VAK verhindert uitwijzing, activisten gewelddadig opgepakt. by Guido Tuesday February 18, 2003 at 11:28 AM |
In de morgen van 17-2-03 blokkeerden tien activisten van het VAK(Vluchtelingen Aktie Komitee) de ingang van het gesloten centrum te Merksplas. Hun actie werd brutaal beëindigd door een zestal agenten van Hoogstraten /Nederkempen. De activisten werden geschopt en geslagen en 8uur opgesloten in cellen van het politie-kantoor van Hoogstraten.
Een tiental activisten van het Vluchtelingen Aktie Komitee hadden zich verschanst tussen de struiken en bossen voor het gesloten centrum van Merksplas. Dit om de ingang te blokkeren wanneer Mahmoud Sesay door een busje van de Dienst Vreemdelingen Zaken het centrum zou verlaten.
Over Mahmoud Sesay:
Op 12 februari 2002 kreeg Mahmoud Sesay, een Sierra Leonese asielzoeker, een negatieve beslissing na zijn tweede asielaanvraag. België erkent Mahmoud niet als vluchteling. Nochtans is het overduidelijk dat hij een gegronde vrees voor vervolging heeft.
Op 6 januari 1999 dringen de rebellen binnen in Freetown (‘operation no living things'!). De vader van Mahmoud was campagneleider van de APC en daardoor werd de familie van Mahmoud door de rebellen geviseerd. Op 10 januari 1999 stormen de rebellen binnen in hun huis. Zijn ouders werden voor zijn ogen omgebracht en Mahmoud zelf werd door de rebellen meegenomen en ingelijfd. Op een bepaald moment trachtte Mahmoud te ontsnappen, maar de rebellen kregen hem terug te pakken. Toen brachten ze een brandmerk aan op zijn arm om te verhinderen dat hij opnieuw de benen zou nemen. Dit brandmerk is immers een kenteken van de rebellen en maakt dat hij door iedereen als rebel herkend wordt. Daardoor kan hij dan ook nergens veilig zijn.
Uiteindelijk slaagt Mahmoud Sesay er toch in om te ontsnappen, maar het brandmerk maakte dat hij in de problemen geraakte. Hij heeft een tijd in de gevangenis doorgebracht. Na zijn vrijlating werd hij aangevallen en zwaar toegetakeld en toen besliste hij om naar België te vluchten.
Mahmoud Sesay is reeds verschillende keren ternauwernood aan de dood ontsnapt en vreest dus voor zijn leven indien hij naar Sierra Leone wordt teruggestuurd.
Ondanks het feit dat men geen enkele tegenstrijdigheid vindt in zijn verhaal, wordt zijn getuigenis door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen toch als bedrieglijk afgedaan. Een doktersattest bevestigt echter zijn verhaal en toont de verschillende verwondingen aan die Mahmoud heeft opgelopen, alsook het brandmerk.
Vandaag (17/02/03) wil België Mahmoud Sesay uitwijzen naar Sierra Leone. De vlucht is voorzien om 10u05. Nochtans moet Mahmoud morgen voor de Raadkamer verschijnen, aangezien zijn advocaat een aanvraag tot vrijlating heeft ingediend. Deze beslissing wil België niet eens afwachten en de dag voordat hij voor de Raadkamer moet verschijnen, wil men Mahmoud terugsturen, een gewisse dood tegemoet.
Rest van het verslag:
Toen een deel van de activisten het busje binnen het centrum opmerkte,weerklonk er een fluitsignaal en snelden drie andere activisten met een groot spandoek richting ingang. Ze werden algauw vervoegd door de rest van de activisten.
Het hek dat open stond, ging weer toe en de activisten zagen hoe het busje terug naar binnen reed.
Eén activist sprak met de directie en die beslisten algauw om er de politie bij te halen.
De activisten waren daar al van 6u30, de politie daagde pas op na zevenen,dit omdat er zogezegd zo vroeg nog niemand aanwezig is.
Eén combi arriveerde met daar in twee agenten, die vlug besloten om hun chef er bij te halen.
Deze kwam met enkele andere agenten en toen bleek dat de activisten de ingang bleven blokkeren, gingen de agenten over tot actie. Ze hadden al gedreigd met een administratieve aanhouding maar dit schrikte de activisten niet af.
De activisten hadden zich in een kring gezet en armen en benen in elkaar gehaakt, dit is een cluster maken en wordt gebruikt door niet-gewelddadige directe actiegroepen.
De politie toonde dat ze hier geen verstand van had en rukte de activisten op een heel brutale manier uit mekaar. Hoofden werden keihard achteruit getrokken, mensen hun neus werd op een bepaalde, pijnlijke manier vastgepakt. Sommigen kregen een politie-botine op hun neus, anderen kregen deze in hun maag.
