arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 15/02/03 - OORLOG: Straks in Irak, nu al in de Filippijnen
by Filippijnengroepen Belgie Sunday February 16, 2003 at 12:58 AM
fgb@online.be

INHOUD:
OORLOG: Straks in Irak, nu al in de Filippijnen
SPROOKJES: Nu al in de VN-veiligheidsraad, en dus ook in de Filippijnen
VREDE: Anti-oorlogscampagne goed op dreef
SCHOLEN: Gloria wil Engels als onderwijstaal
NPA: NPA eist terechtstelling Kintanar op
ECONOMIE: BNP groeide 4,6% gedurende 2002; daarbij stopt het goede nieuws
MIGRATIE: Artsen studeren verpleegkunde

Filippijnen actueel 15/02/03

INHOUD:

OORLOG: Straks in Irak, nu al in de Filippijnen
SPROOKJES: Nu al in de VN-veiligheidsraad, en dus ook in de Filippijnen
VREDE: Anti-oorlogscampagne goed op dreef
SCHOLEN: Gloria wil Engels als onderwijstaal
NPA: NPA eist terechtstelling Kintanar op
ECONOMIE: BNP groeide 4,6% gedurende 2002; daarbij stopt het goede nieuws
MIGRATIE: Artsen studeren verpleegkunde

OORLOG: Straks in Irak, nu al in de Filippijnen

Terwijl VS-president Bush nog het juiste moment afwacht, laat zijn schoothondje Gloria al een voorproefje zien in Mindanao. Overheidsoffensieven tegen het Moro Islamic Liberation Front (MILF) joegen meer dan 50.000 burgers op de vlucht in en rond de gemeente Pikit. Volgens woordvoerders van de militairen willen die enkel de leider van een bende kidnappers arresteren. De woordvoerder van het MILF vroeg zich echter af waarom ze daarvoor 5.000 soldaten en zwaar oorlogstuig nodig hadden. Bovendien merkte hij fijntjes op dat de man in kwestie zich blijkbaar sneller verplaatst dan zijn schaduw aangezien hij de laatste maanden al overal in Mindanao is gesignaleerd, telkens er een overheidsoffensief moet gelegitimeerd worden.

Gedurende de laatste weken waren er ook berichten over evacuaties van hele dorpen in de provincies Agusan del Sur en Davao Oriental. De inheemse bevolking sloeg er op de vlucht voor offensieven van het overheidsleger tegen het New People's Army (NPA).

"Give Us Truth, Not Lie" in MindaNews
http://www.mindanews.com/2003/02/3rd/vws13diaz.html
"War displaces at least 48,000 residents" in MindaNews
http://www.mindanews.com/2003/02/3rd/pik13pikit.html

SPROOKJES: Nu al in de VN-veiligheidsraad, en dus ook in de Filippijnen

"Wat Powell kan, dat kan ik ook", moet Filippijnse buitenlandminister Blas Ople gedacht hebben toen hij zijn Amerikaanse collega in de VN-veiligheidsraad verhaaltjes hoorde opdissen over zogezegde banden tussen Saddam Hussein en Al-Qaeda. Enkele dagen later kwam hij op de proppen met de beschuldiging dat Hasham Hussein, tweede secretaris van de Irakese ambassade in Manilla, banden heeft met Abu Sayyaf, een gangsterbende in Mindanao die ook in verband gebracht wordt met Al-Qaeda. De diplomaat, die volgens Ople achter de bomaanslag zit waarbij een Amerikaanse soldaat omkwam, ontkent de beschuldigingen maar werd prompt uitgewezen.

VREDE: Anti-oorlogscampagne goed op dreef

Op initiatief van vice-president Teofisto Guingona en de koepel van volksorganisaties Bayan, werd op 31 januari een vredesmanifestatie tegen de oorlog gehouden in Manilla. De opgemerkte verschijning van Irakese diplomaten en hun families op deze manifestatie en de sympathie die ze daardoor wonnen bij de publieke opinie was waarschijnlijk de echte reden achter Ople's sprookjes. 

Gisteren trokken alweer duizenden vredesdemonstranten naar de VS-ambassade om er, onder leiding van Bayan Muna-volksvertegenwoordiger Satur Ocampo en andere leiders van de volksbeweging, hun afkeer te uiten voor de Amerikaanse agressie tegen Irak. De acties op 14 februari kaderden in de wereldwijde protesten tegen de oorlog. Teddy Casiño van Bayan, die de oorlogstaal van Bush, Blair en Gloria net zo spuugzat is als de meerderheid van de bevolking, raadde de laatste aan om een job te zoeken als woordvoerster van één van de twee eersten en de moegetergde Filippino's voorts met rust te laten.

