arch/ive/ief (2000 - 2005)

VLD houdt vegetarisch wetsvoorstel tegen
by atlas Friday February 14, 2003 at 03:02 PM

Patricia Ceysens (VLD) argumenteerde waarom haar partij het voorstel om een vegetarische maaltijd in door de overheid gesubsidieerde restaurants verplicht te maken, heeft afgeschoten. Ze gebruikte daarvoor echter zeer zwakke argumenten.

Patricia Ceysens, lid van het Vlaams Parlement, bepleit waarom haar partij (VLD) het vegetarische SP.A-Agalev-voorstel niet steunt. Dit voorstel houdt in dat door de overheid gesubsidieerde restaurants (in scholen, ziekenhuizen, rusthuizen en dergelijke) verplicht worden een vegetarisch alternatief op het menu te zetten. Daar ontbreekt het nu nog zeer vaak aan.
Ceysens meent dat vegetarisch eten een kwestie is van voorkeuren, zoals iemand die liever Chinees eet dan spaghetti. En Chinees staat toch ook niet verplicht op het menu? Bovendien, zo meent het liberale parlementslid, zal het aanbod ongetwijfeld toenemen als ook de vraag stijgt. Probleem opgelost.

Probleem opgelost? Niet echt. Ten eerste zijn er heel wat mensen die wel vegetarisch zouden willen eten, maar dat nu dus niet kunnen, en dan maar gewoon vlees eten. Hun ‘vraag' blijft onbekend (het aanbod stijgt dan ook maar zeer flauwtjes). Ten tweede zijn er veel vegetariërs die bijna exclusief in vegetarische restaurants gaan eten. Ook deze groep zal er niet voor zorgen dat het vegetarische aanbod in ‘gewone' restaurants zal toenemen, want vegetarische restaurants bestaan al een hele tijd, en toch spelen gewone restaurants er maar moeizaam op in.
De marktlogica werkt dus eenvoudig niet. De vraag blijft onbekend, en het aanbod is absoluut ontoereikend.

Maar er is een fundamenteler bezwaar tegen Ceysens redenering. Zij stelt dat vegetarisme te situeren valt op het niveau van voorkeuren. Dat is natuurlijk onzin. Een tamelijk groot aandeel vegetariërs eet geen vlees omdat ze menen dat het in deze maatschappij ethisch niet te verdedigen valt. Vegetarisme maakt voor velen deel uit van hun mentaliteit en overtuiging. Het is daarom niet meer dan normaal dat het groeiende aandeel vegetariërs in de samenleving lekker kan eten in restaurants die ook door hun geld worden onderhouden.

Wie mevrouw Ceysens wil vertellen dat haar argumenten niet steekhouden, kan haar contacteren via patricia@ceysens.org

help
by Paul Van Baelen Friday February 14, 2003 at 03:30 PM
pol@nc-records.be

maar, maar, maar toch juffrouw; met alle respect, maar hier heeft U toch een enorme 'kemel' geschoten, hé. vriendelijke groet, Paul Van Baelen

Zoals een bezoeker bij mij thuis
by Agua 121 Friday February 14, 2003 at 03:45 PM

Als iemand bij mij thuis blijft eten, en die kan of wil geen vlees eten, dan maak ik toch gewoon een alternatief klaar, zonder vlees. Is dat nu zó moeilijk?

Vegetarische maaltijden
by Helena de groot Friday February 14, 2003 at 04:06 PM
helenavelikaja@hotmail.com

Leerlingen van de middelbare school zijn vaak net op een leeftijd dat ze zich bewust worden van ethisch eten. Vaak hebben hun ouders geen zin om een aparte maaltijd voor hen klaar te maken, en om dan toch genoeg essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen, zijn vegetarische maaltijden op school vaak het enige alternatief. Als hen die kans echter ontnomen wordt, krijgen ze het signaal dat het verkeerd is om voor ethisch eten te kiezen. Het is daarom heel belangrijk dat net de regering, in haar voorbeeldfunctie, laat zien dat ze begaan is met het lot van dieren.

Veggy-lobby
by KaM Friday February 14, 2003 at 04:39 PM

Ik ben geen grote fan van de VLD maar ik steun iedere maatregel die het grote publiek beschermt tegen de Veggy-maffia. :)

No More Corn!

Waarschijnlijk...
by TUc Friday February 14, 2003 at 04:59 PM


... bedoelde KaM Quorn. Maar dat is hem vergeven.
TUc

en...
by Anna Friday February 14, 2003 at 06:32 PM

ook voor moslims die geen varkensvlees eten zou dit zeer handig zijn!

KaM???
by piere Friday February 14, 2003 at 06:41 PM
piere18@hotmail.com

Beschermen tegen de veggy-maffia??? Wij dringen toch niemand het vegetarisme op? Als je op school of restaurant of weet ik veel waar een vegetarische maaltijd eet, is dat toch niet tegen je zin? Ik zie niet in hoe wij dat opdringen.

patriciaatje
by tim Sunday February 16, 2003 at 08:34 AM

ik ben zelf geen full-time vegetarier, maar ik heb er geen enkel probleen mee dat mensen daarvoor kiezen, mijn vriendin is vegetarier en als zij kookt eet ik gewoon mee, ik heb ook geen enkel probleem met de zogenaamde KaM-corn, maar als niet vegetarier vind ik dat gewoon lekker, en da nodigt uit tot creatief koken, heb ik uit eigen ervaring geleerd. kiezen voor vegetarisme heeft trouwens niets met voorkeuren te maken, maar met keuzes en daar zit wel degelijk een verschil in! alhoewel wij hier in belgie de keuze hebben om vegetarisch te eten (wat ik op zich een luxe vind, kunnen kiezen wat men eet , tov heel vel mensen in deze wereld, en kom nu aub nie af met het argument dat iedereen vegetarier de landbouwoppervakte te goede zou komen, weet dan ook wel dat 10% van de landbouwoppervlakte gebruikt w om in het westen gedrage jeans te produceren) vind ik het standpunt van onss patricia gewoon belachelijk, het slaat nergens op en in een democratie?????????, een insstelling die ik pleeg te betwijfelen in dit land. als er bvb rekening gehouden w met een 0.05 zovel procent op een bepaalde manier gehandicapten (nie da k tegen hulp aan die mensen iets heb, lang leve de verzorgingsmaatschappij) wat heeft zij dan tegen vegetarische maaltijden (hoewel ik niet weet hoeveel; % van de bevolking zij uitmaken) maar miijne mail is onderweg
sorry voor de langen uitlegg
en gezaag(volgens sommige mensen waarsc
h)
tim