arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rellen in Bolivia
by jessie Thursday February 13, 2003 at 12:59 PM
jessie@indymedia.org

Gisteren braken in de Boliviaanse hoofdstad La Paz rellen uit... (bron: AP)

Stakende agenten leidden gisteren in de straten van La Paz betogingen. 10 mensen werden gedood en 53 gewond in de rellen tussen de betogers en de regeringstroepen.
De regeringstroepen schoten met traangas en rubberkogels naar de agenten en de burgers.Deze bestormden het presidentieel paleis om te protesteren tegen de beslissing van de regering om de belastingen te verhogen en minder geld te investeren in sociale doeleinden.
Toen de betoging uit de hand liep, riep de President Gonzalo Sanchez de Lozada op de nationale televisie op tot kalmte. Hij zei ook dat de belastingsverhogingen niet zouden worden doorgevoerd.
"I plead with all Bolivians to put an end to the violence and to begin honest negotiations. I ask one more thing from our father above - God save Bolivia."
Het hoofd van het stedelijk hospitaal, Eduardo Chavez, bevestigde dat tenminste 10 mensen werden gedood. 5 ervan waren agenten die bezweken zijn aan de opgelopen schotwonden. Chavez zei ook dat ze nog meer gewonden en doden verwachten.
De muiterij begon dinsdagnacht, toen de agenten van 4 districten weigerden hun dienst te beginnen tot ze 40% loonsverhoging kregen.
Boliviaanse agenten ontvangen ongeveer $160 (CDN) per maand. Dit bedrag zou verminderen als de belastingsverhogingen doorgevoerd worden.
Tegen de ochtend hebben alle agenten uit La Paz en omstreken hun werk neergelegd, ondanks de gesprekken met de regering om de staking te stoppen.

[Meer Info]::Indymedia Bolivia

[Foto's]:: [1][2][3][4]

De markt speelt. De strijd gaat door !
by His Gratefulness Thursday February 13, 2003 at 03:51 PM

Bedankt voor de berichtgeving/vertaling. Men gaat niet zo gauw op Indymedia Bolivia kijken om te achterhalen wat er ginder gaande is. Toch zeker niet als je geen Spaans machtig bent.

Als de gewapende krachten zelf al het slachtoffer worden van de asoicale politiek van de machten die ze achten te verdedigen...

Er zal weer veel beloofd worden (cf Anjerrevolutie in Portugal in 1973) en een broekzak-vestzak-operatie zit er ook in: wat loonsopslag voor de flikken en dan meer belastingen voor iedereen. Repressie opvoeren is in sommige omstandigheden goedkoper dan de politieke koers te wijzigen; als de huidige machthebbers daar al toe in staat zijn. De markt speelt. De strijd gaat door ! Hasta la victoria siempre !

meer foto's
by jessie Friday February 14, 2003 at 10:19 AM
jessie@indymedia.org

http://www.bolivia.indymedia.org/es/2003/02/818.shtml

http://argentina.indymedia.org/news/2003/02/82350.php