arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ahmad Kamel (Al Jazeera Brussel): "Powell's interpretatie van de band is onzin."
by christophe callewaert Wednesday February 12, 2003 at 06:31 PM

Osama bin Laden heeft de wereld weer toegesproken. Net als de vorige keren was het de Arabische satellietzender Al Jazeera die een bandopname van een toespraak van de leider van Al Qaeda aan de wereld prijs gaf. De timing van de boodschap komt de VS alvast goed uit. Ik vroeg de Brusselse bureauchef van Al Jazeera wat hij van de commotie rond de toespraak vond.

Ahmad Kamel is de Brusselse bureauchef van Al Jazeera. Ik had toevallig een afspraak met hem op de morgen dat België wakker werd met het bericht dat Osama bin Laden opnieuw de wereld heeft toegesproken. Net als de vorige keren was het de Arabische satellietzender Al Jazeera die een bandopname van een toespraak van de leider van Al Qaeda aan de wereld prijs gaf. De timing van de boodschap komt de VS alvast goed uit. Net op het moment dat ze in een hevig diplomatief gevecht gewikkeld zijn met enkele Europese landen rond de verderzetting van de 'war on terror' kunnen ze nog eens uitpakken met headlines over de 'vader van alle terreur'.

Hoe verklaart u dat Powell dinsdag morgen al voor een senaatscommissie verwees naar de nieuwe boodschap terwijl Al Jazeera beweert dat het de band pas later die dag in handen kreeg?

Daar heb ik geen informatie over.

Powell verklaarde dat de opname bewijs leverde voor de stelling dat er een band bestaat tussen Irak en Al Qaeda.

Powell vertelt "n'importe quoi". Er zijn inderdaad veel mensen tegen de oorlog in Irak. De antiglobalisten zijn er tegen. De ecologisten zijn er tegen. Communisten, moslims, zelfs minister Michel, al die mensen hebben blijkbaar gemeen dat ze tegen de oorlog in Irak. Om daaruit dan te besluiten dat er een band bestaat tussen al die groepen is absolute onzin.

Maar het moet voor de VS toch heel gemakkelijk zijn om zo'n boodschappen te manipuleren?

Dit is een authentieke opname. Daar bestaat geen enkele twijfel over. De boodschap duurt 15 minuten. Zoiets kan je niet totaal vervalsen. Het accent van Osama bin Laden is ook heel herkenbaar. Dat de VS deze boodschap misbruiken was te voorspellen omdat zij nu éénmaal alles in hun voordeel gebruiken. En het doet er ook allemaal niet toe. Ik heb het Condoleezza Rice onlangs nog horen zeggen dat de VS Irak hoe dan ook gaan aanvallen zelfs als Saddam Hoessein aftreedt en zelfs als Irak volledig ontwapent.

In de toespraak zou bin Laden ook uithalen naar de Iraakse leider.

Hij noemt de regering van Irak "kafir", ongelovigen. Dat is normaal. Bin Laden is een tegenstander van Hoessein. Ideologisch staan de twee ver van elkaar. De leden van de Baath-partij waartoe ook Saddam Hoessein behoort, zijn bijna fundamentalistisch in hun laïciteit. Zij hebben zich altijd afgezet tegen het integrisme. Voor de VS doet dat er natuurlijk allemaal niet toe. Irak is veroordeeld. De beslissing is al lang genomen.

Hoe hebben jullie dit nieuws gebracht?

Wel, wij proberen altijd het woord te geven aan de twee partijen. We hebben de bandopname laten horen. Ari Fleitscher, woordvoerder van het Witte Huis heeft de kans gekregen om het Amerikaanse standpunt uit de doeken te doen. Daarna mocht een journalist die kenner is van Al Qaeda uitleggen waarom hij geen geloof hechtte aan de thesis dat Irak en Al Qaeda banden hebben.

Wat vindt u van het Belgische veto tegen een Amerikaans verzoek voor steun aan Turkije?

Dat is het minstens wat de Belgische regering had kunnen doen. Dit is de vierde oorlog in een dikke tien jaar tijd. We zitten dus op het ritme van één oorlog om de twee jaar. Als het van Rumsfeld en de anderen afhangt, wordt het tempo nog opgedreven. Ze willen het hele Midden Oosten "herinrichten". Als je hen zo'n termen hoort gebruiken, weet je toch genoeg.

dit is een interview
by tom Wednesday February 12, 2003 at 08:11 PM
tomdemeester@tiscalinet.be

proficiat christophe
schitterend interview, goed voorbereid, kort, met zeer veel 'stof tot nadenken'
een gouden idee ook om itv te gaan doen bij al jazeera brussel
indymedia wordt meer en meer een echte alternatieve 'nieuwszender' met een aparte kijk op de dingen
doe zo voort zou ik zeggen