arch/ive/ief (2000 - 2005)

Waarom ik de lijst RESIST steun
by Charles Ducal Thursday February 20, 2003 at 05:42 PM

Een jongedame wil gaan betogen tegen de Amerikaanse oorlogsmachine. Tot zij verneemt dat de demonstratie georganiseerd wordt door onder andere de AEL. Zij haakt af. Met de AEL wil zij niet geassocieerd worden. Patrick Janssens van zijn kant stapt wel mee op, maar zal niet aarzelen rechtsomkeer te maken als de betoging in ‘extreem-links vaarwater' komt (De Standaard, 15 februari).

Als ik het initiatief RESIST steun, dan is het niet omdat ik het in alles eens ben met de PVDA of de AEL, maar omdat ik gedegouteerd ben van de kritiekloze vanzelfsprekendheid waarmee deze bewegingen als fanatiek, gevaarlijk, extremistisch en dus te mijden worden afgeschilderd. Iedereen met een beetje kritische wil kan de diabolisering van Dyab Abou Jahjah stap voor stap reconstrueren en constateren waar de waarheid eindigt en de hetze begint. Uitlokken van rellen ? De politie verdrijven uit bepaalde wijken ? Duistere financiering ? Afwijzen van integratie ? Onverdraagzaamheid op maat van het Vlaams Blok ? Goedpraten van onderdrukking van de vrouw ? Vijandigheid tegen homo's ? Wat blijft er vandaag, nuchter en zakelijk beschouwd, over van de geruchten en verdachtmakingen ? Welke criminele feiten ? Welke activiteiten of stellingnames die binnen de democratie niet te tolereren zouden zijn ?

Voor zover ik mijn ogen en hersenen kan vertrouwen is de AEL een organisatie die consequent wijst op de racistische achterstelling van mensen van migrantenafkomst. Die met name de moslimgemeenschap een onafhankelijke politieke stem en organisatorische weerbaarheid wil geven en dit binnen legale grenzen. Die niets moet hebben van de paternalistische inburgeringsretoriek, maar ijvert voor een dialoog tussen gelijken. Die tot dusver al het mogelijke heeft gedaan om rellen te voorkomen. Die mannen en vrouwen op gelijke voet stelt binnen de organisatie. Die als organisatie geen standpunt heeft over homofilie, terwijl haar voorman alleen maar heeft gezegd dat voor de islam homosexualiteit niet de norm is en zich tegelijk ondubbelzinnig tegen de discriminatie van homo's heeft uitgesproken. Die wat de internationale situatie betreft een niet meer dan evidente solidariteit manifesteert met de slachtoffers van de Amerikaanse machtspolitiek en de Israëlische bezetting. Een organisatie kortom, die de afgelopen maanden over het algemeen minder fanatisme, minder onverdraagzaamheid, minder provocatie, minder opportunisme en minder intellectuele oneerlijkheid heeft tentoon gespreid dan menig politicus, politieverantwoordelijke en journalist. En wat de betogingen tegen de oorlog betreft : minder halfslachtigheid en meer luciditeit dan al die partijen en organisaties die in naam van de gematigdheid nee roepen tegen de oorlog en intussen applaudisseren voor de schandelijke komedie van de wapeninspecties.

Wat de PVDA betreft, ik weet dat het verdacht is zich niet te distantiëren van deze organisatie. Communisme is nu eenmaal verwerpelijk, dat heet vanzelfsprekend. In een van zijn boeken vertelt Chomsky dat men in de VS ooit een enquête heeft georganiseerd waarbij men de ondervraagden confronteerde met allerlei verkiezingsvoorstellen, zonder de band te leggen met een partij. Een verbazingwekkend percentage koos voor ‘extreem-linkse' voorstellen, terwijl ze in werkelijkheid (in het beste geval) voor de Democraten stemden en natuurlijk als de dood waren voor ‘linkse extremisten'. Of hoe negatieve beeldvorming werkt. Politici, vakbondsleiders en media in Vlaanderen zijn er vaak specialist in alles wat uit radikaal linkse hoek komt te negeren, klein te honen of verdacht te maken. Alsof linkse mensen ‘parasiteren' op sociale conflicten en betogingen als ‘vreemde elementen'. Intussen weet ik met grote zekerheid dat ‘klein links' in de mobilisatie van de anti-oorlogskrachten zich honderd keer meer heeft ingezet dan vakbondstop, media en andere politieke partijen samen. En met welke loep ik ook kijk : ik slaag er niet in het extremisme te ontdekken in het platform van Stop USA. Het lijkt me de redelijkheid zelve.

