arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brussel / Anti-oorlogsgolf blijft aanzwellen
by indymedia.be Saturday February 15, 2003 at 07:55 PM
info@indymedia.be

Brussel, 15 februari - De Belgische bevolking wil geen oorlog tegen Irak. Tienduizenden mensen (100.000 volgens de meeste schattingen) hebben dat zaterdag in Brussel aan de wereld getoond. In een quasi-eindeloze stoet trokken ze door het centrum van de stad. Voorop de organisatoren : vertegenwoordigers van de Arabische gemeenschap, van de platformen Geen Oorlog en Stop USA en NGO's. De Amerikaanse president Bush was het uitgesproken mikpunt van de manifestanten. Een enkeling loofde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel. Een delegatie van de regeringspartij PS werd met eieren bekogeld.

Brussel - De Belgische bevolking wil geen oorlog tegen Irak. Tienduizenden mensen (100.000 volgens de meeste schattingen) hebben dat zaterdag in Brussel aan de wereld getoond. In een quasi-eindeloze stoet trokken ze door het centrum van de stad. Voorop de organisatoren : vertegenwoordigers van de Arabische gemeenschap, van de platformen Geen Oorlog en Stop USA en NGO's. De Amerikaanse president Bush was het uitgesproken mikpunt van de manifestanten. Een enkeling loofde de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel. Een delegatie van de regeringspartij PS werd met eieren bekogeld.

De vondst van de dag : de Bush-Scream. Halverwege het parcours, aan de Beurs, hoorde je hoe telkens opnieuw een luidkeelse golf van protest kwam aanrollen, een immense kreet uit duizenden monden tegelijk en ondersteund door de trommelaars die op de trappen van het Beursgebouw hadden postgevat.

Ook de beweging tegen de Amerikaanse oorlog tegen Irak blijft aanzwellen . Op 10 november beantwoordden 5000 mensen een oproep van het platform Stop-USA, om hun solidariteit te betuigen met de bevolking van Irak en Palestina en te eisen dat embargo tegen Irak wordt opgeheven. Een week later brachten NGO's en vakbondsgroepen (verenigd in het platform Geen oorlog) zo'n 10.000 mensen op straat (onder meer om wapeninspecties in Irak te steunen). Op 19 januari herdachten 10.000 betogers (na een oproep van Stop-USA) het begin van de eerste Golfoorlog in januari 1991.

Bush-Sharon : Moordenaars !

Vandaag waren we - volgens voorlopige schattingen - met 100.000. Stop-USA en Geen Oorlog hadden tesamen opgeroepen mee te doen aan de wereldwijde protesten tegen de Amerikaanse oorlog. Zij mobiliseerden opnieuw zeer militante groepen van Arabische migranten en syndicalisten (Caterpillar, FGTB-Luik...), NGO's zoals 11.11.11, Oxfam, Wereldsolidariteit en Vredeseilanden, en politieke formaties zoals de Arabisch-Europese Liga en de Partij van de Arbeid. Maar de menigte bestond vooral uit individuele betogers, die er een kalme wandeling door Brussel van maakten. Maar hun pankartes lieten weinig twijfel bestaan over de overtuiging van de betogers : de oorlog om olie van de Amerikaanse president Bush moet gestopt worden.

Pas d'argent pour la guerre, mais pour combattre la misere !

De meest actieve manifestanten riepen slogans tegen Bush en zijn bondgenoten (de Israelische, Britse en Spaanse premiers Sharon, Blair en  Aznar) of eisten dat de oorlogsmiljarden worden gebruikt om de miserie uit de wereld te helpen. Ze vielen ook de Amerikaanse wapentransporten via de haven van Antwerpen aan, die gebeuren met de toestemming van de Belgische regering. Daarnaast een resem sprekende vondsten : "Bush toi de la", het onthoofde Vrijheidsbeeld met een bordje "Buiten dienst", Aznar die Bush's kont likt, "No to Recolonisation of Iraq", een metershoge Pop die het vredesteken maakt, de vredesduif als lamme marionet, "George Bush, we know you, your father was a killer too", "Les monstres tuent, les hommes parlent" en "Proud to be an old European" etc...

En Palestine, et a Gaza,
Cisjordanie, et en Irak,
et en Belgique, et a Bruxelles :
qui seme la misere, recolte la colere !

