arch/ive/ief (2000 - 2005)

E-MAN-CIPATIE: Valentijn-beschouwingen bij grote & kleine wereldconflicten
by jpe Monday February 17, 2003 at 01:38 AM

Over AEL en Ludo De Witte, Condoleeza Rice en de Veiligheidsraad, Bin Laden en een religieus ex-liefje, walvissen en mensapen.

In het januari-nummer van het maandblad 'Rood' stelt Ludo De Witte dat de linkerzijde de hand moet reiken aan de Arabisch Europese Liga. De Witte schrijft ook over de visie van "veel moslimleden van AEL dat de vrouw een specifieke taak heeft in de opvoeding van de kinderen tijdens de eerste levensjaren". Hij noemt die visie "het product van prekapitalistische maatschappelijke verhoudingen die verstoken zijn van de verworvenheden van de strijd van de arbeidersklasse en de vrouwenbeweging."

Wel, wel, daar willen we toch een boompje over opzetten. Om even advocaat van de duivel te spelen: Is het een 'verworvenheid' dat baby's 's morgensvroeg uit hun bedje gelicht worden, dat ze (zelfs zonder ontbijt) in een crèche gedropt worden en dat de ouders daar uren lang moeten voor werken in plaats van die tijd aan hun kinderen te kunnen besteden ? Wie kan er meer dan een moeder voor haar kinderen willen zorgen ? Zij die het kind negen maanden gedragen heeft en die het na de geboorte ook in het belang van het kind blijft voeden (dat moedermelk gezond is staat vast; alleen 'zogen' ... het woord alleen al, is voor velen wellicht te 'dierlijk' ...).

Is 'het product van het kapitalisme' (om De Witte te parafraseren) niet dat én het moederschap ontkend wordt én de vrouw gedwongen wordt om in een economische winst-mallemolen mee te stappen ? Iets waar ze in het staatskapitalistisch systeem dat de Sovjetunie was, ook verstand van hadden. Terwijl vrouwen net als mannen eigenlijk 'alles' zouden moeten kunnen doen zoals ze dat zelf in vrijheid en op een sociaal verantwoorde wijze willen organiseren: en hun rol als ouder vervullen zo ze dat willen, én werken, én creatief zijn, én ...


* Condoleeza: eenzaam alleen op een wereldwijd haantjestheater

Is het niet één van de grootste 'leugens' van onze tijd dat mannen en vrouwen 'gelijk' zouden zijn ?
Vanwaar trouwens die hang om alles 'gelijk' te schakelen ? Gelukkig hebben we nu toch al een Vlaamse week van de 'diversiteit' gehad.

Men komt er tegenwoordig bv. ook in het onderwijs steeds meer achter dat je meisjes en jongens niet plompweg als gelijken kan behandelen. Het christelijke weekblad 'Tertio' had daar deze week een lezenswaardige bijdrage over, met de stelling dat als je zo'n houding wel aanneemt, je de jongeren aan hun lot overlaat als het op relaties aankomt, waardoor ze zich bv. op porno gaan baseren. Links en rechts zie je ook allerlei 'gender-studies' opduiken die onder een sjieke vlag ('gender') de verschillen tussen de geslachten weer ontdekken.

Even een paar voor de hand liggende maar belangrijke verschillen. Niet alleen kunnen mannen geen nieuw leven op de wereld zetten, niet alleen zien mannen hun eigen bobijntje ook in België gemiddeld zo'n 7 à 8 jaar vroeger aflopen, maar bovendien zijn het bv. bijna alleen mannen die in de gevangenis belanden (op 30/12/01 telde België 8.819 mannelijke en 363 vrouwelijke gevangenen). Het zijn ook bijna alleen mannen die met de regelmaat van een klok de wereld in de fik steken. OK, Bush heeft cobra Condoleeza Rice aan zijn zijde, maar ziet u verder nog één vrouw op het wereldwijde Irak- theater ? Het lijkt of de vrouwenemancipatie nooit heeft plaats gevonden.

