arch/ive/ief (2000 - 2005)

RESIST / Drie allochtonen trekken strijdlijst tegen onderdrukking
by raf Thursday February 20, 2003 at 02:37 PM
raf.custers@euronet.be

Antwerpen, 20 februari – «Tot nu toe werd de ontevredenheid altijd naar uiterst-rechts gekanalizeerd. Maar nu is er RESIST, een linkse lijst tegen onderdrukking». Zo sprak Koen Calliauw donderdag tijdens de voorstelling van het verkiezingsfront voor 18 mei. Volgens AEL-leider Dyab Abu Jahjah toont RESIST dat moslims en communisten in respect kunnen samenwerken. Zohra Othman (PvdA) beklemtoonde dat RESIST in de eerste plaats opkomt voor de arbeiders van Arabische origine, nu het meest onderdrukte deel van de bevolking. RESIST komt op voor de Kamerlijst (in Antwerpen) de Senaat in Vlaanderen (en Brussel !). Op 6 april houdt RESIST zijn verkiezingscongres.

RESIST blijft vragen oproepen. De communisten van de PvdA, zo wordt gezegd, met de moslim-beweging van de AEL in één verkiezingsfront, «dat kan nooit lukken». Maar de kopstukken benadrukken exact het tegendeel. Er is veel dat hen verenigt. De twee partners werken positief samen in de anti-oorlogsbeweging StopUSA. «We krijgen dezelfde clichés over ons heen, men zegt dat we sectair en fundamentalistisch zijn en het andere willen onderdrukken», aldus Dyab. AEL en PvdA staan ook op intensieve contacten met de basis. Dyab Abu Jahjah legde uit dat op die manier ook campagne zal worden gevoerd : «we willen niet afhankelijk zijn van de steun van parlementairen, we willen afhankelijk zijn van onze eigen mensen». RESIST moet 5500 handtekeningen van « peters » verzamelen om aan de verkiezingen van 18 mei te kunnen meedoen. Zohra Othman riep de journalisten op om als eerste de peterslijsten te tekenen !

Breed strijdfront

Zo'n drie maanden heeft het gevraagd vooraleer RESIST ontstond. De Arabisch-Europese Liga was volgens voorzitter Dyab zinnens mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Maar de druk van zijn achterban maakte dat de AEL nu al aan de parlementsverkiezingen meedoet. «De mensen verwachten een alternatief, en 2006 is te ver», aldus Dyab. Vermits de AEL geen partij is maar een moslim-volksbeweging, en dat ook wil blijven, lag overleg met de PvdA voor de hand. RESIST mag volgens Dyab geen AEL-PvdA-kartel zijn, de lijst moet een bredere waaier van mensen aanspreken.
Zohra Othman benadrukte dat in het programma van RESIST eisen staan waarvoor haar partij zich al 20 jaar inzet. Daarom was deelname aan de «vreemde lijst» logisch. Koen Calliauw evolueerde al sinds een jaar in de richting van een initiatief zoals RESIST. Beslissende momenten, zei hij, waren de provocatie van de Antwerpse politie tegen een Palestina-meeting op de Meir op 3 april 2002, vervolgens de repressie op de Turnhoutsebaan - na de moord op Mohamed Achrak eind november 2002 – en vooral de « dyab-olisering » die erop volgde.

Meest onderdrukte groep

Vooraan op de lijst staan drie « migranten » : Dyab Abu Jahjah, Zohra Othman en Ahmed Azzuz (de Antwerpse AEL-verantwoordelijke). Dat is geen toeval. De initiatiefnemers komen op voor de meest geslagen laag van de bevolking : de migranten van Arabische origine. Niet alleen hebben zij het meest te lijden van de kapitalistische onderdrukking, maar bovendien worden ze vanwege de Amerikaanse oorlogspropaganda gebrandmerkt en gecriminalizeerd. « Maar de meest onderdrukte groep in de maatschappij leidt ook de strijd voor de bevrijding van de hele maatschappij », zei Dyab.
Zohra Othman herinnerde eraan dat ze uit ervaring weet wat migranten-families moeten ondergaan. « Ik was tien toen mijn vader bij Boel in Temse werd afgedankt. Ik heb ook meebeleefd hoezeer mijn zus geleden heeft, en nog lijdt, onder het feit dat Sabena failliet ging en zij daar haar job verloor ».

