arch/ive/ief (2000 - 2005)

Noord-Amerikaanse veteranen tegen de oorlog
by vertaling door Birgit Thursday February 13, 2003 at 11:46 PM

Opmerkelijke leden van de anti-oorlogsbeweging, VS veteranen die vochten in WO II, Korea, Vietnam en de vorige Golfoorlog, roepen (amerikaanse) soldaten op geen bevelen op te volgen door naar hun geweten te luisteren en doen hun oorlogservaring uit de doeken die hen nog steeds verhindert de slaap te vatten.

Noord-Amerikaanse veteranen tegen de oorlog

VS-veteranen vragen soldaten de oorlog tegen Irak in vraag te stellen.

"De ervaring heeft ons doen inzien dat onze echte taak aan de mensheid is." Zij vragen zich af wie Washington is om het Irakese volk te vertellen hoe hun land geregeerd moet worden.

Uit La Jornada, 4 feb 2003


Meer dan 400 veteranen van de gewapende krachten van de VS, die vochten in de Tweede Wereldoorlog, in de oorlog tegen Korea en Vietnam en de oorlog in de Perzische Golf, hebben een oproep gedaan aan de soldaten in vraag te stellen waarom men hen in een offensief tegen Irak zal inzetten en welke de gevolgen van hun daden zullen zijn voor de mensheid.

De veteranen vroegen aan de actieve soldaten, wanneer ze opgeroepen zouden worden door hun oversten, een bewuste keuze te maken.

Hieronder de tekst van de oproep:

Wij zijn veteranen van de gewapende macht van de VS. Wij zijn net als de meerderheid van de mensheid -inclusief miljoenen mensen in ons eigen land- tegen de oorlog die de VS tegen Irak wil voeren. Wij hebben vele oorlogen gezien, we hebben vele verschillende politieke visies en allen zijn wij ervan overtuigd dat deze oorlog slecht is.

Velen van ons geloofden dat het leger dienen onze taak was, en dat het ons werk was het land te verdedigen. Onze ervaring in het leger deden ons echter veel in vraag stellen van wat men ons leerde. Nu denken wij dat het onze echte taak is jullie te alarmeren, als leden van de gewapende macht, opdat jullie zouden inschatten waarom die jullie op pad stuurt om de vechten en te doden, en welke gevolgen jullie daden zullen hebben voor de mensheid.

Wij roepen jullie op, actieve en reservemilitairen, om naar jullie geweten te luisteren en het juiste te doen.

Tijdens de verleden Golfoorlog gaf men ons het bevel te moorden vanop een veilige afstand. We vernielden veel in Irak vanuit de lucht, duizenden dodend, met inbegrip van burgers. Wij herinneren ons de weg vanuit Basora -de weg van de dood- waar men ons opdroeg de Irakezen die vluchtten te vermoorden. Wij drukten met bulldozers hun loopgraven plat, en begroeven op die manier de mensen levend.

Het gebruik van verarmd uranium liet de slagvelden radioactief achter. Het gebruik van pesticiden, experimentele drugs, verbrande opslagplaatsen van chemische wapens en de vuurhaarden van petroleumtanks vormden samen een giftige cocktail die vandaag de dag evenzeer het Iraakse volk als de veteranen van de Golfoorlog beschadigt. Eén op vier veteranen is gehandicapt.

Tijdens de oorlog in Vietnam beval men ons te alles vanuit de lucht en de begane grond te vernietigen. In My Lai vermoordden we 500 vrouwen, kinderen en ouderen. We gebruikten het 'Orange Agent' tegen de vijand en testten de gevolgen op ons eigen vlees. Wij weten hoe het eruit zien, hoe het voelt en waaraan het posttraumatisch stress syndroom te wijten is omdat de spoken van meer dan 2 miljoen mannen, vrouwen en kinderen ons nog steeds in onze slaap achtervolgen.

Onder ons zijn er meer die stierven aan hun eigen hand na naar huis te zijn teruggekeerd dan er stierven in de strijd.

