wachten op de oorlog? by kpdg Wednesday February 19, 2003 at 04:10 PM |
kapitalistpigdog@hotmail.com |
zin en onzin van betogingen?
zoals tienduizenden anderen liep ik vorige zaterdag mee in de massabetoging tegen de oorlog in Irak. achteraf vroeg ik mij toch weer eens af wat het toch wel allemaal weer zou uithalen. blijkbaar is dat, tot mijn en waarschijnlijk de uwe ook, grote frustratie, niks, nul de botten.
zaterdagavond konden we in alle media horen en zien wat een overdonderend succes de betogingen toch waren geweest. spijtig genoeg doelden ze daar enkel op de opkomst, de sfeer en niet of de effecten. bush en blair waren niet onder de indruk. michel en co wel, maar hebben ondertussen wel schoon hun kar gekeerd binnen de Navo. niet dat een klein dwarsliggend belgië volgens mij de oorlog zou hebben tegengehouden. we weten allemaal dat de belgische regering de amerikanen nu al een hele tijd toelaat om militair materieel en 10000 soldaten te verschepen naar de golf. is dat dan geen oorlogslogica? verhofstadt weigert ook een geheim akkoord tussen de belgische en amerikaanse regering bekend te maken aan het federaal parlement. net als met het geval van de kernwapens in kleine brogel stel ik mij de vraag: is het parlement als 'vertegenwoordiging van het volk' , in de vorm van 'democratie' die ons zo dierbaar zou moeten zijn, niet het allerhoogste wetgevende orgaan van dit land? blijkbaar niet.
als de amerikanen kernwapens opslaan in hartje limburg gaat dat ons juist om het feit dat ze een gevaar vormen voor de gezondheid van de miljoenen omwonenden, ons allemaal aan. blijkbaar is het geld van de amerikanen meer waard dan de stem van het volk.
dat met bush, powell en rumsfeld niet te onderhandelen valt is waarschijnlijk niemand ontgaan. deze mensen kennen gewoon geen redelijkheid. alleen al het feit dat ze enkel spreken in de meest nietszeggende oppervlakkige termen als 'terrorist' , 'schurkenstaten' zegt voor mij al genoeg. het is net als moeilijke woorden gebruiken zonder te weten wat ze betekenen. en toch worden deze mensen ondanks hun oneindige domheid toch nog in staat gesteld om de wereld naar hun zotte pijpen te doen dansen. de 'case' van bush tegen irak houd geen enkele steek, zou in een rechtstaat in geen enkel geval haalbaar zijn. hun aangevoerde bewijzen zijn uiterst zwak en hun pleidooi is zonder enige diepgang.
dus dat de VS geleid worden door moordzuchtige geldwolven staat hier denk ik niet ter discussie. Maar moeten we ook niet in eigen boezem kijken en ons afvragen waarom we dit allemaal laten gebeuren? ik heb een stukje van de wereld gezien en een hoop mensen ontmoet, inclusief amerikanen en britten, en hindoes en moslims. natuurlijk heb je naast de slimme amerikaan ook de amerikaan die niet eens zou weten waar in hemelsnaam irak ook zou mogen liggen maar er zich dan ook niks van aan trekt. die amerikaan kan even goed ook een belg zijn. de mensen die indymedia bezoeken, die weten waar irak ligt en die goed beseffen waarom precies een oorlog absoluut ondenkbaar zou moeten zijn in ons landje ook geen grote meerderheid. dat bewijzen volgens mij de opiniepeilingen die tonen dat veel mensen tegen oorlog zijn TENZIJ de VN ermee instemt. maar zij zouden juist moeten weten hoe in de VN enkel de oliebelangen tellen van de VS, Frankrijk en Rusland. zelf al stemt de veiligheidsraad van dit hopeloos verouderd en hol instituut, in met een oorlog tegen Irak, dan nog is dat verkeerd. zeker verkeerd want dan draait niet alleen de regering bush maar heel de wereld dol.
aan wat ligt het nu dat in dit landje dat toch één van de beste onderwijssystemen ter wereld heeft, een relatief gewaarborgde vrijheid van menigsuiting en een zogezegde democratie, de mensen passief toekijken hoe er met hun kloten word gerammeld.