En alsof Saddam en Bush nog niet zouden volstaan om de mannelijke sekse in vraag te stellen, werd de berichtgeving deze week ook ge'kleurd' door Silvio dankzij wie de maffia Italië weer stevig in zijn (haar ?) greep heeft, door het wederoptreden van Osama en door het binnenkort vrijlaten van Pierre C., die net als zijn companen van de Cellules Idiotes Combattantes, de 'revolutie' (lees: hun puberaal terrorisme) niet heeft afgezworen. Dan hadden we het nog niet over Ariel, Tony ... Aan probleemventen geen gebrek.

Aan probleem-ideologieën al evenmin. In De Morgen van 13/2 verklaarde de in de V.S. ondergedoken Somalische feministe en schrijfster Kola Boof - in 1996 even de vriendin van Bin Laden, "een kwaadaardig en hypocriet man" - "dat de oorzaak van veel lijden in het machismo ligt van alle grote religies. Het zijn mannenreligies. Daarom denk ik sterk aan de creatie van een vrouwengodsdienst. Creatiever, minder oorlogszuchtig."


* Het overwegen waard ?

Doen vrouwen het op de maatschappelijke commandoposten beter ? Vaak interesseren die hen niet eens. Vaak geven ze - al dan niet verstandig - voorrang aan andere zaken. Zo liet Tine Mast vorige week weten niet met de PVDA op te komen omdat haar kinderen voor gaan. Je kan natuurlijk ook stellen dat kinderen opvoeden de subliemste vorm is van politiek bedrijven - in de zin van een samenleving organiseren. Zo bekeken is het een aanslag op het 'vrouwelijke hart van onze samenleving', dat veel vrouwen in de 'welvaartsmaatschappij' hun kinderen niet meer zelf kunnen opvoeden. Dat het uit werken gaan om 'brood' te verdienen, tot de hoogste vorm van levensvervulling is verheven. Waarbij vrouwen toch altijd een ongelijke wedstrijd lopen met hun mannelijke conculle ga's, bezwaard als zij worden door de finale verantwoordelijkheid voor haard en kroost.

Brengt de technologische vooruitgang redding ? Wordt de voortplanting ooit zo gereorganiseerd dat er vooral meisjes geboren zullen worden ? Al was het maar om zo de door de mannelijke geldingsdrang gestimuleerde productie van steeds waanzinniger ABC-massa-vernietigingswapens af te blokken.

Een wereld met mannen als een zeldzaamheid: wie van een wereldwijde vrede droomt, zal de gedachte overwegen. Vraag is echter: wat zal de prijs zijn die ook vrouwen daarvoor zullen betalen ? Zijn mannen niet ook de luxe van de vrouw ? Het levende speelgoed, de klusjesopknappers, de techni sche bollebozen ... En het slagveld van haar ambities ? Om nog maar te zwijgen van de 'drive' die mannen en vrouwen voor elkaar betekenen. Ja, het zou saai worden en nu de wereldbevolking aan het vergrijzen is, zou de 'vooruitgang' nog verder stokken. Al zouden walvissen, tijgers, pandaberen én onze neefjes de mensapen daar niet om treuren. (jpe)

DIOGENE(S) 40

essentially everything passes the placenta
by esse quam videri Monday February 17, 2003 at 04:20 AM


Nooit gedacht dat ik hier nog eens een analyse zou terugvinden die raakpunten heeft met de "derde universele theorie" van de grote leider Colonel Muammar El-Qhadafi.

De analyse van JPE is bijna even diepzinnig als diegene die terug te vinden is in het Groene Boekje:

"There must be a natural necessity for the existence of man and woman, rather than man only or woman only. It follows that neither of them is exactly the other, and the fact
that a natural difference exists between man and woman is proved by the created existence of man and woman. ..." (Social Basis, hoofdtuk III.5: Women)

Van advocaat van de duivel tot she-male bespiegelingen over Condoleeza Rice, kortom "het kan niet altijd kerstmis zijn".

