arch/ive/ief (2000 - 2005)

Cubaanse leider Fidel Castro over de komende oorlog
by fidel castro Thursday February 13, 2003 at 10:31 AM

"Niet de wapens maar de ideeën zullen beslissen" De Cubaanse leider Fidel Castro hield op 29 januari de slottoespraak van de conferentie die in Havana gehouden werd ter ere van de 150ste verjaardag van Jose Marti, de nationale verzetsheld van Cuba. Castro sprak over de never-ending war die Bush ingezet heeft. Hij zei dat miljarden mensen zich tegen deze oorlog keren en dat zij ook daardoor steeds meer bewust worden van het onrecht in de wereld. Hoe groot, modern en gesofisticeerd het Amerikaans leger ook moge zijn, als de volkeren in de wereld begeesterd zijn met die juiste ideeën, kunnen de Amerikanen deze oorlog niet winnen, aldus Castro.

"De president van de Verenigde Staten zei op 20 september 2001 tot het Congres: "Wij zullen ieder noodzakelijk wapen gebruiken." "De Amerikanen mogen zich verwachten aan een lange campagne, heel anders dan wat ze tot nu toe gezien hebben." "Iedere natie in iedere regio moet een beslissing nemen. Ofwel zijt ge met ons, ofwel zijt ge met de terroristen."

Op 1 juni 2002 zei Bush in een toespraak aan de militaire academie van West Point: "Ons leger moet klaarstaan om op eender welk ogenblik preventief toe te slaan in eender welke duistere hoek van de wereld." "We moeten in minstens 60 landen terroristische cellen ontmantelen."

Deze woorden vallen niet in het ijle. Ze steunen op tienduizenden atoomwapens, miljoenen bommen, tienduizenden gesofisticeerde raketten, tienduizenden bemande en onbemande bommenwerpers en gevechtsvliegtuigen, dozijnen flottieljes met vliegdekschepen en onderzeeërs met atoomwapens aan boord, militaire basissen in iedere hoek van de wereld, militaire satellieten die iedere vierkante kilometer van onze planeet in het oog houden, communicatiesystemen die op hetzelfde ogenblik miljoenen gesprekken kunnen afluisteren in eender welk land, onvoorstelbare arsenalen aan biologische en chemische wapens, een militair budget dat bijna 400 miljard dollar bedraagt waarmee in één klap de meest dringende problemen in de wereld opgelost kunnen worden.

De Amerikanen beschikten tijdens de oorlog tegen Vietnam over een superieure vuurkracht en over de meest moderne wapens. Ze stuurden op het hoogtepunt van de oorlog 500.000 troepen ter plaatse. En nog konden ze de oorlog niet winnen. (Foto archief)

De overweldigende meerderheid van de wereldopinie is tegen de aangekondigde oorlog. Het is nu al algemeen geweten dat het doel van de oorlog tegen Irak de inbeslagname is van de derde grootste reserves aan olie en gas in de wereld. Dat verontrust bijna al de andere ontwikkelde landen, vooral dan die in Europa dat 80 procent van zijn energie moet invoeren."

Grote crisissen brengen fundamentele oplossingen voort

Fidel Castro: "De economische orde die de Verenigde Staten opleggen aan de mensheid is onhoudbaar en ondraaglijk. Maar zelfs de meest gesofistikeerde wapens kunnen de loop van de geschiedenis niet tegenhouden. Zij die al honderden jaren lang en nog steeds meerwaarde en goedkope arbeid leveren, zijn nu met miljarden. Zij kunnen niet als vliegen vernietigd worden. Zij worden zich in hoge mate bewust van het onrecht dat hun deel is. Zij leren door de honger, door de pijn, door de vernedering, ondanks de versleten leugens die de monopolistische massamedia gebruiken om hen voor eeuwig en altijd onderworpen te houden. Zij hebben heel recent nog in Iran, Indonesië, Ecuador en Argentinië laten zien tot wat ze in staat zijn. Zonder één schot te lossen, zonder zelfs ook maar een wapen te bezitten, hebben zij regeringen verjaagd.

De wereld kan niet geregeerd worden met op iedere hoek van de straat, in iedere fabriek, in iedere school, in ieder park, een soldaat met de bajonet op het geweer. Een groeiend aantal intellectuelen, opgeleide werkers en leden van de middenklasse in de ontwikkelde landen sluiten zich bij de strijd aan om de mensheid te redden van de onophoudelijke oorlogen.

De geschiedenis heeft klaar en helder aangetoond dat grote crisissen fundamentele oplossingen voortbrengen en dat in grote crisissen grote leiders opstaan.

Niemand mag geloven dat individuen de geschiedenis maken. Subjectieve factoren hebben een invloed en historische processen kunnen versneld worden als individuen de juiste ideeën hebben maar zij bepalen niet de definitieve afloop.

Ik ben er vast van overtuigd dat het grote gevecht gevoerd zal worden op het slagveld van de ideeën en niet op dat van de wapens. Wat uiteraard niet wil zeggen dat wij de wapens niet zullen opnemen als oorlog ons opgedrongen wordt."

Het Amerikaanse volk is onze vriend

Fidel Castro: "Wij hebben het volk van de Verenigde Staten nooit gezien als een vijand. Wij hebben het nooit de schuld gegeven van veertig jaar lijden, agressie en bedreigingen. We zien het volk van de Verenigde Staten als een vriend en een potentiële bondgenoot voor de zaak van de mensheid. Dat was al duidelijk zichtbaar tijdens de oorlog tegen Vietnam, tijdens de ontvoering van de kleine Elian Gonzalez, tijdens de strijd van Martin Luther King. We zagen het onlangs nog in Seattle en Quebec waar Amerikanen samen met Canadezen, Latijns-Amerikanen en Europeanen manifesteerden tegen de neoliberale globalisering. En we zien het opnieuw in het verzet van grote delen van het Amerikaanse volk tegen de oorlog. En we zullen het morgen nog meer zien als het Amerikaanse volk samen met de andere volkeren van deze wereld het enige pad kiest dat de mensheid kan redden van de waanzin van mensen die de hele wereld ten gronde willen richten.

Daarom en geconfronteerd met de gesofisticeerde en vernietigende wapens waarmee zij ons willen intimideren en ons onderwerpen aan een onrechtvaardige, irrationele en onhoudbare sociale en economische wereldorde, zeg ik u: verspreid ideeën! Verspreid ideeën! Verspreid ideeën! Maak de mensen bewust! Maak de mensen bewust! Maak de mensen bewust! Ik dank u."