arch/ive/ief (2000 - 2005)

RAI weigert uitzending over nakende massabetoging in Rome
by lize Wednesday February 12, 2003 at 11:42 PM

Na de '1 miljoen van Firenze' wordt zaterdag in Rome een enorme opkomst verwacht. Onder druk van de publieke opinie sluit ook de centrum-linkse oppositie zich nu bij de betoging aan, zij het onder een platform vol 'reserves'. De Italiaanse RAI is echter niet van plan de betoging van zaterdag rechtstreeks te verslaan.

Na de '1 miljoen van Firenze' wordt zaterdag in Rome een enorme opkomst verwacht. Onder druk van de publieke opinie sluit ook de centrum-linkse oppositie zich nu bij de betoging aan, zij het onder een platform vol 'reserves'. De Italiaanse RAI is echter niet van plan de betoging van zaterdag rechtstreeks te verslaan, en dit omdat de uitzending 'een autonome beslissing in het parlement over de oorlogsdeelname in de weg zou staan'

In het Italiaanse Rome bereidt men zich voor op de grootste nationale vredesbetoging ooit. Voor de betoging van zaterdag hebben zich dubbel zoveel organisaties gemeld als voor de betoging in Firenze, in november vorig jaar. Zaterdag zullen vanuit alle hoeken van Italië 30 speciale treinen en zowat 7000 bussen zich richting hoofdstad begeven. Naast de traditionele deelnemers van de Italiaanse antiglobalistische beweging hebben zich nu ook heel wat centrumlinkse en katholieke lekenorganisaties bij het protest aangesloten. Vooral de deelname van de grootste Italiaanse vakbond Cgil springt in het oog. In april vorig jaar bracht de Cgil in Rome zo'n 3 miljoen demonstranten bijeen voor een betoging tegen de arbeidswethervormingen van Berlusconi. Het platform van de betoging klinkt luid en duidelijk : "nee aan de oorlog, zonder 'maars' en zonder 'indiens' ".

De Italiaanse centrumlinkse oppositiepartijen Ds en la Margherita hebben zich onder een ander platform bij de betoging aangesloten. Dit platform - bijgenaamd 'onder voorbehoud'- geeft geen duidelijkheid over de houding van de Italiaanse oppositie indien de VN haar toestemming geeft voor een oorlog tegen Irak. Het platform 'zonder maars en indiens' vraagt de Italiaanse oppositie dan ook om zich in het parlement dringend uit te spreken tegen het gebruik van het Italiaanse luchtruim en het gebruik van de militaire basissen in Italië, "anders zouden ze - zoals Pontius Pilatus - wel eens medeplichtig kunnen zijn aan een bloedbad dat ze zeggen te willen vermijden".

Ondanks de verwachting van een massale opkomst weigert de Italiaanse RAI om de betoging van zaterdag in Rome rechtstreeks uit te zenden. Activisten houden een sit-in voor de gebouwen van de RAI om alsnog een rechtstreeks televisieverslag af te dwingen. Op zich zijn in een democratisch land als Italië de journalisten van de RAI zelf bevoegd om te beslissen over de uitzending, maar onder invloed van de regering Berlusconi krijgt de RAI steeds meer trekjes van een staatszender en lijkt de journalistieke autonomie er onbestaande. De Italiaanse journalistenbond Usigrai laat echter weten dat als de RAI de massabetoging in Rome zaterdag doodzwijgt, dit volledig tegen de wil is van de journalisten.

Naast de linkse oppositie en de journalisten komen ook de Italiaanse NGO's massaal in opstand tegen de stilzwijgende oorlogscoalitie van Berlusconi. Ze weigeren geld te ontvangen voor humanitaire operaties tijdens een oorlog in Irak. Naast het gebruik van militaire basissen heeft Bush aan Berlusconi immers vooral 'humanitaire' hulp voor de oorlogsslachtoffers gevraagd. Er wordt gefluisterd dat Berlusconi met een grootscheepse mediacampagne à la 'Geef voor Irak' de Italiaanse publieke opinie wil sussen. De Italiaanse afdelingen van Artsen zonder Grenzen, Terre des hommes en andere Italiaanse NGO's hebben een gezamelijk document ondertekend waarin ze weigeren mee te werken aan een humanitaire 'dekking' voor de steun van Berlusconi aan de oorlog van Bush.