Als jullie kiezen om deel te nemen aan de invasie van Irak zullen jullie deel uitmaken van een bezettingsleger. Weten jullie wat het is om in de ogen te kijken van een volk dat jullie veracht tot op het bot? Zij moeten denken aan wat jullie missie daadwerkelijk is. Ze sturen jullie er op uit om een volk te invaderen en te bezetten, mensen zoals jij en ik die alleen proberen hun leven te leven en hun kinderen groot te brengen.

Deze mensen zijn geen bedreiging voor de VS alhoewel ze een brutaal dictator als leider hebben. Wie is de VS om het Irakese volk te zeggen hoe hun land geregeerd moet worden, terwijl welen in de VS zelfs niet weten geloven dat hun eigen president legaal verkozen is?

Saddam is zwartgemaakt omwille van het gebruik van giftige gassen tegen zijn eigen volk en de poging massavernietigingswapens te ontwikkelen. Toch pleegde Saddam zijn ergste misdaden met steun van de VS; die verleende zelfs de middelen om biologische wapens te produceren.

Vergelijk dat eens met de verschrikkelijke resultaten van de economische sancties gepromoot door de VS. Meer dan een miljoen Iraki's, vooral kinderen en baby's, zijn gestorven door deze sancties. Na de volledige infrastructuur van het land vernietigd te hebben, inclusief ziekenhuizen, elektriciteitsgenerators en waterzuiveringsinstallaties maakten de VS de import van goederen, medicijnen, reparatieonderdelen en chemische substanties onmogelijk die nodig waren voor de heropbouw.

Er bestaat geen eer in die moord en deze oorlog is moord onder een andere noemer.

Toen in de onrechtvaardige oorlog een mistreffer een moeder en kind doodde is dat geen "collaterale schade": het is moord.

Toen in de onrechtvaardige oorlog een kind stierf aan dysenterie omdat een bom de waterzuiveringsinstallatie vernietigde "vernietigt men de vijandelijke structuren" niet: het is moord.

Toen in de onrechtvaardige oorlog een vader stierf aan een hartaanval omdat een bom de telefoonverbinding vernietigde en hij geen ziekenwagen kon bellen is het niet zo dat "men de commando- en controle-installatie neutraliseert": het is moord.

Toen in de onrechtvaardige oorlog duizend arme boeren die dienden als conscriptos (?) om het dorpje te verdedigen waarin ze hun hele leven hadden gewoond, in de loopgraven stierven is dat geen "overwinning": het is moord.

Er zullen veteranen aan het hoofd staan van de protesten tegen de oorlog in Irak en jullie deelname daarin. Tijdens de oorlog in Vietnam weigerden duizenden, zowel in Vietnam als in de VS om de bevelen te gehoorzamen. Velen werden gewetensbezwaarden en anderen verkozen de gevangenis boven de wapens op te nemen tegen de veronderstelde vijand.

Tijdens de verleden Golfoorlog verzetten veel soldaten zich op verschillende manieren en om verschillende redenen. Velen van ons keerden naar huis terug om ons te verenigen in de anti-oorlogsbeweging.

Als de wereldbevolking eenmaal vrij is, moet er een moment komen waarin de burger over voorkennis beschikt wat het is om een soldaat van een natie te zijn. Nu is de moment. Wanneer het aanbiedingsbevel eenmaal aankomt zal jullie antwoord een diepe impact hebben op de levens van miljoenen mensen in het Midden Oosten en bij ons. Jullie antwoord zal de loop van de onze toekomst bepalen.

Jullie zullen keuzes hebben over heel de weg. Jullie commandanten willen dat jullie gehoorzamen. Wij dringen er op aan er over na te denken en beslissingen te nemen gebaseerd op jullie geweten. Als jullie verkiezen zich te verzetten, zullen we jullie helpen en ons aan jullie zijde zetten, omdat we erin geslaagd zijn onze echte taak te onderkennen die voor de wereldbevolking en onze gezamenlijke toekomst is weggelegd.

calltoconscience.net

www.oz.net/~vvawai/