Neen aan de oorlog tegen Irak (Verklaring van de Europese sociale beweging) by via Ludo De Brabander Tuesday February 11, 2003 at 08:59 AM |
www.geenoorlog.be |
Miljoenen burgers van Europa en de hele wereld, hebben laten weten geen oorlog te willen. Het appel gelanceerd door de Europese Sociale Beweging in Firenze en door de Mondiale Sociale Beweging in Porte Alegre heeft een buitengewone dynamiek in gang gezet.
Neen aan de oorlog tegen Irak
(Verklaring van de voorbereidende vergadering van het tweede Europees Sociaal Forum – 8 februari 2003)
Miljoenen burgers van Europa en de hele wereld, hebben laten weten geen oorlog te willen. Het appel gelanceerd door de Europese Sociale Beweging in Firenze en door de Mondiale Sociale Beweging in Porte Alegre heeft een buitengewone dynamiek in gang gezet.
Wij, leden van de Europese Sociale Beweging, lanceren in alle hoofdsteden van Europa deze gemeenschappelijke boodschap.
De kans op een oorlog tegen Irak vergroot met de dag. Wij willen de oorlog vermijden en er ons, ongeacht de omstandigheden, krachtig tegen verzetten.
Onze weerstand tegen de oorlog begint, noch eindigt vandaag. Wij verbinden ons er toe dit verzet voort te zetten in onze respectievelijke landen met zo divers mogelijke actiemiddelen, zo breed mogelijk verspreid en gecoördineerd.
Wij willen deze oorlog niet. Op het eerste zicht lijkt het om een oorlog te gaan tegen het terrorisme en tegen een van de meest onmenselijke regimes die er bestaan. De realiteit is echter: het lijden van de civiele bevolking in Irak, de destabilisering van een hele regio en de bevestiging van de dominantie van de Verenigde Staten van Amerika.
Het voeren van oorlog tegen Irak, heeft nooit als doel gehad de democratie in dat land te herstellen, noch om een einde te stellen aan het lijden van een bevolking. De medewerking die het westen vroeger gaf aan het regime van Saddam HOESSEIN en de straffeloosheid waarvan de leiders altijd hebben genoten, bewijzen de valse houding van de Verenigde Staten en de landen die Washington steunen. De werkelijke redenen voor deze oorlog zijn de geopolitieke en economische belangen van de eerste grootmacht in de wereld, meer bepaald in de olie, zijn productiviteitslogica en zijn concept van een wereld geregeld door regels die zelf op unilaterale wijze gedefinieerd worden.
Zelfs als de Veiligheidsraad een mandaat geeft, is er geen legale basis voor een oorlog. Als de Veiligheidsraad zijn toestemming zou geven voor het gebruik van geweld, zal dat maar zijn omdat toegegeven wordt aan de druk van de Verenigde Staten. Daarbij gaat het slechts over een schijn van formele wettelijkheid want tegengesteld aan de beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties.
De Organisatie van de Verenigde Naties zou zijn autoriteit verder aangetast zien, terwijl tegelijkertijd zoveel inbreuken op elementaire politieke, economische, sociale en culturele rechten worden getolereerd. Een oorlog tegen Irak zou opnieuw de ‘twee maten en twee gewichten' politiek illustreren, waaraan de ‘internationale gemeenschap' zich voortdurend schuldig maakt.
Het is niet nog eens een oorlog die de bevolking van deze regio nodig heeft, maar het respect voor al hun rechten. Alleen het opstarten van mondiale en regionale ontwapeningsrondes en de politieke oplossing van de conflicten die de regio teisteren, meer bepaald de erkenning van de nationale rechten van de Palestijnse bevolking - conform aan de resoluties van de Verenigde Naties -, zijn een antwoord op de gevaren die de regio bedreigen. Wat we nodig hebben is een mondiaal evenwichtige ontwikkeling, een andere wereld, en niet langer teruggrijpen naar een door de VS gestuurde politiek van geweld.
De meerderheid van de publieke opinie in de wereld verzet zich tegen de oorlogspolitiek van de Verenigde Staten en zijn geallieerden waaronder de 8 Europese landen die dachten op die manier hun eed van trouw af te leggen. Drie landen van dit continent beschikken over een vetorecht in de Veiligheidsraad. Het is daarom dat wij hier in Europa een enorme verantwoordelijkheid dragen. Het is aan ons om de regeringen onze weigering duidelijk te maken om de oorlog te steunen of er aan deel te nemen. Het is aan ons, de wereldbevolking, om recht te staan en onze regeringen met kracht te zeggen: wij willen geen oorlog tegen Irak.
Wij vragen aan de Europese regeringen die over een vetorecht in de VN-Veiligheidsraad beschikken om die te gebruiken.
Wij vragen aan alle parlementsleden tegen deze oorlog te stemmen evenals tegen het gebruik van de militaire basissen en luchthavens in hun land door de VS.
Wij vragen aan de sociale bewegingen, vakbonden, netwerken, militanten, mannen en vrouwen in heel Europa, het verzet tegen de oorlog te organiseren, met de bedoeling alles in het werk te stellen om de oorlog en de oorlogslogica zoveel mogelijk tegen te houden of af te remmen.
Wij roepen op om op 15 februari ons verzet tegen de oorlog in heel Europa te tonen.
Solidariteit met de anti-oorlogsbeweging in Hongarije
Wij veroordelen krachtig het betogingverbod dat de Hongaarse anti-oorlogsbeweging opgelegd kregen. Het gaat om een schandalige beslissing te meer omdat de politie wel toestemming heeft verleend voor een manifestatie van de fascistische organisatie "Bloed en Eer". Het verbod van de anti-oorlogsbetoging is een daad van intimidatie door de politie in strijd met het recht op vereniging en betekent een aanslag op de mensenrechten en de elementaire vrijheden.
Mooie platformtekst, maar waarom gecoördineerd? by oostends scholiertje Tuesday February 11, 2003 at 11:20 AM |
bush_is_a_nazi@hotmail.com |
Echt een mooie platfomtekst, maar waarom wordt opgeroepen tot gecoördineerde acties? Beeld je eens in dat wanneer de oorlog uitbreekt over gans de wereld ONgecontroleerde stakingen, betogingen en acties uitbreken... Zou dat niet nog mooier zijn?
Wij in oostende zijn acties aan t voorbereiden (hmm, dus toch gecontroleerd...), en in Gent en Antwerpen willen descholieren ook al staken en betogen de dag nadat de oorlog uitbreekt... Nu nog de rest van Belgie...