arch/ive/ief (2000 - 2005)

Uitwijzing Sierra Leonese vluchteling verhinderd
by christophe (m.m.v. Guido) Monday February 17, 2003 at 01:25 PM

Vanmorgen vroeg blokkeerden 10 activisten van het VAK de poort van het gesloten centrum in Merksplas. Zij slaagden er daardoor in de uitwijzing van Mhamoud Sesay, een vluchteling uit Sierra Leone te verhinderen.

Vanmorgen om een uur of halfzeven blokkeerden 10 activisten van het Vluchtelingen Actie Komité (VAK) de poort van het gesloten centrum in Merksplas. Bedoeling was de uitwijzing van Mhamoud Sesay, een vluchteling uit Sierra Leone te verhinderen. Mhamoud zou deze morgen op een vliegtuig richting Sierra Leone gezet worden.

Om 8 uur werd de blokkade door de politie van Hoogstraten hardhandig opgeheven. Een van de actievoerders werd geslagen en ander kreeg een stamp in de maag. De actievoerders zijn momenteel (13u00) administratief aangehouden en zullen wellicht pas vanavond vrijgelaten worden.

Mhamoud Sesay werd als kind door de rebellen ingelijfd nadat die zijn beide ouders hadden vermoord. Een paar jaar later vluchtte hij naar België. Zijn asielaanvraag in België werd afgewezen omdat hij niet alle omliggende dorpen van de stad waar hij een tijd verbleef kon opnoemen en omdat hij niet alle namen kende van de rebellenleiders. Mhamoud draagt nochtans een merkteken dat de rebellen bij hem hebben aangebracht en waardoor hij voor de rest van zijn leven in Sierra Leone als rebel zal herkend worden.

De Belgische regering heeft de uitwijzingen naar het onrustige Sierra Leone pas onlangs herstart na het afsluiten van een nieuw samenwerkingsakkoord met de regering van Sierra Leone.

De actievoerders hebben Mhamoud leren kennen tijdens de voorbije kerstwake. Zij dienden ondertussen een tweede asielaanvraag in omdat zij in Gent andere vluchtelingen uit Sierra Leone hadden leren kennen die het verhaal van Mhamoud kunnen bevestigen. Maar ook deze aanvraag werd afgewezen.

Door de actie wordt de uitwijzing van Mhamoud Sesay uitgesteld en kan de geplande verschijning voor de raadkamer doorgaan.

Update 16u00
by christophe Monday February 17, 2003 at 04:35 PM

De actievoerderd werden ondertussen vrijgelaten.

Sesay
by Marc Duyols Thursday February 20, 2003 at 12:52 PM
marcduyols@yahoo.com


Deze beslissing bewijst mijn inziens nogmaals het gebrek aan dossier kennis van de dienst vreemdelingen zaken. Trouwens waar zouden deze meisjes en jongens het geleerd hebben.

Sesay is wel degelijk een veel gehoorde naam, want in Africa spreken we van een vocalistische schrijfwijze. Sesay zijn al jaar en dag een gevreesde oppositie familie die zich over heel West-Afrika uitstrekt, maar de schrijfwijzen verschillen afhankelijk van de manier hoe het uitgesproken wordt.

Uit Senegal en Mauretanië spreken we van de familie SISE, en in Sierr