"Most men are within a finger's breadth of being mad"
(Diogenes)


Esse quam videri, with love

Nieuwsgierig
by jpe Monday February 17, 2003 at 03:20 PM

Dit waren een paar losse beschouwingen "Esse quam videri". Als Gij het allemaal zoveel beter weet, waarom legt Gij het mij dan niet beter uit. Nu snap ik - de domoor - nauwelijks wat U wel zou kunnen bedoelen. Ik wacht met spanning op uwen eigen Groenen Boek terzake.

PS En zend met dat boek van El-Qhadafi ook maar eens. Altijd leuk een geestesgenoot te ontmoeten.

hoofdletters zijn troef
by esse quam videri Monday February 17, 2003 at 08:21 PM

Beste Jpe,

De connotatie die ik maak tussen jouw bespiegelingen en het groene boekje liggen in het verlengde van je inleidende beschouwing. Ludo De Witte verklaart de visie van "veel moslimleden van AEL" aangaande de positie van de vrouw als zijnde "het product van prekapitalistische maatschappelijke verhoudingen die verstoken zijn van de verworvenheden van de strijd van de arbeidersklasse en de vrouwenbeweging."

Geïnspireerd door je eigen woorden: "Wel, wel, daar willen we toch een boompje over opzetten." volgde mijn comment, die blijkbaar te plastisch was om vruchtbaar te zijn. Moge wat volgt iets meer duidelijkheid scheppen en tot een betere oogst leiden.

De "derde universele theorie" van Qhadafi is bedoeld als een hercontextualisering van de traditionele sociale relaties van de umma (gemeenschap van gelovigen) zoals die bestonden in de tijd van Mohammed (ref. de Hadieth).

Qhadafi poogt via cultural re-engineering een antwoord te vinden op de "moderniteit" zonder al te veel te raken aan de essentiële principes uit de Islam (of nog het gewoonterecht). Hij ontwikkeld daartoe in zijn groene boekje een semi-theologisch/semi-naturalistische redenering die een alternatieve man-vrouw verhouding in de moderne tijd verrechtvaardigd en emancipatie van de vrouw (binnen welbepaalde grenzen) mogelijk maakt.

Zijn argumentatie vertoond vele "gelijkenissen" met jouw "losse beschouwingen", en belangrijker, Qhadafi's redenering (net als die van vele andere "modernisten") toont aan dat door gebruik van het "eigen" cultureel archief en registers "e-man-cipatie" van de vrouw ook mogelijk is binnen de umma. Wat perspectieven opent aan de twee kanten van "the fundamentalistic divide".

De schrijfsels van uw geestesgenoot zijn terug te vinden op
http://www.geocities.com/Athens/8744/readgb.htm


Esse quam videri, with love

+ ?
by jpe Tuesday February 18, 2003 at 12:24 AM

Je bedoelt het dus positief 'Esse Quam Videri' ?

En ja het is eens weer wat anders, in één adem genoemd worden met El-Qhadafi.

indd jpe
by esse quam videri Tuesday February 18, 2003 at 01:07 AM


Poging om discussie te creëeren (dit soort bijdragen genereert jammergenoeg weinig debat), het is immers een hekel punt, zou graag wel eens weten in hoever artefacten zoals groene boekje nog gekend zijn en relevant geacht worden + eens een diepzinniger discussie lanceren over positie van de vrouw in moslim- en westerse wereld, al dan niet in connectie met AEL en de commen sence ideeën die daarover de ronde doen.

Esse quam videri, with love

Werk voor DIVAzine ?
by jpe Wednesday February 19, 2003 at 12:07 AM

Ja, dat zou de vrouwenbeweging in ons land eens moeten doen; zo'n discussie lanceren; ik zal de uitgeefsters van DIVAzine dit eens voorleggen.

mvg, jp