Legitiem verzet

RESIST neemt de internationale situatie expliciet mee in zijn Beginselverklaring. « Sinds de val van de Berlijnse Muur is het imperialisme steeds agressiever geworden. Daar staan de Arabische volkeren in de frontlinie, met naast hen de arbeidersklasse in Europa », aldus Zohra Othman. Het voornaamste strijdpunt is de actie tegen de Amerikaanse oorlog tegen Irak. «We zijn tegen de Amerikaanse agressie-oorlog », aldus Dyab, « niet uit pacifisme, maar omdat het totale onderdrukking betekent. Oorlog tegen bezetting vinden we wel legitiem, zoals tegen de Nazis in de Tweede Wereldoorlog, tegen Israël in Palestina en nu tegen de Amerikaanse invasie in Irak ».
Op de vraag hoe RESIST dan Louis Michel kijkt « die in de hele wereld nu als een anti-oorlogsactivist wordt beschouwd », antwoordde Zohra Othman : «wij zijn tegen wapentransporten in Antwerpen, tegen wapeninspecties in Irak en tegen het embargo tegen Irak. Louis Michel en de regering zijn voor de wapentransporten, ze zijn voor de bezetting van Irak door VN-Blauwhelmen, ze zijn voor het embargo. Als ze zeggen dat ze tegen de oorlog zijn, is dat omdat ze zien dat de Europese economische belangen in Irak bedreigd zijn. Als de VN het licht op groen zet voor oorlog, zullen ook zij daaraan meedoen».

Oproep aan intellectuelen

Koen Calliauw vertelde fier dat hij zijn leven lang een rebel is geweest. In de jaren '60 stichtte hij Provo; via de strijd tegen de Amerikaanse oorlog tegen Vietnam kwam hij bij de Kommunistische Partij terecht. Later vervoegde hij de Beweging voor Sociale Vernieuwing (met onder meer Patsy Sorensen), «die in 1994 drie verkozenen haalde, waarmee we al het potentieel van een links en progressief front aantoonden ».
Calliauw werd voor Agalev verkozen als districtraadslid in Antwerpen. Maar Agalev zette hem aan de deur nadat zijn kandidatuur voor RESIST bekend raakte. «Agalev vertegenwoordigt nu de rijkste kiezers. (…) Toch blijf ik hopen dat Agalev een andere weg zal inslaan ».
Calliauw stelde de linkse intellectuelen en kunstenaars van zijn generatie voor hun verantwoordelijkheid: mensen als Wannes Van de Velde, Fred Bervoets en Herman J. Claeys zouden RESIST moeten steunen. «De reacties zijn gunstig», aldus Calliauw. Dichter Herman J. Claeys betuigde tijdens de personferentie openlijk zijn steun aan RESIST. Ook dichter Charles Ducal, die het tijdens de Eerste Golfoorlog al voor Irak opnam, staat voluit achter RESIST.

Doorbraak?
by fluppe Thursday February 20, 2003 at 05:56 PM

essentiêel zal zijn of RESIST kan doorbreken en bekend worden buiten het kleine kringetje van al lang overtuigden. Tot hiertoe komt RESIST enkel ter spraken op de PVDA en INDYMEDIA site. Lawaai maken is dus de boodschap.

ook op andere websites
by niet waar Thursday February 20, 2003 at 06:33 PM

de standaard, policicsinfo etc..

CLaeys was al bij de PVDA.
by Postman Thursday February 20, 2003 at 06:56 PM

Doer niet alsof dat een verruiming is. Claeys was al kandidaat bij de PVDA. Marc Jambers zal dus ook wel steunen aangezien hij ook kandideerde voor de PVDA.

ook andere media
by Herman Friday February 21, 2003 at 10:19 AM

Gisteravond werd op het TV1 zevenuurjournaal en in Canvas Terzake aandacht besteed aan de oprichting van RESIST.

Met de nodige media-aandacht geraken we wel uit de eigen kleine kringetjes, waarover fluppe het heeft. Het was alvast een goede start, die er gisteren genomen is. Want er waren duidelijk nog andere zenders dan de VRT aanwezig.

