arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vredesbus bezocht ambassades van Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland
by posted by han Thursday February 13, 2003 at 11:20 AM

Op woensdagnamiddag, 12/02, heeft een delegatie van een dertigtal leden van het Anti-Oorlogsplatform Irak, een busronde ondernomen bij de Europese ambassades van de permanente leden van de Veiligheidsraad. Op de ambassade van Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië, kon een delegatie van vredesactivisten een brief overhandigen met daarin een vredesboodschap.

Vredesbus bezocht ambassades van Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland

Op woensdagnamiddag, 12/02, heeft een delegatie van een dertigtal leden van het Anti-Oorlogsplatform Irak, een busronde ondernomen bij de Europese ambassades van de permanente leden van de Veiligheidsraad. Op de ambassade van Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië, kon een delegatie van vredesactivisten een brief overhandigen met daarin een vredesboodschap. De Britse Ambassadeur en de Consul hebben geluisterd en gereageerd. Zij stelden enerzijds dat ze begrip konden opbrengen voor ons standpunt, maar dat in bepaalde gevallen militaire actie noodzakelijk kan zijn. De delegatie van het Anti-Oorlogsplatform stelde daarop dat oorlog in elk geval te verwerpen is en dat er zelfs met een mandaat geen legale basis is voor een agressieoorlog. Als de Veiligheidsraad zijn toestemming zou geven voor het gebruik van geweld, zal dat maar zijn omdat toegegeven wordt aan de druk van de Verenigde Staten. Daarbij gaat het slechts over een schijn van formele wettelijkheid want tegengesteld aan de beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties.

Vrijdag 14/02 is opnieuw een cruciaal moment in de Irak-crisis. De VN-wapeninspecteurs zullen dan opnieuw hun verslag brengen over de evolutie van de wapeninspecties en de medewerking van het Irakees regime. Met dit initiatief wil het Anti-Oorlogsplatform er bij de betrokken landen op aandringen om hun veto tegen oorlog uit te spreken. Drie landen van het Europese continent beschikken over een vetorecht in de Veiligheidsraad. Het is daarom dat de vredesbeweging hier in Europa een enorme verantwoordelijkheid draagt. Een meerderheid van de publieke opinie is sterk gekant tegen oorlog. Het is dan ook mee de verantwoordelijkheid van de Europese vredesbeweging om de regeringen te wijzen op de weigering van de bevolking om de oorlog te steunen of er aan deel te nemen.

15/02 vinden in 72 landen grote anti-oorlogsbetogingen plaats. In Brussel start de betoging om 14u aan het Noord station en zal ontbinden op het Anderlechtplein met enkele toespraken.

Meer info

tel 09/233.46.88 gsm 0473/51.64.62