Twee regeringspartijen (PS en Agalev-Ecolo) liepen met eigen groepen mee. Die van de PS werd halfweg het parcours, aan de Beurs van Brussel, met eieren bekogeld. Veel betogers accepteren de hypocrisie van de Belgische regering niet. Die beweert tegen de Amerikaanse oorlog te zijn. Maar ze geeft wel logistieke steun aan de Amerikaanse militaire opbouw in Koeweit en Qatar, en in plaats van een Amerikaanse bezetting van Irak pleit ze voor een VN-protectoraat over Irak. De sociaal-democratische L'Olivo uit Italie, met tientallen Euro-vlaggen, betoogde zijn steun aan de Europese Unie (van de multinationals). Anders dan tijdens de vorige Irak-betogingen nam trouwens een aantal Europese politieke en syndicale bewegingen deel, zoals de Duitse en Griekse vakbonden Verdi en Pame.

twas plezant
by karolus Saturday February 15, 2003 at 08:32 PM
raffeke@hotmail.com

Eventjes proficiat aan al de mensen die er een onvergetelijke dag van maakten. Twas gewoon prachtig, mooi weer, overal muziek en allemaal mensen die maar 1 ding wilden: VREDE

Vgl witte mars?
by MiChimmel Saturday February 15, 2003 at 08:47 PM
kinkydraek@vegetarisme.be

hoeveel mensen waren er indertijd met de witte mars mee? gewoon om een idee te hebben?
Gegroet (Amsterdam was vandaag te klein)

re: witte mars
by jannes Saturday February 15, 2003 at 09:35 PM

witte mars was iets van een 350 000 mensen dus die hebben we niet kunnen evenaren maar het was weer een schitterend en vruchtbaar dagje

de witte mars
by JO Saturday February 15, 2003 at 09:35 PM
jovandevelde@hotmail.com

was niet te tellen de politie sprak van 150.000 tot 350.000, de organisatoren hadden het toen over 500.000. We moeten ook rekening houden met het feit dat er toen nog veel meer mensen dan nu nooit in Brussel geraakt zijn, wegens geen treinen meer.

Tjetjenië en Afghanistan: ook daar miserie en strijd.
by P.I. Hublou Sunday February 16, 2003 at 03:22 AM
nur@pandora.be

info@indymedia.be hoorde en schreef:
------------------------------------

En Palestine, et a Gaza,
Cisjordanie, et en Irak,
et en Belgique, et a Bruxelles :
qui seme la misere, recolte la colere !

De tekst die ik hoorde was:
----------------------------

En Palestine, et a Gaza,
Cisjordanie, et en Irak,
et en Tjetjenie, et an Afghanistan:
qui seme la misere, recolte la colere !


De miserie in Tjetjenië en Afghanistan wordt m.i. in sommige kringen bewust vergeten; wat niet uitsluit dat er verschillende groepen deze slogan in diverse versie scandeerden op de betoging.

Betogingscijfers
by Studnetje Sunday February 16, 2003 at 09:22 AM
B

Moeilijke discussie,politie telt en geeft een cijfer en de organisatoren tellen en geven een cijfer. Journalisten nemen dan het gemiddelde van deze twee. Dus wat doen de meeste organisatoren? De cijfers zo hoog mogelijk maken.

De politie heeft een gespecialiceerde teleenheid. Deze telt op bepaalde punten hoeveel mensen er voorbij komen.
(dit gebeurd in lijnen van personen per klik) De verschillende waarnemers vergelijken dan hun cijfers met elkaar.

Bij wandelende betogingen kan je de politie (voor deze ene keer :-) ) wel geloven. Moeilijker wordt het bij staande betogingen zoals "De witte Mars" Daarvoor is de politie niet uitgerust en ze was er ook niet op berekend die dag.

Ook moeilijke betogingen zijn de STOP en LOOP betogingen.
Veel te snel om te kunnen tellen.

Hypocriet?
by atlas Sunday February 16, 2003 at 12:44 PM

Hoezo hypocriete regeringshouding? De regering heeft helemaal geen jurisdictie over Amerikaans materieel. Net zoals bijvoorbeeld een ambassade wordt dat tot het Amerikaans grondgebied gerekend.
Veel hypocrieter is beweren dat we gisteren met 100 000 mensen waren in Brussel.

Cijfers
by KaM Sunday February 16, 2003 at 01:45 PM

Laten we geen ruzie maken over cijfers. Vaststaat dat het één van de grootste, kleurrijkste en strijdbaarste betogingen (én zonder relletjes) was die Brussel de afgelopen jaren heeft gezien en dat terwijl de oorlog nog niet eens is begonnen! Dat strijdbaar kwam volgens mij echter niet echt aan bod in de media (zie ook artikel JPE) maar goed deze betoging belooft voor de toekomst.

Als iedereen volgende keer zijn moeder of vader, oma of opa meepakt dan zijn we direct met drie keer zoveel. :)

Vriendelijke Groeten.