De "leukste" agent van dienst, deze die zich het meest te buiten ging aan geweld ten opzichte van de activisten, had wel een heel speciaal middeltje om mensen te boeien. Eén activist werd geboeid met een duimboei, dit is een heel klein metalen ding waarin de twee duimen van een persoon aan elkaar gehecht worden. Een andere persoon werd aan handen en voeten geboeid en moest naar de combi lopen over een afstand van 5 meter, dit terwijl de agent van de duimboeien hem vernederend toesprak.
De activisten werden naar het commissariaat van Hoogstraten gebracht. Daar had men twee cellen van 2.5 meter op 1.6 meter, dit is de afmeting van een cel voor één persoon. 8 mannelijke activisten werden in zo één cel gestoken. Dit van 8u00 tot 16u00.
Van 12u00 tot 14u00 probeerden de activisten van iemand de aandacht te krijgen door op de bel binnen in hun cel te drukken, dit zonder resultaat. Algauw bleken sommige activisten last te hebben met hun ademhaling, dit doordat de ventilatie in de cel gemaakt was voor één persoon, geen acht.
Maar de agenten hadden hun werk niet goed gedaan en in de twee cellen waren 3 GSM's aanwezig, waarmee verschillende advocaten werden opgebeld. Deze belden op hun beurt verschillende malen naar het politie-commissariaat maar kregen daar te horen dat de activisten geen verklaring wilden afleggen en daarom 12u zouden worden aangehouden.
Maar na het niet stoppen van de telefoontjes van advocaten, lieten de agenten de activisten om16u00 vrijuit gaan.
Via de telefoon hadden ze al vernomen dat de uitwijziging niet was doorgegaan, hun actie was dus meer dan geslaagd.
Komende acties:
>>>Militanten van het Collectif Contre Les Expulsions worden vervolgd voor akties die zij georganiseerd hebben in 1998, vlak na de dood van Sémira Adamu. Op vrijdag 21 februari komt de zaak voor in het Justitiepaleis in Brussel. Om 07:22 vertrekt de trein uit het station Gent Sint-Pieters
>>>Een waaier van akties rond het gesloten centrum 127Bis, georganiseerd door het Collectif de Resistance aux Centres Pour Etrangers et aux Expulsions (CRCFE). Afspraak station Gent Sint-Pieters om 12u30.
Collectif contre les expulsions
http://www.collectifs.net/ccle/accueil.php3
Vluchtelingen Aktie Komitee
St.Pietersnieuwstr. 45
9000 Gent
vak@student.rug.ac.be
0497/29 18 39
Festival van Verzet by vak Tuesday February 18, 2003 at 01:33 PM |
vak@student.rug.ac.be |
">>>Een waaier van akties rond het gesloten centrum 127Bis, georganiseerd door het Collectif de Resistance aux Centres Pour Etrangers et aux Expulsions (CRCFE). Afspraak station Gent Sint-Pieters om 12u30."
Bedoeld wordt het Festival van Verzet, nu zondag aan het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Meer info op de website van het VAK. Praktische afspraken:
Wanneer ?
Zondag 23 februari 2003 vanaf 14u, vertrek van de betoging om 15u
Waar ?
Verzamelen op het dorpsplein van Nossegem
Wat staat er te doen?
Verzamelen vanaf 14 u voor allen die materiaal willen voorbereiden
Vertrek van de betoging naar het centrum 127 bis rond 15u
Einde van de acties rond 16u30
Hoe geraak ik er per trein??
-Vanuit Gent: afspraak aan het Sint-Pietersstation, vanaf 12.30u, we nemen de trein van 12u56 richting Brussel, daar sluiten we aan bij de Brusselaars
– Vanuit Brussel : Trein L 3663, vertrek vanuit Brussel-Zuid om 13u33
- Vanuit Leuven: Trein L 3685, vertrek om 14u38
Hoe geraak ik er per auto ?
Je neemt de autostrade E40 van Brussel naar Luik, afrit 21 en daarna richting Nossegem
Wat meebrengen/ wat thuislaten ?
Mee:
- Alle material om "zichtbaar te maken wat zij onzichtbaar willen houden " (zie : meewerken)
- Warme en waterdichte kledij
- vrienden en vriendinnen, ouders, kinderen, makkers en maten
Thuis:
- Wat de politie als gevaarlijke objecten kan bescouwen in geval van controles (messen, glazen flessen, ...)
Wat als er problemen zijn ?
Er zal een juridische en medische hulpgroep ter plaatse zijn om deelnemers te helpen als dit nodig is.
Wie contacteren voor meer info ?
vak@student.rug.ac.be – 0494 12 97 54