arch/ive/ief (2000 - 2005)

Anti-oorlogsplatform Irak steunt verzet van België, Frankrijk en Duitsland
by anti-oorlogsplatform Tuesday February 11, 2003 at 08:54 AM

Het Anti-oorlogsplatform Irak vraagt de Belgische regering om zijn verzet binnen de NAVO tegen de oorlogslogica van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten te handhaven en niet toe te geven aan externe politieke druk

Anti-oorlogsplatform Irak steunt verzet van België, Frankrijk en Duitsland

Het Anti-oorlogsplatform Irak vraagt de Belgische regering om zijn verzet binnen de NAVO tegen de oorlogslogica van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten te handhaven en niet toe te geven aan externe politieke druk. Opiniepeilingen overal in de wereld tonen aan dat een grote meerderheid van de wereldbevolking zich verzet tegen deze oorlog. Ook in België wijst de grote meerderheid van de bevolking een gewelddadige aanpak van de hand. De houding van de regering betekent dan ook niet meer of minder de uitdrukking van de wil van de bevolking.

Het Anti-oorlogsplatform Irak heeft de regering al meerdere malen gevraagd om in geen geval een oorlog te steunen of er aan deel te nemen. Oorlog is in strijd met het VN-Handvest om geen agressie te plegen tegen derde landen. Het is niet nog eens een oorlog die de bevolking van deze regio nodig heeft. Alleen het opstarten van mondiale en regionale ontwapeningsrondes en de politieke oplossing van de conflicten die de regio teisteren kunnen een bevredigend antwoord zijn.

Het verzet tegen de oorlog groeit.

- Op woensdag 12 februari (18u30) zal Antwerpen neen zeggen aan het gebruik van de Antwerpse haven voor de militaire opbouw en oorlog tegen Irak. Diezelfde dag zal een bus met leden van de vredesbeweging en de Arabische gemeenschap de ambassades van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad opzoeken en een brief met vredesboodschap overhandigen (13u30, vertrek metro Lemonnierlaan – Brussel)

Zaterdag 15 februari zullen miljoenen mensen in meer dan 60 hoofdsteden in Europa en de wereld gehoor geven aan de oproep om tegen de oorlog te betogen. Het Anti-oorlogsplatform Irak verwacht die dag in Brussel een talrijke opkomst voor een krachtig en luid: geen oorlog tegen Irak.

Kritiek op steun aan Belgische regering
by Guido Tuesday February 11, 2003 at 10:55 AM

1.Onze premier weigert nog steeds om het geheim akkoord, dat gesloten is tussen ons land en de VS, in 1971 te tonen aan kamerleden, ook alzou dit gebeuren achter gesloten deuren.

2.België verleent al voor drie maanden logistieke steun aan de oorlogsvoorbereidingen en stuurde zelfs soldaten naar Afghanistan om daar de taken over te nemen van VS solaten.
Wanneer een oorlog uitbreekt in de Golf, dan zullen deze soldaten het slachtoffer worden van wraakacties.
De Belgische regering geeft dus niet alleen logistieke hulp, ze brengt het leven van haar soldaten in gevaar, dit net op de VS een plezier te doen.

3.De interne twisten binnen de NAVO worden door velen gezien als een reden voor de oprichting van een Europees leger. Waarom zou ik moeten geloven dat dit Europees leger in tegenstelling tot het Amerikaanse leger niet de belangen van enkelen zal dienen?

4.Er zouden eventueel blauwhelmen gestuurd worden. Is dit dan om net als in Joegoeslavië de andere kant op te kijken als er iets gebeurd? En om de Europese belangen te beschermen in Irak?
Of is het een voorbode van en Midden-Oosten dat volledig onder controle is van blauwhelmen?

De Europese leiders misbruiken de wil van de opinie voor eigen doeleinden. Ik zie niet in waarom dit moet gesteund worden, zeker niet als ik denk aan punt 1 en 2 hierboven beschreven.