Voer eendjes, geen oorlog !
by Fienemien Sunday February 16, 2003 at 01:59 PM
fienovolongo@yahoo.com

Ik vond de betoging van gisteren enormeus leuk ! Een pluim voor de organisatoren ! De muziek was super, het samenhorigheidsgevoel was enorm, i felt united !
Ik denk dat Bush zich gisteren toch wel klein moet gevoeld hebben ! Ik hoop het althans...

cijfers zijn maar cijfers
by Sébastien Sunday February 16, 2003 at 03:50 PM
khanovaere@hotmail.com

Het precieze aantal betogers kan je onmogelijk achterhalen, zelfs de politie met z'n gespecialiseerde apparatuur kan dat niet. Maar als je afgaat op andere factoren (bv: het treinverkeer dat de toestroom niet kon slikken, van 't Noord tot 't Zuid één dansende, kleurrijke massa !) kan je alleen maar concluderen dat de opkomst immens hoog was, zeker naar Belgische normen !!

Terecht trouwens, want 't was gewoon zalig ! De samenhorigheid bij zo'n optocht is erg hoog en het optimisme dat van zo'n vredesdemonstratie uitgaat, ondanks de dreigende oorlog, is verslavend ! Al die lachende gezichten, jong en oud, de aanstekelijke ritmes, zelfs het zonnetje ... allemaal ingredienten van die heerlijke feel good-cocktail. Hopelijk haalt het iets uit, maar als het nodig is sta ik er weer in Brussel !! En dat de NMBS er dan maar es rekening mee houdt ;-)

gewoon:
by 2stein1 Sunday February 16, 2003 at 06:36 PM

Vive la Belgique!

slogans
by Koen Sunday February 16, 2003 at 08:28 PM
Badlapje@wanadoo.be

ik vond deze ook wel goed:

Bush, ge moet niet slecht
maar hoessein.

hehe :)

!!!
by leen Sunday February 16, 2003 at 09:22 PM
leenjansen@yucom.be

't was gewoon zaaaalig om met zoveel mensen samen te zijn die allemaal achter hetzelfde standpunt staan,'t was samen onze mening verkondigen, samen dansen samen zingen, gewoon samenzijn..
vrede en ales wat je maar wenst
veel liefs
*leen*

mooie betoging, maar onhoorbare oproep !
by Leo Van Beirs Monday February 17, 2003 at 12:35 PM
leo.van.beirs@pandora.be

het was zeer goed eindelijk de "gewone" stemmen tegen de oorlogsdreiging vanwege de Bush-administratie te kunnen horen, en mijn stem eraan toe te voegen. ikzelf hoorde pas dat er een betoging was de zaterdag zelf op het vrt-nieuws van 13 uur, dus heb ik vlug de trein genomen naar Brussel, en daar was de sfeer terug van de anti-atoommarsen, de (grimmiger) betogingen tegen de oorlog in Vietnam, de betogingen tegen de raketten en tegen de straaljagers. MAAR: waarom geen luider klinkende oproep ? zijn de organisatoren te gierig om advertenties te plaatsen in de kranten of ludieke oproep-acties te organiseren, om affiches te plakken ? de massa in Brussel had vier keer groter kunnen zijn ! waarom alleen denken te recruteren in de eigen cirkeltjes ? veel "gewone" mensen zijn ook tegen de oorlog, even overtuigd als de "pacifisten". kun je ze niet beter bereiken ? (leo van beirs, de pinte)

mooie betoging, maar onhoorbare oproep !
by Leo Van Beirs Monday February 17, 2003 at 12:36 PM
leo.van.beirs@pandora.be

het was zeer goed eindelijk de "gewone" stemmen tegen de oorlogsdreiging vanwege de Bush-administratie te kunnen horen, en mijn stem eraan toe te voegen. ikzelf hoorde pas dat er een betoging was de zaterdag zelf op het vrt-nieuws van 13 uur, dus heb ik vlug de trein genomen naar Brussel, en daar was de sfeer terug van de anti-atoommarsen, de (grimmiger) betogingen tegen de oorlog in Vietnam, de betogingen tegen de raketten en tegen de straaljagers. MAAR: waarom geen luider klinkende oproep ? zijn de organisatoren te gierig om advertenties te plaatsen in de kranten of ludieke oproep-acties te organiseren, om affiches te plakken ? de massa in Brussel had vier keer groter kunnen zijn ! waarom alleen denken te recruteren in de eigen cirkeltjes ? veel "gewone" mensen zijn ook tegen de oorlog, even overtuigd als de "pacifisten". kun je ze niet beter bereiken ? (leo van beirs, de pinte)

Tot volgende zaterdag of zondag
by Stijn Bossuyt Monday March 17, 2003 at 04:32 PM
stijn.bossuyt@student.kuleuven.ac.be

Zoals het er nu naar uitziet, kunnen volgende zaterdag of zondag opnieuw naar Brussel komen.
Jammer.

stijn