Het samengaan van PVDA en AEL (ik beperk me, met excuses aan Koen Calliauw, nu even tot deze twee) vind ik een goede zaak, omdat er dringend nood is aan een sterk en radikaal protest tegen de oorlogsdreiging en het toenemend racisme. Beide organisaties zijn helaas gestigmatiseerd (zodat wie ze steunt zich - even helaas - zelf dreigt te brandmerken), maar ik zie geen andere partij of beweging waarvan op deze – in de huidige context - cruciale punten een consequente houding en activiteit valt te verwachten. Als beide organisaties, ondanks hun volstrekt andere aard en vele verschilpunten op ideologisch en politiek vlak, elkaar op dit vlak hebben gevonden zijn eenheid en samenwerking alleen maar toe te juichen. Vandaar mijn steun.


Charles Ducal, 18 februari 2003.

'Nuttige idioot'
by Postman Thursday February 20, 2003 at 06:56 PM

Beste Ducal,

Lenin had voor mensen als u de perfecte omschrijving: 'nuttige idioot'.

mvg

Postman

.
by herre Thursday February 20, 2003 at 08:24 PM

--"Die mannen en vrouwen op gelijke voet stelt binnen de organisatie. Die als organisatie geen standpunt heeft over homofilie..."

Khadyja(AEL) zei letterlijk het volgende in 'Debat over oorlogsjournalistiek in Borgerhout: een verslag
(8 feb 2003)':
"Wat Desmet weer over de vingers heeft gezien is het feit dat AEL absoluut geen uithuwelijking verdedigd, maar de Islam. En de Islam zegt over het huwelijk dat een meisje vrij is om haar toekomstige man te kiezen onder de enige voorwaarde, dat is dat hij namelijk moslim moet zijn. En ik denk dat eender welk islamitisch meisje deze voorwaarde van haar toekomstige man zal vereisen. Logisch. Homosexualiteit is ten strengste verboden in de Islam en dat kunnen wij als moslims ook niet goedkeuren. Wat homo's met hun leven doen, is onze zaak niet. Maar wij accepteren niet dat de homosexualiteit ons wordt opgedrongen. Wij zijn niet de enigen die homosexualiteit afkeuren, alle andere godsdiensten doen het."

--"Die wat de internationale situatie betreft een niet meer dan evidente solidariteit manifesteert met de slachtoffers van de Amerikaanse machtspolitiek en de Israëlische bezetting"

uitspraken als "ik wil het Midden-Oosten conflict naar België brengen" gaan mij toch net iets te ver. Hier joden in elkaar slaan (al herhaaldelijk gebeurd) en ruiten ingooien bij synagoges kan moeilijk een eerste stap naar een onafhankelijke staat Palestina zijn. (spreekt ook niet bepaald van onverdraagzaamheid)

-- Ook begin ik stilaan het schijt te krijgen aan de zwart-wit Dyab van de media. Extreem-rechts diaboliseert Dyab, maar extreem-links doet net hetzelfde in negatief. Geen van beide is gezond.

Ik vind het bizar/goor dat de PVDA zijn principes en ideologie zomaar opzij zet voor een alliantie enkel ter vermeerdering van zn stemmen (want daar komt het toch op neer). Het monstervebond van de 21ste eeuw.

Stem liever op het LSP als je niet op de klassieke partijen wilt stemmen
(http://www.lsp-mas.be/)

onnuttig idiote postman
by Wim Nerinckx Thursday February 20, 2003 at 08:48 PM
wim.nerinckx@rug.ac.be

Hey mister postman,

Why don't you write a letter, the sooner the better? Het is vreed gemakkelijk om in het wilde weg met een kluit modder te gaan rondsmijten. Geef je argumentatie, of durf/kan je niet misschien?

Wait a minute. wait a minute...
Wim

alwees rins twaas
by facteur Friday February 21, 2003 at 12:51 AM

Ik krijg de indruk dat Postman iemand is van Kosmos of op zijn minst iemand met een serieuzze fichebak naast hem, hij kent iedereen bij naam en toenaam.
Plus zijn posts hebben geen nut, ze zijn gewoon provocaties, gewoon gezever, niet op ingaan./

Idem dito voor ons...
by Bosgeus Friday February 21, 2003 at 11:38 AM

Doe diezelfde Amerikaanse enquete en je zal versteld staan hoeveel mensen "Vlaamsnationalist" zijn.
Maar ja, wij worden verguisd en de staatsveiligheid neust een beetje in oude documenten rond om Soetkin terug naar af te sturen.

Godlief toch, jullie zouden eens de achtergronden van een aantal BV's moeten kennen.

Bende onnozelaars, terwijl Soetkin effectief allochtonen helpt, zeikt menig frusto hier het net vol.

En dan maar komen zeiken over verdraagzaamheid en samenlevingsopbouw.