N-VA ronduit pacifistisch
by Bosgeus Tuesday February 11, 2003 at 11:34 AM

Mag ik er even aan herinneren dat de N-VA als enige partij tptnogtoe officieel heeft bekendgemaakt tégen een oorlog te zijn, zelfs met een tweede resolutie.

Dank voor uw aandacht

Vlaamse beweging pacifistisch ?
by klaas Tuesday February 11, 2003 at 12:52 PM

En mag ik U er aan herinneren dat de vlaamse beweging helemaal geen pacifistisch verleden heeft. Er waren behoorlijk wat Oostfronters en Vlaamsche SS'ers. En moet ik nu geloven dat het anders zou zijn moest er nog zoiets opduiken ?

verkiezingspropaganda
by stefaan Tuesday February 11, 2003 at 01:10 PM

De NVA is niet de enige partij die verklaarde tégen een deelname aan de oorlog te zijn, zelfs met VN mandaat.

Als ik het mij goed herinner deden ook Agalev en Ecolo dit. Ik zocht het even op en vond de volgende fragmenten in een artikel in De Standaard op 6 januari.

"Eddy Boutmans, staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking (Agalev), bond vorige week de kat de bel aan toen hij stelde dat België op geen enkele manier betrokken mocht raken bij een oorlog tegen Irak. De Ecolo'ers Marc Hordies en Josy Dubié stelden vrijdag uitgesproken dat geen enkele deelname of steun kan, ook niet onder VN-vlag.
...
In een gesprek met de redactie zegt Jos Geysels de uitspraken van zijn partijgenoot Boutmans ,,volledig'' te ondersteunen"

Dus zelfs met een tweede VN mandaat zijn de groenen tegen een deelname aan de oorlog.

Beste Bosgeus, een goed geheugen is handig als je de Belgische politiek wil volgen. Dat Agalev dit standpunt nu niet van de daken schreeuwt is waarschijnlijk omdat ze de blauwen dan helemaal de gordijnen injagen. Het is nu aan iedereen met een goed geheugen om na te gaan of de groenen hun vroeger ingenomen standpunt ook hard gaan maken op het moment van de waarheid. (dit weekend?)

Guido, veel van je opmerkingen zijn terecht. De groenen tekenden een verklaring waarin logistieke ondersteuning veroordeeld werd. De troepenverplaatsing en het gebruik van de Antwerpse haven is daarmee in strijd. De onduidelijkheid -zelfs in het parlement- over de inhoud van die vragen toont de gaten in onze schijndemocratie.

Maar toen ik maandagochtend het nieuws over het Belgische veto hoorde, sprong ik goedgemutst uit mijn bed. Dat standpunt is een unicum. Vermoedelijk hebben de groenen hier wel degelijk een rol gespeeld. (dat staat toch in DS van vandaag)

Als die groenen er 3 weken geleden uitstapten omdat zij het niet eens waren met de onduidelijkheid van dat verdrag en de verplaatsing van troepen dan zou het standpunt van de Belgische regering totaal anders zijn.

Nu is er een dynamiek in gang gezet. Duitsland, Frankrijk, wie weet zelfs Rusland beginnen voorzichtig neen te knikken tegen Rumsfeld.

Op de website van de SP.A staat duidelijk te lezen dat met een tweede VN resolutie een oorlog voor hen OK is.
Dus op het moment dat zoiets ter sprake komt dan zal het weer spannend worden binnen die regering.

Ik houd dan ook mijn hart vast voor de volgende week maar ben ook wel een beetje tevreden met het ingenomen Belgische standpunt.

excuseer
by Bosgeus Tuesday February 11, 2003 at 02:35 PM

Excuseert u mij alsjeblieft.

