arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesactivisten blokkeren militair transport
by Forum voor Vredesactie Sunday February 16, 2003 at 10:58 PM
forum@vredesactie.be

Activisten, ondersteund door het Forum voor Vredesactie, hebben vanavond om 20u50 een trein met Amerikaans militair materieel geblokkeerd in de Antwerpse haven op Linkeroever. Met deze actie willen ze zich verzetten tegen de nakende oorlog in Irak en de stilzwijgende steun dat de Belgische regering hieraan levert. De trein is een onderdeel van de Amerikaanse militaire transporten naar de Golf en naar Turkije via de Antwerpse haven.

Activisten, ondersteund door het Forum voor Vredesactie, hebben vanavond om 20u50 een trein met Amerikaans militair materieel geblokkeerd in de Antwerpse haven op Linkeroever. Met deze actie willen ze zich verzetten tegen de nakende oorlog in Irak en de stilzwijgende steun dat de Belgische regering hieraan levert. De trein is een onderdeel van de Amerikaanse militaire transporten naar de Golf en naar Turkije via de Antwerpse haven.

Sinds midden januari is er massaal militair materieel verscheept dat per trein, binnenschip of vrachtwagen uit Duitsland werd aangevoerd. Minstens 5 schepen zijn gepasseerd en hebben in het Vrasenedok (linkeroever) en in het Churchill-dok (rechteroever) rollend materieel en helikopters geladen.

De voorbije week kregen meer dan 5000 in Duitsland gelegerde Amerikaanse soldaten het bevel naar de Golf te gaan. Daarnaast worden nog eens 2000 genietroepen als voorhoede voor andere troepen naar Turkije gestuurd. Een groot deel van hun materieel zal net als bij de vorige troepenverplaatsingen langs Antwerpen komen. De nieuwe transporten zullen blijven doorgaan tot maart. Het materieel van deze genietroepen wordt o.m. dit weekend in de Antwerpse haven overgeladen op de Italiaanse boot Repubblica di Roma.

Met deze actie verzet het Forum voor Vredesactie zich tegen de nakende oorlog in Irak en de stilzwijgende steun die de Belgische regering levert aan de militaire opbouw van de VS in de Golf. De Belgische regering blijft zich achter NAVO-akkoorden verstoppen en stelt dat het om verplichtingen gaat die het moet uitvoeren. Toch heeft minister Michel in antwoord op een parlementaire vraag op 16-1 impliciet toegegeven dat de regering wel kan beslissen om deze transporten niet door te laten: "Het is niet uitgesloten dat op basis van de verdere informatie zal worden besloten dat wat door België transiteert, niet meer als een standaardtransport kan worden beschouwd." De massale verplaatsing van militair materieel die nu bezig is kan volgens ons moeilijk als een standaardtransport beschouwd worden.

Deze massale transporten staan in fel contrast met de Belgische opstelling in de NAVO en doet vragen rijzen over de betekenis ervan. De Belgische opstelling is zeker lovenswaardig maar blijkt een louter politieke positie te zijn. Dit terwijl de VS zonder hindernis Belgische faciliteiten kan gebruiken voor de militaire opbouw. Via misbruik van NAVO-overeenkomsten en op bilaterale basis komen de VS tot hetzelfde resultaat op het terrein en hebben ze de NAVO verder niet nodig. Met zijn houding houdt België de NAVO als institutie buiten de oorlogslogica, maar op het terrein gaat deze volop door en België is daarbij een stilzwijgende partner.

Welke opinie men ook heeft over nut en nadeel van de NAVO, duidelijk is dat de VS momenteel de NAVO gebruiken in functie van hun eigen unilaterale interventiepolitiek. Louter lid zijn van de NAVO betekent nu het logistiek ondersteunen van het unilaterale VS-optreden. Dit laten gebeuren is een politieke keuze van onze overheden. Deze kunnen ook de keuze maken om dit niet te laten gebeuren.

Het Forum voor Vredesactie roept iedereen op om zijn steentje bij te dragen in het verzet tegen deze oorlogsvoorbereidingen. De vorige Golfoorlog kostte rechtstreeks 150 à 200000 mensenlevens. De nieuwe oorlog die nu vlak voor ons wordt voorbereid zal minstens evenveel mensenlevens kosten. Dit allemaal om de ene dictator te vervangen door een gewilligere versie. Wij roepen dan ook machinisten en ander spoorwegpersoneel, havenarbeiders, sluiswachters en al wie in de mogelijkheid verkeert om deze oorlogsopbouw stokken in de wielen te steken op om dit daadwerkelijk te doen.

waauw met vraagtekens
by gustje Monday February 17, 2003 at 01:09 AM

"Activisten, ondersteund door het Forum voor Vredesactie, hebben vanavond om 20u50 een trein met Amerikaans militair materieel geblokkeerd in de Antwerpse haven op Linkeroever."
[de rest van het artikel is uitleg over de reden waarom die actie gevoerd werd. Belangrijk maar niets nieuws voor wie al weet dat de NATO via Antwerpen wapens transporteert.]

Maar over de actie zelf zou ik meer willen weten:
Is het echt gelukt? Hoeveel (hoe weinig) volk was daarvoor nodig? Was er politie? Was er militaire bewaking?
Is die verschalkt? Hoe?
En komt dat nu ook in de krant of op TV?

gelukt
by Kri$catcher Monday February 17, 2003 at 09:29 AM

vanmorgen gehoord op radionieuws,
het is dus wel degelijk gelukt, ze vertelden verder dat er 11 mensen zijn opgepakt en dat de trein 3 uur vastzat...

oorlogstuig in hasselt
by W Monday February 17, 2003 at 10:11 AM

Ook via station in hasselt wordt de oorlogsmachine richting antwerpen gevoed.

gerechtelijk aangehouden
by Klaas Monday February 17, 2003 at 12:21 PM
klaas@raaf.be

De activisten zijn niet enkel administratief maar ook gerechtelijk aangehouden. Deze namiddag worden ze naar het justitiepaleis van Dendermonde overgebracht om voor de onderzoeksrechter te verschijnen.

"Vredesactivisten blokkeren trein"
by standaard Monday February 17, 2003 at 01:17 PM

Vredesactivisten blokkeren trein

http://www.standaard.be - 08:35:58

ANTWERPEN - Vredesactivisten hebben gisteravond in de Beverse deelgemeente Melsele een goederentrein geblokkeerd. Volgens hen had de trein militair materieel uit Duitsland aan boord.

In totaal trokken zo'n 20 activisten zondag naar de Antwerpse haven, waar ze aan de overweg in de Gennennestraat in de Beverse deelgemeente Melsele een ongeval simuleerden door een auto op de sporen te plaatsen. De machinist die halt hield, werd door de activisten aangesproken met de mededeling dat er mensen op het spoor lagen. De activisten maakten daarop van de verwarring gebruik om de trein met, volgens hen militair materiaal uit Duitsland, te blokkeren. Een tiental activisten ketende zich vast. De anderen klommen in de trein. Omstreeks middernacht kon de goederentrein terug vertrekken.

Elf activisten van het Forum voor Vredesactie zijn administratief aangehouden, aldus Dirk Van Hoof, commissaris van de spoorwegpolitie.

Wegens de protestactie werd een gedeelte van de N70 richting Sint-Niklaas in Melsele versperd. De politie leidde het verkeer er een tijdlang over de andere richting.