arch/ive/ief (2000 - 2005)

Witte Lintjes verspreiden zich
by elke Thursday February 20, 2003 at 02:56 PM
theoneandonlyelke@hotmail.com

Net zoals vorige week vrijdag werden er gisteren in de buurt van de Korenmarkt (Gent) opnieuw witte lintjes en lakens uitgedeeld. In het schone winterzonnetje begonnen de actievoerders rond een uur of drie met het aanspreken van voorbijgangers. Zij werden aangespoord om te laten zién dat ze tegen de oorlog zijn. Dit kon door een wit lint rond de arm, hond, fiets of boekentas te knopen, door het aanspelden van een klein wit lintje en door het meenemen van een wit laken om thuis uit het raam te hangen.

Witte Lintjes verspr...
p21900131nhjv6.jpg, image/jpeg, 450x600

Op die manier wordt de beweging tegen de oorlog een zichtbaar feit in het straatbeeld van elke dag. Mensen kunnen zich in hun mening gesterkt voelen door steeds meer en meer wit te zien opduiken. De discussie over een aanval in Irak wordt ook aangewakkerd. Bij de familie thuis aangekomen of in de supermarkt, mensen krijgen vragen over het hoe en waarom van het witte lintje.

De reacties bij het uitdelen van de witte lintjes zijn ongelofelijk hoopgevend. Er wordt zeer enthousiast gereageerd. Sommigen vragen om meerdere lintjes en flyers om zelf de actie te kunnen verder zetten. En zo'n namiddag op de Korenmarkt levert ook stevige discussies op. Over de zin en onzin van een oorlog tegen Irak en over de zin en onzin van acties hiertegen.

Deze actie is een aanvulling op de betogingen en allerlei andere acties tegen de oorlog. De voorbijgangers worden ook aangemoedigd om deel te nemen aan betogingen of andere acties. Het verzet blijft niet beperkt tot een wit lintje.

Een kort bezoek aan de Veritas (sluitspeldjes en pakjes van 10m wit lint) en een duik in de linnenkast (witte lakens om in stukken te scheuren) is de enige voorbereiding die deze actie vergt. Je hoeft niet met veel te zijn. Flyers die je kunt gebruiken bij zo'n actie vind je op een speciaal hiervoor gemaakte website. Daar vind je eveneens een lijst van te boycotten Amerikaanse producten en tankstations.

De actie is dus voor verspreiding vatbaar. Ook buiten Gent… In Zeebrugge gaf de Campus Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen maandag alvast een mooie aanzet. Nadat de 500 leerlingen er beelden te zien kregen van de gevolgen die een oorlog voor de plaatselijke bevolking kan hebben, knoopten ze zichzelf een wit lint aan. Het idee werd ook buiten de schoolmuren verder gezet.

witte lintjes en flyer
by elke Thursday February 20, 2003 at 03:01 PM

witte lintjes en fly...
p2190004.jpg, image/jpeg, 450x600

zeer stoer, zo'n wit lint :-)
by elke Thursday February 20, 2003 at 03:05 PM

zeer stoer, zo'n wit...
p2190010.jpg, image/jpeg, 600x450

Hier en daar duiken ook al witte lakens op
by elke Thursday February 20, 2003 at 03:11 PM

Hier en daar duiken ...
p2190019.jpg, image/jpeg, 450x600