Ik wil hier ten overstaan van het verzamelde publiek ootmoedig toegeven dat wij allen aan het Oostfront zaten en ook ik geploeterd heb in de modder van Stalingrad.
Tegelijk moet ik toegeven dat er nooit of te nimmer socialisten, kommunisten en andere tisten het wapen hebben gehanteerd om hun doel te bereiken.
De leugens over Goelags, uitgeroeide Poolse officieren, Tienanmen, boeren en revolutionairen van het eerste uur zal ik vertikaal klasseren.
Het spijt me.

Het zal niet meer gebeuren.

O ja, en wat Agalev betreft, is het toegestaan even te lachen of wat denk je van Nepal ?

verdeel en heers
by kpdg Tuesday February 11, 2003 at 03:14 PM
kapitalistpigdog@hotmail.com

hela mensen,
geen verdeeldheid in de rangen. 't is allemaal goe en wel dat de NVA tegen de oorlog is, ik stem er zeker nie voor. ma inde plaats van elkaar aan te vallen doet iets constructief. bosgeus, gij hebt zeker niet in stalingrad gevochten en de goelags hebben wel bestaan, ma daar hebben wij niets mee te maken. of gaan we dezelfde toer op als de mensen die zeggen dat we de amerikanen vandaag maar hun gang moeten laten gaan omdat ze ons vijftig jaar geleden hebben HELPEN bevrijden, (waarvoor mijn dank). Met een hoop simpele zielen in het witte huis hebben we toch al meer dan genoeg, nietwaar?

kijk als Ward beysen toegeeft dat hij een rechtse kloot is respecteer ik hem alleen voor het feit dat hij consekwent is (en niet voor het feit dat hij wel degelijk een kloot is) en tenminste zegt waar hij voor staat. dat is toch vrijheid van meningsuiting. dus als de NVA, in tegenstelling tot agalev (in de zaak Nepal) consequent is als ze zegt dat ze absoluut tegen de oorlog is, respecteer ik ze daarvoor terwijl ik me absoluut niet kan vinden in hun bekrompen vlaams nationalisme. Anderzijds kan ik mij wel vinden in de standpunten van agalev maar vind het spijtig dat ze er niet consequent in zijn. haha al een geluk dat ik waal ben dus moet ik er helemaal niet op stemmen...

Helaba kameraad
by Bosgeus Tuesday February 11, 2003 at 04:25 PM

Luistert ne keer goed hè vriend,
De verwijzingen die ik maakte naar goelags waar een ironische reactie op de geserveerde kouwe kak over SS en dergelijke onzin.

Punt 2 : je wil eenheid en respect maar hebt het toch eventjes in de vlucht over "bekrompen" Vlaamsnationalisme. Wèl, uwe hoogheid, vooraleer dergelijke haat-taal te spuien, lees eerst eens het programma. Dat is PRIMO absoluut niet bekrompen en SECUNDO geenszins rechts of conservatief.
Het kan natuurlijk zijn dat volksnationalisme voor jou een "rechts en bekrompen" denkwijze is. Je goed recht, maar trek dat dan tegelijk door naar de Basken, Palestijnen en ja AEL !

En indien je echt een Waal bent, proficiat met je nederlands !

In Houwe Trouwe

Helaba kameraad
by Bosgeus Tuesday February 11, 2003 at 04:25 PM

Luistert ne keer goed hè vriend,
De verwijzingen die ik maakte naar goelags waar een ironische reactie op de geserveerde kouwe kak over SS en dergelijke onzin.

Punt 2 : je wil eenheid en respect maar hebt het toch eventjes in de vlucht over "bekrompen" Vlaamsnationalisme. Wèl, uwe hoogheid, vooraleer dergelijke haat-taal te spuien, lees eerst eens het programma. Dat is PRIMO absoluut niet bekrompen en SECUNDO geenszins rechts of conservatief.
Het kan natuurlijk zijn dat volksnationalisme voor jou een "rechts en bekrompen" denkwijze is. Je goed recht, maar trek dat dan tegelijk door naar de Basken, Palestijnen en ja AEL !

