arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe zit het met "Journalistiek verzet tegen de Irak oorlog" ?
by FPF / NL Monday February 17, 2003 at 01:04 PM

In Nederland wordt de volksvertegenwoordiging vandaag 'ingelicht' door het démissionaire kabinet Balkenende, of men Nederland nu volledig als amerikaanse oorlogsbasis te schande gaat maken. België doet het iets beter !

Gepubliceerd op de website van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), EN TER INFORMATIE EN PRO MEMORIA VOOR VANDAAG :

Datum: Mon, 17 Feb 2003
Aan: " ifj@ifj.org"
Cc: " amnesty@amnesty.nl"
BCC : Alle leden van de Tweede Kamer en het démissionaire kabinet. Onderwerp: MUZIEK VOOR DOVEN ?

OPEN BRIEF AAN POLITICI & COLLEGA-JOURNALISTEN

L.S. !

Ondergetekende heeft de afgelopen veertig jaar globaal gewerkt - ook tientallen jaren voor de 'BRT' - als buitenlands correspondent. Met veel politici, diplomaten en collegae in en uit de hele wereld. De laatste 10 jaren als correspondent in de Arabische wereld, geaccrediteerd in Tunis. Ook tijdens de Golf-oorlog. Niet alleen voor veel nederlandse media ; ondermeer ook voor amerikaanse, zoals CBS "60-Minutes", NPR en de Duits- en Engelstalige BBC. Ik werd gevraagd - en betaald - voor mijn ervaring en beoordelingsvermogen. Het Engelstalige FPF-commentaar op het standpunt en de taak-uitoefening van de "Dutch care-taker"- regering, zal na het Kamerbesluit - ter informatie en publicatie
via FPF/group-email - worden toegezonden aan rond 450.000 journalisten ter wereld, en ook in vrijwel elke amerikaanse staat worden gepubliceerd.

STEUNT NEDERLAND OOK DE AMERIKAANSE 'GENOCIDE MET VOORBEDACHTE RADE' IN IRAK ?

Is het Nederlandse kabinet de schaamte voorbij : VS-leger via Nederland naar Golf ?

FPF/NL - De Tweede Kamer zal vandaag worden 'ingelicht' door het démissionaire kabinet, of men Nederland internationaal nog verder te schande gaat maken door hand- en spandiensten te verlenen aan de - door de Verenigde Staten, Israël en Engeland geplande 'volkerenmoord met voorbedachte rade in Irak'.

Driekwart van de nederlandse bevolking is het hier niét mee eens !

Met volslagen afgrijzen zie, hoor en lees ik op het politieke en
journalistieke vlak commentaren en stellingnames, die ik in nachtmerries zelfs niet voor mogelijk houd. Ik heb verschillende oorlogen en staatsgrepen meegemaakt en verslagen; vanVietnam tot Chili, Zuid- en Noord-Afrika en het M-Oosten,en ik kén - uit eigen ervaring ter plekke - de werkelijkheid waarover gesproken wordt. De houding van de nederlandse regering t.o.v. van de huidige oorlogszuchtige Verenigde Staten-regering (niét de bevolking !) vervult me met afschuw, gemengd met treurige verwondering over zo'n groot gebrek aan inzicht en medeleven, terwijl méér informatie dan ooit 'a la minute' beschikbaar is. Die onverholen afschuw en treurnis deel ik met miljoenen : o.a. ook de Wereldraad der Kerken, Nelson Mandela, de Paus, en 't grootste gedeelte der wereldbevolking.

Dat er überhaupt ook maar door iemand over kàn worden nagedacht, om ons hele land; vliegvelden, havens en spoorwegen als een amerikaanse basis in een illegale oorlog te laten gebruiken, is een onvergeeflijke schande. Het feit ook dat de PvdA, de FNV en het IKV de vredes-manifestaties afgelopen week-end tegen de oorlog NIET goedkeurden is uitermate kwalijk. Hiermee verklaart men luid en duidelijk voorstanders te zijn van globaal amerikaans zinloos geweld. Hier heeft gebrek aan intelligentie de overhand genomen, en de politici en journalisten die hiervoor verantwoordelijk zijn, krijgen ooit de rekening gepresenteerd. Nét zoals al die NSB'ers na de Tweede
Wereldoorlog.

Het feit dat tientallen miljoenen wéldenkende en zeer gewaardeerde mensen - van de waarschuwende Nobel- Vredesprijswinnaar, Nelson Mandela, tot de Paus - zich tégen deze amerikaanse economische oorlogs-doctrine uitspreken, schijnt in Nederland voor velen op politiek en journalistiek gebied 'muziek voor doven' te zijn. Veel rechtse politici die zich zoals Balkenende, Kamp, Verhagen,de Hoop Scheffer, van Aartsen etc. "Christen" noemen, schijnen de Bijbelspreuk vergeten te zijn dat : " als men met het zwaard omgaat, men erdoor sterft".

Uit eigen journalistieke oorlogs-ervaring sprekend - en dit is zuiver
educatief bedoeld - hoop ik van ganser harte, en velen met mij, dat vooral de mensen binnen het nederlandse bedrijfsleven, de journalistiek en de politiek, die nu voor deze oorlog met onmenselijke gevolgen ijveren - en dus verantwoordelijk en medeplichtig zijn aan oorlogsmisdaden - in de nabije toekomst het absoluut zwaarst getroffen zullen worden door het oorlogsgeweld dat ze zélf door kwaadwil en onkunde hebben gesteund, en daardoor in de hand gewerkt.

Er is tonnen goede informatie voorradig, maar door 'n gebrek aan inlevings- en begripsvermogen schijnt dat niet te helpen om een beter inzicht te verkrijgen. Het gebod 'Gij zult niet doden' geldt niét alleen Saddam, maar ook Bush c.s. !

Om voor te stellen dat Nederland - nu weer voor deze Irak-oorlog - als een VS-legerbasis van collaborateurs optreedt, zoals door velen in het bedrijfsleven, de politiek, en journalistiek wordt goedgekeurd, gebeurt in elk geval " Niet in mijn Naam", noch in de naam van 75 % van de Nederlandse bevolking.

Henk Ruyssenaars

P.S. 1 : De PvdA,de FNV en het IKV steunden de vredesmanifestaties niet. Misschien omdat mogelijk hun aandelen in de wapenhandel en kernindustrie eronder zouden kunnen lijden ? Zie s.v.p. de NRC/URL :

http://www.nrc.nl/print/1023511806666.html

NRC : "FNV belegt in kernenergie en wapenindustrie.

AMSTERDAM, 8 JUNI. Het gemeenschappelijke beleggingsfonds van de vakcentrale FNV, (dus ook de NVJ), belegt in de wapenindustrie, producenten van kernenergie en in bedrijven die in opspraak zijn geraakt door milieuvervuiling of slechte arbeids- omstandigheden. Nagenoeg alle grote wapenfabrikanten zitten in de beleggingsportefeuille van de vakbeweging."

P.S. 2 : IKV- M.J. Faber leerde ik 35 jaar geleden kennen op het Bertrand Russell 'Vietnam-Tribunaal' in Stockholm/Zweden waar ik toen geaccrediteerd was. Toen kon hij - in tegenstelling tot de nu vertoonde 'dementia preacox' - nog wél denken als een humanist. Ik doe dat nog steeds.

Jammer, die geestelijke verloedering bij zovelen !

HR