arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mediadebat Borgerhout: 1) Van 'kut-Marokkaan' tot concentratiekamp
by jpe Monday February 17, 2003 at 01:53 AM

Open Brief aan het geweten van Christian Van Thillo & de redactie van De Morgen; inzake het mediadebat op 6 feb.

"Waren we wel op hetzelfde debat ?" Als mijn geheugen me niet belazert, zaten Yves Desmet, Dyab Abou Jahjah, Filip Voets en ik op 6 februari samen in een debat in het Antwerpse Zuiderpershuis. Bij het lezen van Bart Eeckhouts verslag en het editoriaal van Yves Desmet in De Morgen van zaterdag 8/2, kon ik mijn ogen echter niet geloven. Het begon al met Eeckhouts opmerking dat voor Abou Jahjah "de tijd van praten voorbij is". Nochtans werd er die avond tot in de late uurtjes, ook door de mensen van AEL heel wat afgepraat.

Dat dan ondanks het feit dat het debat begon met een Yves Desmet die er prat op gaat dat hij de term 'kut-Marokkanen' in Vlaanderen ïntroduceerde. Een jonge vrouw die lid is van het AEL-bestuur, vertelde me daarentegen die avond dat ik "jullie geen bleekscheten noem want ik durf dat niet. Waarom noemt die mijnheer Desmet ons dan kut-Marokkanen ?"

Wel meisje, mijnheer Desmet wil dat we elkaar onverbloemd 'de waarheid' zeggen. Hij denkt dat we zo verlost raken van het storend gedrag van groepjes jongeren. Dat hij door het lanceren van zo'n termen, mensen kwetst, lijkt hem niet te deren. Mensen die al gediscrimineerd worden in het onderwijs, op de woning- en arbeidsmarkt ... Hen komt Desmet nog eens extra vernederen. Over hen presteert De Morgen het om op één dag (8/2) twee artikels te publiceren met de titels "Hoer" en "Er zijn kut- Marokkanen en er zijn kut-Belgen". Beseft men bij De Morgen dan niet dat zoals Tarik Fraihi in Knack van 12/2 stelde, "wie tolerantie wil promoten, moet beginnen met beleefdheid" ?

Dat De Morgen en Desmet eens doordenken over volgende wijsheid van Daniël Robberechts: "Als we de holocaust en andere genocides nu eens niet zozeer als onmenselijkheid of misdaad of barbaars heid moesten doodverven, maar in de eerste plaats als: onbeleefdheid ? Dit klinkt op het eerste zicht misschien bespottelijk. Maar bedenk dat de uitroeiingskampen niet konden functioneren zonder een voorafgaandelijke, systematische vergroving van het personeel."

In de V.S. werden al massaal mensen van Arabische afkomst gearresteerd. Indien de Amerikaanse conflicten met de Arabische wereld blijven toenemen, zullen nieuwe concentratiekampen voor de 'Arabische vijfde kolonne' niet uitblijven. Gaat Europa de V.S. daarin volgen ? Of gaan we met mensen van Arabische afkomst een openhartige én respectvolle, open dialoog aan ? En met de AEL kan gepraat worden. Moet gepraat worden al was het maar uit egoïstisch eigenbelang: om te voorkomen dat 'Bang Blok-bleekgezichten' door hun racistisch gedrag, de beste rekruteerders worden van nieuwe vormen van fundamentalisme.

Overigens staat Desmets opstelling - mijn vraag "is De Morgen contra AEL" beaaamde hij "Ja, De Morgen is contra AEL" - in conflict met wat elke krant en zeker zijn krant, hoort te doen. De Morgen - "veruit de progressiefste krant van Vlaanderen" dixit Desmet - moet trachten zo goed mogelijk te berichten over, in plaats van een 'kruistocht' te beginnen tégen een nieuwe sociale beweging zoals AEL. In plaats van ieder misverstand, ieder 'verkeerd' woord van iemand van AEL genadeloos uit te buiten om AEL te 'dyaboliseren', moet De Morgen met een kritische blik naar AEL kijken en onderzoeken hoe ook AEL zijn bijdrage kan leveren aan de samenleving van 'morgen'.

Abou Jahjah en de zijnen zijn trouwens al zover geïntegreerd dat ze zelfs aan 'onze' nochtans door allerlei elementen vervalste verkiezingen willen deelnemen. Abou Jahjah past zich in de Belgische structuren in, terwijl het Vlaams Blok zo staatsgevaarlijk is dat het België wil doen barsten. En toch discussieert bijna heel Vlaanderen (VLD inbegrepen, kijk maar naar VRT-debatten) wel met het Blok maar niet met AEL. Straffer nog: premier Verhofstadt wil niet met AEL praten, maar toast wel met figuren zoals Berlusconi, Poetin, Kagame ...

Nogmaals: de kritische dialoog met de AEL moet nu aangevat worden en de escalatiespelletjes in De Morgen moeten gestopt worden. Daar wordt - behalve een paar ego's - niemand beter van. Ook niet de Vlaamse bourgeoisie waar De Morgen zo aan verknocht is. Want als een samenleving desintegreert, als het wantrouwen stijgt, als de dreiging van oproer en terrorisme groeit, dan gaat ook een groot deel van de 'businesswereld' daar onder lijden. Dat ze dat ten huize van Van Thillo maar eens gaan beseffen.

DIOGENE(S) 40