arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV-syndicalisten getuigen over hun verblijf in Bagdad
by Jan Wednesday February 12, 2003 at 12:36 PM
janvancop@hotmail.com 0486/476.853

Op 11 februari 2003 getuigden 8 ACV-delegees en vrijgestelden tijdens een anti-oorlogsavond in Brussel over hun verblijf in Bagdad van 15 januari tot 26 januari 2003.

Op 11 februari 2003 getuigden 8 ACV-delegees en vrijgestelden tijdens een anti-oorlogsavond in Brussel over hun verblijf in Bagdad van 15 januari tot 26 januari 2003.
Wij hebben als ACOD-syndicalisten tegen de oorlog geboeid geluisterd naar wat onze ACV-collega's te vertellen hadden.

Sluipende moord…

"In de ziekenhuizen die we bezochten zei men ons dat het aantal geregistreerde nieuwe kankergevallen nu ruim vier keer hoger ligt dan in 1998. De toename van het aantal kankers is begonnen enkele jaren na de Amerikaanse bombardementen. Het aantal zwaar misvormde baby's neemt schrikbarend toe, nu al driemaal meer dan in Hiroshima".

Comité 661…

"Het embargo dat op Irak rust veroorzaakt tekorten op allerlei terreinen, ook aan geneesmiddelen en medische technologie. In New-York zetelt 'comité 661' van de VN. Elk contract dat Irak afsluit met een buitenlandse firma wordt beoordeeld. Contracten worden geweigerd met het argument van het 'dubbel gebruik'. Bepaalde onderdelen 'zouden kunnen gebruikt worden voor de aanmaak van massavernietigingswapens'. Zo kunnen er geen couveuses geleverd worden want 'de electronica zou voor raketten kunnen gebruikt worden'. Idem voor medicamenten 'die zouden kunnen dien voor de aanmaak van chemische wapens'. Bedrijven ontvangen geen wisselstukken meer zodat de werknemers technisch werkloos worden en moeten overleven met bijbaantjes. Een Iraakse bestelling bij Pauwels Trafo van transformatoren voor het herstel van waterkrachtcentrales wordt geblokkeerd".

Eindigt democratie waar oorlogsvoorbereidingen beginnen….?

"Direkt na 11 september 2001 keurde het Amerikaanse Congres de "USA Patriot Act" goed. In november 2002 werd de "Homeland Security Act" van kracht. Een nieuw ministerie voor Binnenlandse Veiligheid werd opgericht. Dit ministerie is op geen enkele wijze rekenschap verschuldigd aan het parlement. Militairen en de inlichtingendienst krijgen onbeperkt toegang tot persoonlijke gegevens van medische aard, financiële transacties, e-mails….In de Verenigde staten bestaat geen enkele privacy meer. De overheid kan alles wat ze wil te weten komen over haar burgers. Alles".

Geen enkele plek in Bagdad zal veilig zijn…..

"De VS zijn van plan de eerste 48 uur minstens 800 kruisraketten op Badgad af te vuren, dubbel zoveel als in de eerste…. 40 dagen in 1991. De verschrikkingen van zo'n bombardement laten zich raden. Oorlogsslachtoffers zijn voor ons geen statistische gegevens, het zijn vaders, moeders, arbeiders, bedienden zoals wij".

"We hebben gezien hoe systematisch waterkrachtcentrales kapot gebombardeerd werden in 1991. Beschikken over zuiver water is een fundamenteel mensenrecht, een conditio sine qua non voor een menswaardig bestaan".

Recht op protest …

"Na mijn verblijf in Bagdad ben ik vastbesloten als syndicalist aktief te zijn in België tegen de oorlog. Verleden woensdag 5 februari heb ik in Antwerpen meegedaan aan de protestaktie in de haven tegen de Amerikaanse bezetting van de haven, iets anders kun je dat niet noemen. We werden geterroriseerd door de Belgische rijkswacht met het waterkanon. Vrijheid van meningsuiting stopt waar effectief protest tegen de oorlog begint….'

Met syndicale groeten,

J.Vancoppenolle, ACOD-delegee Brussel, 0486/476.853
D.Van der Sypt, ACOD-delegee Brussel, 0486/027.693
J.Vandeputte, voorzitter ACOD-VLIG/RVA, 0478/690.211