"Guingona Leads Anti-War Prayer Rally" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-1/3-1-peace.html
"GMA Asked to Resign, Apply as Bush's Spokesperson"
http://www.bulatlat.com/news/3-2/3-2-gmaresign.html

INTERVENTIE: Bush wil zijn troepen in actie zien in de Filippijnen

Vijfhonderd Amerikaanse elitesoldaten nemen deel aan Balance Piston, een gezamenlijke militaire oefening die in Centraal-Luzon gehouden wordt. Driehonderd anderen zullen vanaf deze maand tot het einde van het jaar hun tenten opslaan in Zamboanga City op Mindanao.

Volgens een Amerikaanse krant wil VS-president Bush de elitetroepen gewoon als gevechtseenheden inzetten in plaats van steeds het voorwendsel van militaire oefeningen te moeten gebruiken. Hun commandant, kolonel Douglas Lengenfelder, legde aan de pers uit dat hij het aan de Filippijnse regering overlaat om te beslissen waar de Amerikaanse soldaten worden ingezet en tegen wie. Na al die Amerikaanse openhartigheid putten de Filippijnse autoriteiten zich echter alweer uit in verklaringen dat het slechts om oefeningen gaat.

"Green Berets may fight Abus: US newspaper report" in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2003/feb/08/nat_2-1.htm

SCHOLEN: Gloria wil Engels als onderwijstaal

Of er dan niets goeds te zeggen is over Gloria? Voor liefhebbers van de verdere verbreiding van het Engels in elk geval wel. Onaangekondigd meldde de presidente in een toespraak dat ze van het Engels terug de officiële onderwijstaal wil maken ten nadele van het Filippino. Onderwijsdeskundigen schrokken zich een hoedje en wezen erop hoe belangrijk het onderwijs in de moedertaal is voor de ontwikkeling van kinderen. Progressieve nationalisten verwezen naar de grondwet die werd geschreven na het verdrijven van dictator Marcos in 1986 en die het Filippino voorschrijft als officiële taal. Leerkrachten klagen dat ze opnieuw naar de taalschool moeten. Het zal Gloria worst wezen, voor haar moet het voortaan allemaal in de taal van Uncle Sam.

"Filipino Should Remain the Country's Medium of Instruction" (in verrukkelijk Filippino) in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-1/3-1-filipino.html

NPA: NPA eist terechtstelling Kintanar op

In een verklaring van woordvoerder Ka Roger eiste het NPA de verantwoordelijkheid op voor de terechtstelling van haar vroegere chef, Romulo Kintanar. Ka Roger verduidelijkte dat Kintanar was gestraft voor de misdaden waaraan hij en eenheden van het NPA die hij in de jaren '80 aanvoerde zich schuldig maakten.

"Kintanar deserved capital punishment for his criminal and counter-revolutionary acts – CPP" in de Philippine Revolution Web Central
http://www.philippinerevolution.org/cgi-bin/statements/statements.pl?author=kr;date=030126;language=rel

ECONOMIE: BNP groeide 4,6% gedurende 2002; daarbij stopt het goede nieuws

Met een groei in het bruto nationaal product van 4,6% in 2002 deed de Filippijnse economie het ogenschijnlijk beter dan verwacht. De groei was voornamelijk te danken aan de telecommunicatiesector en het opstarten van de ontginning van aardgas ten westen van het eiland Palawan. De zakenwereld was echter niet onder de indruk en sommigen noemden de groeicijfers ronduit ongeloofwaardig, verwijzend naar het gigantische begrotingstekort, de alomtegenwoordige corruptie, de gestage depreciatie van de peso en de penibele veiligheidssituatie. De volksorganisaties, van hun kant, vinden de groeicijfers irrelevant gezien de groeiende werkloosheid, stijgende kosten van levensonderhoud en toenemende armoede.

"Growth for Whom?" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-2/3-2-growth.html
"GDP Growth Claim Can't Hide Higher Cost of Living" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-2/3-2-costofliving.html

MIGRATIE: Artsen studeren verpleegkunde

Volgens de Philippine Nursing Association hebben zo'n 2000 Filippijnse artsen studies verpleegkunde aangevat. Dat betekent echter niet dat ze hun patiënten een betere verzorging willen bieden. De artsen zijn gewoon uit op een baan als verpleegkundige in de VS wat hen meer opbrengt dan een job als arts in de verziekte Filippijnse openbare gezondheidszorg. In een van de provincies overweegt men al om traditionele genezers aan te werven in de openbare gezondheidsdiensten wegens de massale exodus van de overheidsdokters.

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 15/02/03)