arch/ive/ief (2000 - 2005)

10 doden bij rellen op Jolo
by jessie Wednesday February 19, 2003 at 03:05 PM
jessie@indymedia.org

7 krijgers van Abu Sayyaf en 3 soldaten zijn om het leven gekomen bij felle gevechten op het zuidelijkste eiland van de Filipijnen, Jolo. De Amerikanen willen, later op het jaar, ook hier hun militairen inzetten.

Regeringstropen botsten op hevig verzet toen ze in de jungle van Tanum een schuilplaats van Abu Sayyaf bestormden. Abu Sayyaf is een gewapende moslimgroepering, de abu sayyaf zou vemeende banden hebben me het Al Quaeda-netwerk van Osama Bin Landen.
7 van de naar schatting 70 guerilla's die in het kamp verbleven werden gedood, samen met 3 van de aanvallers. Nog eens 7 andere soldaten raakten gewond.
Het Filipijnse leger zegt dat de groep, onder leiding van Radulan Sahiron, 3 Indonesiërs en 4 Filipijnen gegijzeld houdt. Deze zouden vorig jaar gekidnapt zijn. Er is met geen woord gerept over het lot van de gegijzelden.
Dinsdag pleegden de militairen al een inval op een andere schuilplaats van Abu Sayyaf in Bandang. Bij die inval werden 4 guerilla's gedood en er viel 1 dode in het kamp van de militairen.
De VS beschouwt Abu Saayaf als een "buitenlandse terrorristische organisatie". Zij bieden 5 miljoen dollar aan degene die de leiders van Abu Sayyaf aangeven. Ze worden nl. in verband gebracht met de moord en kidnapping van 2 Amerikanen.
De lokale autoriteiten zeggen dat de VS z'n troepen vanaf augustus op Jolo, wat hét toevluchtsoord van Abu Sayyaf is, kan inzetten, om dan de jacht op de rebellen voort te zetten.
US Major General Joseph Weber bezoekt binnenkort de Filipijnen om de gehele "Jolo-operatie" met z'n Filipijnse collega's te bespreken. Manilla deelde mee dat ze dit nodig vonden om aan het geweld van de Abu Sayyaf een eind te maken.