arch/ive/ief (2000 - 2005)

BELGEN NEMEN DEEL AAN ANTI-OORLOGSBETOGING IN TEL AVIV
by Mirjam Van Belle Monday February 17, 2003 at 10:01 PM

Afgelopen weekend is er opnieuw een Belgische groep civiele waarnemers vertrokken naar de Palestijnse Bezette Gebieden. Via het Actieplatform Palestina (APP) vertrokken vorig jaar reeds 5 groepen Vlamingen op een burgermissie naar Palestina naast de tientallen Belgen die de Bezette Gebieden bezochten via de Franstalige zusterorganisatie Association Belgo-Palestinienne (ABP). Gepost door Dirk Adriaensens

De laatste groep die in december wou deelnemen aan het Sociaal Forum in Ramallah, werd onverrichterzake teruggestuurd, net zoals de groep Vlamingen die in april van vorig jaar als 'vermeende terroristen' onmiddellijk na aankomst het land werden uitgezet.

Het opzet van deze observatiemissies is tweeledig: het is een zeer concrete vorm van solidariteit met het Palestijnse volk en geldt bovendien ook als alternatief voor de internationale beschermingsmacht waar al zo lang vraag naar is. De internationale aanwezigheid die via dit initiatief gewaarborgd wordt, is meer dan een symbolische beschermingsmacht. De belangrijkste opdracht die de vrijwillige waarnemers vervullen, is hun optreden als
ooggetuigen achteraf. Door overal in Vlaanderen te getuigen over wat ze hebben gezien, gehoord en beleefd, wordt de veelal vertekende beeldvorming rond dit conflict wat bijgestuurd en groeit de solidariteit met het Palestijnse volk.

Zaterdagnamiddag zijn alle deelnemers aangekomen in Tel Aviv, net op tijd om deel te nemen aan de vredesmanifestatie die ook daar plaatsvond, net zoals in vele Europese steden. Gisteren kon de groep zonder veel problemen Betlehem binnengeraken en vandaag vertoeven ze in Ramallah.
Een week lang zullen zij terreinbezoeken doen en gesprekken voeren met verschillende groeperingen uit het middenveld, vooral met de Palestijnse NGO's en groepen uit de Israƫlische progressieve vredesbeweging. Extra aandacht zal uitgaan naar de bouw van de Apartheidsmuur op de Westelijke
Jordaanoever en de desastreuze gevolgen daarvan. Hun bevindingen zullen in een persbericht bekend gemaakt worden.

Voor een dagelijks verslag van deze observatiemissie, kan je terecht op de website van het Actieplatform Palestina, http://www.11.be/palestina
Je kan ook terecht bij volgende personen voor het laatste nieuws, om direct contact op te nemen met de groep ter plaatse, of om de deelnemers met hun verhaal te ontmoeten na hun terugkeer:
* Mirjam Van Belle, medewerkster Vlaams Palestina Komitee,
mirjam.vanbelle@oxfamsol.be, 02/501.67.44 of 0497/43.57.13
* Sabine Craenen, secretariaat Actieplatform Palestina,
sabine.craenen@fos-socsol.be <mailto:sabine.craenen@fos-socsol.be>,
02/552.03.15 of 0486/36.19.88

www.11.be/palestina
by faits divers Monday February 17, 2003 at 11:10 PM

Voor een dagelijks verslag van deze observatiemissie, kan je terecht op de website van het Actieplatform Palestina, http://www.11.be/palestina en daar kan je vernemen dat de bomaanslagen van de zelfmoordenaars maar een "fait divers" zijn. De doden en gewonden van deze aanslagen zijn 11.11.11 en het APP dankbaar voor hun christelijk medeleven dat zij blijkbaar uit de inquisitie geleerd hebben!

Draai de zaken niet om
by Het Rooje Nest Tuesday February 18, 2003 at 04:12 PM

Israel is de onderdrukker. De zionistische staat voert een ware inquisitie tegen het Palestijnse volk. Draai de zaken hier niet om 'fait divers'.