arch/ive/ief (2000 - 2005)

"In Kallo staan de twee sluizen open....."
by Frans V Monday February 17, 2003 at 09:20 PM

"...Het gewone verkeer kan er niet door. Gelieve om te rijden." Zo luidt het verkeersbericht op Radio 1, maandagavond om 19.30 uur. Het is blijkbaar weer zover: een nieuw Amerikaans transportschip komt zijn lading moordmachines halen. En de Belgische staat ontvangt die boten hoe langer hoe meer met open armen. Wat weegt de ‘vredes'taal van Verhofstadt, Michel en consoorten? Hun gewapende arm slooft zich bij elk transport méér uit om te garanderen dat de Amerikaanse militairen geen strobreed in de weg gelegd wordt.

Twee sluisbruggen open in Kallo? Dat gebeurt pas sinds drie actievoerders van STOP USA zich aan een sluisbrug hebben vastgeketend. Door de bruggen open te zetten is het nog langer onmogelijk om die bruggen te blokkeren. Vroeger werden er nooit twee bruggen opengezet. De modale Belg mag wachten in de file...
Aan de kaai van het Vrasenedok ligt op dit ogenblik ‘De Zeemeeuw' van de Belgische marine. Sinds Greenpeace haar actie deed, is blijkbaar de marine erbij gehaald om dergelijke acties vanaf nu onmogelijk te maken.
En deze morgen verklaarde de officier van de spoorwegpolitie dat ze vanaf nu streng de trajecten van de treinen met militair materiaal zullen controleren. De treinen moeten klokvast kunnen bollen... Dat sinds 11 actievoerders van Forum voor Vredesactie gisteren een trein met militaire voertuigen konden bokkeren (ik wens die mensen het beste!)
Naarmate hun vredestaal toeneemt, nemen de inspanningen van de regering toe om de Amerikaanse militaire opbouw in de Golf vlekkeloos te laten verlopen.
In mijn ogen hebben ze geen enkele geloofwaardigheid.
Niet dat ik ooit illusies gehad heb in hun ‘vredesplan'. Dat Frans-Duits-Belgisch plan komt neer op een uitzichtloze jarenlange bezetting van Irak, met blauwhelmen en wapeninspecteurs, en met nog strengere sancties en nog meer miserie voor het Iraakse volk dan dat het de laatste twaalf jaren gekend heeft. Maar het klinkt beter dan de bommenregen die Bush in het vooruitzicht stelt. En het heeft voor het ‘oude Europa' alvast het voordeel dat eezn maatschappij als ElfTotalfina in Irak nog aan de bak zal kunnen komen...

De gewapende 'vrede'
by Zippo Monday February 17, 2003 at 09:36 PM

Goed doorgedacht. Zowel wat de situatie hier als ginder betreft. - De pest of de colera.

'Ze maken plannen maar Allah is de beste plannenmaker'