En indien je echt een Waal bent, proficiat met je nederlands !

In Houwe Trouwe

hola pola
by kpdg Tuesday February 11, 2003 at 06:10 PM
kapitalistpigdog@hotmail.com

hola, bijt mijn neus er niet af. allé ik wil mij excuseren als u zich aangevallen voelt als ik het over 'bekrompen vlaams-nationalisme' had, niet om het feit dat ik het bekrompen noem. Kijk ik zou hier kunnen uitleggen waarom maar ik vind dat het artikel eigenlijk volledig over iets anders gaat. en ja daar had ik aan moeten denken vooraleer ik mijn comment doorstuurde. trouwens mijn email adres staat erbij, niet dat ik dat elke dag na kijk maar dat gebeurt wel eens. dus nogmaals mijn excuses. en een fijne dag nog allemaal

Agalev, Sp.a en Spirit
by ludo keersmaekers Wednesday February 12, 2003 at 12:20 AM

IK lees bij een Agalever
"Als die groenen er 3 weken geleden uitstapten omdat zij het niet eens waren met de onduidelijkheid van dat verdrag en de verplaatsing van troepen dan zou het standpunt van de Belgische regering totaal anders zijn."
Vooreerst, hoe bewijst hij dat.
Maar vooral, als men uit de regering gestapt was omwille van de logistieke steun , dat zou pas goed geweest zijn ter ontwikkeling van de massabeweging tegen de oorlog . Nu is het luister naar mijn woorden , kijk niet naar mijn daden

Die Belgische soldaten naar Afghanistan ter vervanging van de VS-soldaten is datook geen logistieke steun voor de VS ?

Verderop schrijft iemand
"Op de website van de SP.A staat duidelijk te lezen dat met een tweede VN resolutie een oorlog voor hen OK is"
Dat is ook het standpunt van Bert Anciaux van Spirit, vertolkt op tv
Gaan ze de hypochrisie zo ver drijven naar de betoging van 15 februari te komen ? Het thema is wel degelijk 'geen oorlog tegen Irak'

EN NU IST GENOEG!
by eAs Wednesday February 12, 2003 at 09:43 AM
supahspacefrog@hotmail.com

En nu allemaal stoppen met ruzie maken:

De Russen hebben veel misgedaan, iedereen over eens
De nazi's ook
Alle imperialistische staten eigenlijk
Zowel bij links als bij rechts zitten klootzakken (bij de ene mi. wat meer, maar soit)

Allemaal akkoord?

Ca va, dan gaan we ons nu eens SAMEN bezig houden met deze oorlog te stoppen. Wat onze regering heeft gedaan was moedig. Ok, ze hebben veel andere zaken niet gedaan, en ik zal eeuwig tegen ze blijven strijden, maar als 't eens goed is moeten we 't ook zeggen.

Dat de NVA de oorlog afkeurd is goed, hoe meer partijen dit openlijk doen (EN BLIJVEN DOEN) hoe beter voor de publieke opinie en voor de consistentie van de ant-oorlogshouding die momenteel leeft in Belgie.
Ik ben anarchist, dus ik stem toch niet, mijn stem zullen ze er niet door winnen. Als Agalev en Ecolo ook deze houding aannamen, zoveel te beter.

Mensen, als we deze oorlog willen tegenhouden of ertegen protesteren, is het voor één keer goed om eens onze verschillen aan de kant te zetten. Ik ben tegen de oorlog en een anarchist, wel als ik een socialist of communist tegenkom op de betoging vanmiddag in Brugge of zondag in Brussel, zal ik content zijn. Omdat met hoe meer we roepen, hoe luider onze stem zal weerschallen. En alleen staan we nu nergens!

Hebben jullie nog nooit gehoord van "eerst de gezamelijke vijand verslaan, dan pas de onderlinge"?
Wel, indien onze standpunten hierover samenvallen, laat ons er dan ook samen tegen betogen.

PAX AMOR Y ANARQUIA