Dus met één betoging van 100000 zijn we alweer tevreden, hé. in de jaren zeventig en tachtig hebben de massa's tegen de kernwapens ook niks opgeleverd en de witte mars heeft ook nog niet erg veel vruchten afgeworpen. om van die optochten zoals die vorige woensdagavond in antwerpen die langs de ONBEWOONDE kaden passeerde maar te zwijgen.
ik ben zelf geen lid van eender welke politieke, vrede's of wat dan ook-beweging. uit principe, of in ieder geval omdat ik nog geen enkel organisatie of gedachtegoed ben tegengekomen waar ik de volle 100% achtersta. alles is relatief hé. nadeel is wel dat ik in mijn eentje moeilijk een 100 000 man samen krijg in de straten van brussel (liefst aan de amerikaanse ambassade).
voila dat moest er eens allemaal uit. trouwens als iemand een goed idee heeft voor affiches en webdinges, ik studeer in de branche en zou ook mijn individueel steentje aan de wereldvrede willen bijdragen. alleen de inspiratie laat mij in de steek. trouwens, gratis en voor niks, uiteindelijk wint iedereen er wat bij.
zin of onzin van verzet tegen een bezetter by Martin Matthys Wednesday February 19, 2003 at 05:02 PM |
martin@rosseel.be |
Geachte,
Ik ben het volledig eens met uw zienswijze eens dat betogen tegen de totalitaristiche stroming die de V.S.over alle landen van Europa, die zij reeds meer dan zestig jaar politiek, militair,economisch en cultureel bezet houden, weinig zin heeft.
In afwachting maken wij ons beter geen illusies of laten wij ons beter geen ideologiën opdringen en bereiden wij ons voor op de oorlog. De vijand is in dit geval het totalitarisme van Bush en alle leiders die 'willing' zijn of hem niet durven tegenspreken.
Daarom denk ik dat enkel een hardnekkig, geweldloos en volgehouden verzet tegen de agressors van de vrijheid iets kan uitrichten.
De burgerlijke ongehoorzaamheid is een belangrijk wapen. Waarom geen oproep om de verkiezingen van 18 mei 2003 te boycotten door massaal afwezig te blijven uit de stemhokjes.
Verkiezingen van een land in oorlog zijn immers nooit democratisch?
burgerlijke ongehoorzaamheid: ja! by Els Wednesday February 19, 2003 at 07:01 PM |
Wat meer 'burgerlijke ongehoorzaamheid'! Of dat een boycot van de verkiezingen moet zijn, daar wil ik eerst nog wel eens over nadenken ('RESIST' lijkt me wel een interessant alternatief: ook een vorm van 'burgerlijke ongehoorzaamheid'?!)
Maar ik hoor van die acties ook maar pas als ze achter de rug zijn! Vorige week werd bvb in m'n aller Waasland een trein tegengehouden en daar had ik me best voor op de sporen willen binden! Dat heb je dan weer als je niet 'gelinkt' bent...
Al die fracties kunnen me trouwens maar weinig schelen: als iemand iets doet waar ik achter sta, ga ik niet eerst discussiëren over ideologische verschillen om dan 'toch maar niet mee te doen'. Nee, laat verschillen maar gewoon bestaan, en als we 't over een bepaalde actie eens zijn, dan ben ik blij dat ze georganiseerd wordt -ongeacht door wie (met uitzondering van VB, natuurlijk. Zo kieskeurig ben ik nog wel & ik veronderstel ook dat die niet gauw acties ondernemen waar ik me kan achter scharen).
Nu goed: burgerlijke ongehoorzaamheid: hoe? wat? door wie in gang getrokken? Let me know!
tegen oorlog met of zonder resolutie by willy Wednesday February 19, 2003 at 11:38 PM |
ik ben ook gaan betogen zaterdag en ben tegen een oorlog ongeacht het standpunt van de Verenigde Naties.
Ik stel me er een vader en moeder bij voor die een kinderkamer binnenstormen waar een precisiebom net hun baby uiteengereten heeft.
Zelfs als Saddam over massavernietigingswapens beschikt wil ik er toch even aan herinneren dat voor de aanslagen op de Twin Towers enkel een paar cutter-messen nodig waren van het soort waarvan de eerste de beste pacifist er wel een paar thuis heeft rondslingeren.
Ik geloof niet dat een land als de USA met al de middelen, mogelijkheden en creativiteit waarover het beschikt Saddam niet kan uitschakelen, als het daarom gaat, zonder oorlog.
Ik geloof dat die oorlog er gaat komen. Ik weiger nog iets te eten, te drinken of te kopen dat uit de US komt. Als iedereen die ook op straat gekomen is dat doet treffen we ze misschien waar het hen het meest pijn doet : in hun portefeuille