende gedachtenwisseling. Daar wens ik verder mijn tijd niet meer aan te verspillen.

Wat is dat toch met deze jongens
by han Sunday March 02, 2003 at 01:20 PM
han@indymedia.be

Wat is dat toch met deze jongens

Een beetje laat misschien, maar ik vertoefde een tijdje in het buitenland om mijn boterham te verdienen. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Zelf sta ik volledig achter RESIST, meer nog als anti-globalist ga ik me zelfs kandidaat stellen op die lijst.
Jawel je zal dus voor mij kunnen stemmen. Ik zou het zeer goed begrijpen als je het verkiest om een lijst stem uit te brengen of een voorkeurstem te geven aan Abou Jahjah of Zohra Othman, misschien dat ik dat zelf ook wel zal doen.
En weet je ik zou het ook begrijpen moest je op Leef, PVDA, LSP,... gaan stemmen. Ik zou je ook begrijpen moest je weigeren te gaan stemmen of die verdomde stemcomputer zou saboteren. Ik heb er misschien wat meer moeite mee, maar ik zou er zelfs kunnen inkomen dat je toch nog eens probeert om AGALEV of de SPA op het goede spoor te krijgen door op één van de kandidaten te stemmen op die lijsten die uit de beweging komen.
Wat ik niet zou begrijpen is dat je op 18 mei naar het stemhokje trekt en je stem geeft aan één of andere vertegenwoordiger van de eenheidspartij AGALEV / SP.A / VLD / CD&V.

De eerste vraag aan al de heren, (want het zijn toch maar weer eens allemaal heren hé) die hier zo van leer trekken tegen RESIST is voor mij dan ook wat zij voorstellen aan de kiezer op 18 mei. Het lijkt me nogal goedkoop om een poging tot een electoraal samenwerkingsverband af te schieten als je er geen alternatief tegenover bied.
Ik hierboven een aantal opties weergegeven, mij lijkt de beste optie RESIST, daarom ben ik kandidaat, maar ik zou graag eens willen weten van Stijn, EL Pimo, Maarten, .... welke optie zij dan wel zien zitten.

Om eerlijk te zijn, de meeste kritieken die ik hier lees op de RESIST lijst zijn volgens mij spijkers op laag water. Te weinig van dit, teveel van dat, geen 100% zuivere anti-globalisten (alsof zo iets al zou bestaan), ....
Wat ik precies zo knap vind aan de lijst RESIST is precies de openheid. Er wordt een kader geschetst waarbinnen we elkaar vinden maar er wordt bovendien aan toegevoegd dat alle deelnemers daar hun eigen elementen kunnen / mogen aan toevoegen, als men maar de gezamenlijke oproep onderschrijft.

En dan zijn er aantal mensen die het fundamenteel niet eens zijn met de oproep, geen probleem zou ik zeggen, er is hier immers helemaal niemand die je gebied om op RESIST te stemmen.

De mensen van de ergste soort zijn volgens mij wel de mensen die vinden dat we op Indymedia over Resist zouden moeten zwijgen. Volgens Maarten zouden we over RESIST op dezelfde manier moeten schrijven als we over de regeringspartijen schrijven. Maar Maarten, niet RESIST is verantwoordelijk voor de troepen transporten in de Antwerpse haven, de wapenleveringen aan Nepal, de vluchtelingen centra, de privatisering van Belgacom, Post, NMBS,.... en de sluiting van SABENA. RESIST is nog minder verantwoordelijk voor het afbraak van het onderwijs, het racisme en de ongelijkheid, de doofpot in de zaak Dutroux, ... Voor al die zaken zijn wel AGALEV / SP.A / VLD en CD&V verantwoordelijk. Jou journalistieke ethiek waar je zo sterk op beroept zou je toch moeten gebieden om zo eerlijk te zijn, hoe kan je dan de eenheidpartij en RESIST op een zelfde manier benaderen.


.