Wat met de basisdemocratie?
by Daniel Vehoeven Friday February 21, 2003 at 07:02 PM
verdan@xs4all.be

Ik wens RESIST evenveel succes toe dan bvb LEEF. Maar of deze initiatieven veel zullen veranderen aan de slagkracht van links betwijfel ik. De versplintering van radikaal links is ook en vooral aan de basis terug te vinden. De PVDA is al 34 jaar aan de weg aan het timmeren zonder veel vooruitgang. De keren dat ik met mensen van de PVDA te maken had in de basisstrijd (en dat zijn er heel wat geweest) werd ik altijd geconfronteerd met manipulatie en geruzie. Dit is de ervaring van veel basisdemocraten. Aanvankelijk, in 1970 was AMADA (voorloper van de PVDA) tegen de vakbond. In 1973 merkten ze dat dit niet werkte en dan gingen ze maar klandestien in de vakbond werken. Het taktisch uitgangspunt van hun werking was altijd een zekere schizofrenie. Aan de ene kant was er de partij, sterk hiërarchisch en heel gesloten, aan de andere kant waren er de massa-organisaties die ze ofwel zelf probeerden op te zetten of probeerden te controleren. Met de vakbond is het hun niet gelukt. De andere massaorganisaties die ze ooit opstartten of in hun greep hadden zijn nooit massa-organisaties geworden die alle mensen voor dezelfde deelstrijd organiseerden. Na zwarte zondag was het lachwekkend hoeveel massa-organisaties ineens de strijd tegen het Vlaams Blok gingen voeren: Scholieren tegen racisme, Hand in Hand, Democratie 200o, ook nog een trotskistische variant waarvan de naam mij nu even ontschiet... Enkel het Blok is vooruitgegaan daarna. Het is potsierlijk ook aan de basis nu nog altijd dezelfde scheidingen terug te vinden. Scheidingen die dikwijls bepaald worden doordat de intellectuelen bekvechten over variaties en interpreaties van grote theorieën en dogmas. De strijd van de ismen.

Waarom praten al die verschillende groepjes zo naast mekaar? Omdat ze nog altijd denken te moeten uitgaan van absolute waarheden en theorieën die reeds meer dan 150 jaar oud zijn. Omdat ze in de fond nog altijd hiërarchische structuren hebben die dit grote gelijk moeten in stand houden.

Deze mensen hebben de wetenschappelijke en filosofische evoluties van de laatste 50 jaar niet gevolgd. Verantwoording en rationaliteit kan enkel relatief zijn en hangt af van de konkrete kontekst waarin ze moet toegepast worden. Alhoewel de andersglobalistische beweging ontstaan is uit een grote diversiteit van deelstrijden, zijn de verschillende groepen er wel in geslaagd om met mekaar te communiceren en samen massale akties op te zetten. Zij hebben dit wel begrepen. Ze organiseerden later Porto Allegre om de communicatie verder organiseren. De fosiel PVDA hoort daar niet in thuis. Vandaag is communicatie meer dan ooit de boodschap. Het groot laweit van RESIST hier op Indymedia laat vermoeden dat die communicatie nog niet voor morgen is. AEL is wel verdienstelijk als militante zelforganisatie van een deel van de allochtonen. Maar ik heb Dyab zijn islamdemocratische opstelling horen vergelijken met de christendemocratische. Politiek kan niet gefundeerd worden door een geloofsovertuiging. Bespaar ons van nog eens 50 jaar christenhypocrisie. Er is voldoende feitenmateriaal voorhanden om de ontvoogding van de allochtonen in ons land te argumenteren. Waarom de Islam daarbij betrekken? Ik vrees dat de deelstrijden die nu het programma vormen van RESIST niet echt geholpen zijn door ze in te pakken in een politieke partij die opkomt bij de verkiezingen. Tijdelijk zullen ze misschien wel wat belangstelling opleveren, maar op lange termijn is de basisstrijd doorslaggevend. RESIST werkt de communicatie aan de basis NIET in de hand vrees ik. Wat me ook stoort aan Dyjab is dat ik hem nog noit iets heb horen zeggen over de erbarmelijke situatie van de vele politieke en economische vluchtelingen in ons land. Is hij zijn oorsprong vergeten dan?

