arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kernafval kan verkiezingskoorts veroorzaken
by David Joly Monday February 10, 2003 at 02:09 PM

Op 1 februari 2003 stond in de krant De Morgen het bericht dat 426 vaten van elk 400 liter kernafval, opgeslagen bij Belgoprocess in Dessel, ernstige gebreken vertonen zoals roest, zwelling en lekkage. Staatssecretaris voor Energie en Duurzame Ontwikkeling, Olivier Deleuze (Ecolo), reageerde furieus omdat hij het nieuws tussen de soep en de patatten moest vernemen.

Het probleem met de vaten kernafval is echter niet nieuw. Reeds eind oktober 2001 trok NIRAS, dat is de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, aan de alarmbel in haar nieuwsbrief van 2001. De reactie van Deleuze komt dan ook hoogst ongeloofwaardig over.

Diezelfde dag nog nadat het nieuws bekend raakte, liet oud-burgemeester van Dessel, en Vlaams volksvertegenwoordiger voor de N-VA, Kris Van Dijck in een persbericht, gericht aan de redactie van Politicsinfo.net, van zich horen. Hij verwees naar een nieuwsbrief van STOLA, een lokale werkgroep welke in Dessel aan alle inwoners werd bedeeld in januari 2002. Hierin werd ook melding gemaakt van gebreken vastgesteld bij sommige oude verpakkingen van laagactief kernafval.

Als men dit alles in beschouwing neemt dan stellen we vast dat Van Dijck in januari 2002 voor een primeur kon zorgen door met de voornoemde nieuwsbrief naar de pers te stappen. Dat doet hij nu pas. In 1999 was er trouwens voor Van Dijck nog niets om je ongerust over te maken: "We leven al jaren met kernafval in de achtertuin. Ze mogen hier allemaal komen kijken. Het is veilig, hoor. De laatste jaren heeft men volop geïnvesteerd in veilige berging", verklaarde hij in een interview. Tja, zo hoort een burgemeester in functie nu eenmaal te spreken.

Waarom is het kernafval in Dessel plots een 'hot item' in pers en parlement? Juist ja, de verkiezingen van 18 mei komen eraan. Het ideale moment om zich te profileren en de tegenstander enkele rake klappen uit te delen.

David Joly

Die rotzooi zou rapper moeten worden afgebouwd
by Agua 121 Tuesday February 11, 2003 at 02:28 AM

Tegenstander of niet, radioactiviteit blijft even dodelijk voor iedereen. Daar hebben verkiezingen geen reet mee te maken.

Te kort
by Agua121 Tuesday February 11, 2003 at 03:02 AM

Sorry voor de te korte comment. De verantwoordelijkheid voor radioactief afval is niet zomaar iets. Als daar een probleem mee is, dan moet de overheid daarvan op de hoogte gebracht worden, dat is niet zomaar eventjes iets om in een krantje te publiceren, en te hopen dat iemand het leest.
Een minister lijkt me in dat geval toch wel de aangewezen persoon om er melding van te maken. Maar waar doel jij eigenlijk op in dit artikel? Deleuze verdacht maken? Deleuze lijkt mij althans een heel integer persoon. Dat hij wat lawaai maakt rond dit dossier zal ik hem alvast niet verwijten. Jij wel, blijkbaar.

@Agua
by David Joly Tuesday February 11, 2003 at 12:57 PM
http://users.pandora.be/davidjoly/

Beste Agua,

Ik denk dat je overhaast conclusies getrokken hebt. Eigenlijk zegt de titel van mijn bijdrage genoeg. Is het je nog niet opgevallen hoeveel klappen de groenen de laatste tijd te verduren krijgen: Boutmans (ontslag kabinetsmedewerkers), Tavernier (huiszoeking op kabinet), Durant (NMBS besparingsplan), Deleuze (kernafval), etc.

Het is duidelijk, de groenen zijn niet langer welkom in de regering na 18 mei, daar zullen lastercampagnes en "verrassende nieuwsfeiten" wel voor zorgen.

Maar het is wel zo dat het probleem met kernafval niet nieuw is, en dat de verontwaardiging over het nieuws bij Deleuze vragen oproept.

Kritisch, ten allen tijde,

David.