Welke basisdemocratie?
by rik valcke Sunday February 23, 2003 at 11:23 PM

Daniel meent het zeer goed maar ik vind het zeer vreemd dat hij de 'radikalen' uit de anderglobalistische beweging wil houden.
Ik geloof ook dat vakbonden een belangrijke rol kunnen spelen in deze beweging maar ik heb de indruk dat de top van onze vakbonden daar niet warm voor loopt. Als vakbondsdelegee betreur ik nog altijd dat de vakbonden in Brussel niet opstapten met de andersglobalisten. Ik hoop ook dat het andersglobalisme een nieuwe stimulans zal geven aan de vakbonden. Want dat hebben ze nodig.
Daniel meent trouwens dat de 'Amadezen' (en waarschijnlijk ook Trotskisten) klandestien opereerden binnen de vakbond. Dat heeft uiteraard niks te maken met basisdemocratie. Maar het feit dat ze dat klandestien moesten doen zegt meer over de vakbond dan over die militanten.
Daniel doet daarenboven nogal smalend over School zonder racisme, Hand in hand, en de trotskistische organisatie waarvan je de naam niet kent, .... . Ikzelf ben als leerkracht actief in SZR en vind dit een affront. Oké dat die scholieren niet het Vlaams Blok zullen tegenhouden. Ik blijf het wel positief 'basiswerk' vinden. Het is trouwens hun taak niet om het Vlaams Blok een halt toe te roepen.
Zou het de taak van de politiek niet kunnen zijn? Straks is het nog de schuld van AEL dat er een probleem bestaat rond asielanvragen?
Ik weet niet of AEL al uitspraken gedaan heeft over politieke en economische vluchtelingen. De PVDA is daar duidelijk over: hun principe is 'open grenzen'. De andere partijen (Agalev inbegrepen) zijn daar ook zeer duidelijk over: 'goed nieuws: minder asielaanvragen, minder vreemdelingen'.
En ook dat nog: dat de PVDA en AEL samenwerken is alvast een positief signaal. Is dat de geest van Porto Allegre niet? Mensen die voor een andere wereld willen vechten samenbrengen. En daar verdienen veel mensen een plaats in. Ook AEL, PVDA. Maar voor mij nog ontzettend veel meer mensen (jeugdbewegingen, milieuorganisaties, NGO's, ....).

Voor Daniël een denkoefening: verleden jaar wilde Guy een speech houden in Porto Allegre. Hij kreeg geen spreekrecht (terecht). Maar kan je binnen die beweging, die een andere wereld wil, de alternatieve stemmen monddood maken.
Vandaag de dag gaat het trouwens ook over oorlog

nog nooit
by gustje Monday February 24, 2003 at 09:44 PM

Mijnheer Daniel,
Ik heb AEL of Dyab ook nog nooit iets horen zeggen over brugpensioenen, wil dat zeggen dat AEL de brugpensioenleeftijd wil optrekken tot boven 60 jaar?
Ik heb AEL of Dyab ook nog nooit iets horen zeggen over genetische manipulatie, wil dat zeggen dat AEL promotor is van de productie en verkoop van gemanipuleerde gewassen?
Ik heb AEL of Dyab ook nog nooit iets horen zeggen over euthanasie, wil dat zeggen dat AEL dokters en verpleegsters wil verbieden om het leed van stervende mensen te verzachten?
Ik heb AEL of Dyab ook nog nooit iets horen zeggen over zilverpapier, wil dat zeggen dat AEL voorstander is van de katholieke missioneringspraktijken uit de 19de eeuw?
Ik heb AEL of Dyab ook nog nooit iets horen zeggen over de geluidsoverlast van vliegtuigen die op Zaventem vertrekken, wil dat zeggen dat AEL collaboreert met Isabel Durant van Ecolo?
Ik heb AEL of Dyab ook nog nooit iets horen zeggen over de heerlijke smaak van looksaus, wil dat zeggen dat AEL de Antwerpse shoarma- en pittarestaurants wilt verbieden?
Ik heb AEL of Dyab ook nog nooit iets horen zeggen over bretellen, wil dat zeggen dat AEL de dikke mensen wilt verplichten om lelijke broeksriemen te dragen?

Geef me een beter alternatief
by Giordano Tuesday February 25, 2003 at 04:06 PM

Ik zie mezelf nog als beginneling op het politiek-sociaal-economisch vlak. Van één ding ben ik echter overtuigd: om een betere wereld te creëren (voor het geval dit al mogelijk is) zal het kapitalisme moeten bestreden worden. Wat is momenteel een beter alternatief dan resist, om met de stem die me gegeven wordt in België het signaal uit te zenden dat ik een links-linkse politiek wens?

Antwoorden liefst met motivering. Dank U.