arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rustige anti-gatsbetoging -- Domme agenten
by christophe Sunday February 09, 2003 at 10:04 PM

In Brussel betoogden vandaag 15.000 mensen tegen het beruchte GATS-akkoord dat de volledige liberalisering van de openbare diensten beoogt. Vooral de vakbonden hadden massaal gemobiliseerd voor deze betoging. De kleuren rood en groen domineerden de as tussen het noord- en het zuidstation. Daartussen toch ook enkele NGO's en sociale bewegingen zoals Attac, 11.11.11. en Oxfam. De stoet werd afgesloten door een antikapitalistisch blok.

De betoging werd op gang getrokken door een Braziliaanse dans- en percussiegroep die later vanop de trappen van de Beurs de verkleumde betogers moed in trommelden. Ook 11.11.11. en het antikapitalistisch blok hadden voor muziek gezorgd. Uit de meegedragen spandoeken bleek dat werknemers van een grote waaier van diensten en sectoren zich bedreigd voelen: het onderwijs, de gezondheidssector, de overheidsdiensten, het openbaar vervoer,...
"Mijn ziekenhuis is geen winkel!", maakte het verplegend personeel duidelijk. "A quand la privatisation de l'air?", vroeg een andere groep syndicalisten zich af.
In een blok ACV'ers liep Maria Vindevoghel, ex-deleguée van Sabena, druk discussiërend met collega's. "Sabena was het eerste slachtoffer in een lange rij. De nationale luchtvaartmaatschappij is door de privatisering kapot gemaakt. Er moet volgens mij nu een radicaal plan komen tegen alle voorstellen tot liberalisering, rationalisering en afbouw van sociale voorzieningen. De massale aanwezigheid op deze betoging toont toch dat dit thema leeft bij de militanten. Maar de vakbonden zelf moeten nog veel meer vorming geven rond dit thema. Het gaat echt ontzettend snel. Alleen een gezamenlijke actie van alle openbare diensten kan dit gevaarte tegenhouden."

Zowel bij het CSC als bij de FGTB liep een grote groep metaalarbeiders die protesteren tegen de geplande herstructureringen bij Cockerill Sambre waarbij in de regio van Luik meer dan 10.000 banen dreigen verloren te gaan. Dominique werkt in een klein metaalbedrijf en legt uit dat de agressiviteit van enkele multinationals een heel regio bedreigt. "Deze grote bedrijven dicteren gewoon alles. De regio Luik dreigt langzaam te sterven als we hen laten doen. Daar verwijst het kruis naar dat we meedragen. Maar dat kruis betekent zeker niet dat wij ons daarbij neerleggen. We zullen strijden voor elke job die door de herstructureringen bedreigd worden." In het blok van de FGTB-métal droegen enkele stevige arbeiders de slogan "Le froid veut son chaud" mee, waarmee ze duidelijk maakten dat ze de sluiting van de warme fase van Cockerill niet pikken.

Op het einde van de misschien wel wat te rustige betoging was er een onbegrijpelijk politie-optreden waarbij enkele flikken in burger zich brutaal op een jonge activist wierpen. Dat zorgde voor wat commotie bij de overblijvende actievoerders die luid trommelend de toegesnelde politiemacht terug de Lemonnierlaan indreven. De flikken in burger zijn sinds de betogingen rond het Belgische voorzitterschap van de EU een hardnekkige kwaal. Steeds weer duiken zij op het einde op om rel te schoppen, te provoceren of om gewoon wild in het rond te slaan met hun uitschuifbare maar des te pijnlijker fallussymbolen. Op deze site vind je nu enkele foto's van deze gespierde armen der wet. Prent ze in je hoofd. En zoals we ook al meldden in een feature tijdens D14: Avoid these people!

:o
by Sander Monday February 10, 2003 at 12:47 AM
sander@jnm.be

Ik zie geen foto's?

Twee arrestanten?
by Libby Monday February 10, 2003 at 02:30 AM

Na de ontknoping, rond kwart voor zeven, kwam een telefoontje van iemand van Eurodusny. Eén van hun activisten was vermist, was niet komen opdagen voor de bus naar huis. Hij was laatst gezien tijdens de commotei rond de arrestatie van Pjotr. Ook de twee franstalige Belgische anarchisten hebben het over twee arrestaties. De politie ontkent weliswaar, maar die activist was toch maar vermist.
Hierbij wil ik mogelijke getuigen oproepen om hetgeen ze weten hier onder te posten.

antikapitalistischblok?
by Pieter Baets Monday February 10, 2003 at 10:49 PM
p.baets@worldonline.be

Voor zover ik weet liep er aan de staart van de betoging de Sambaband van de JNM, en volgens mij is de JNM niet uitgesproken anti-kapitalistisch.

Ik liep achteraan de betoging en voelde me niet behoren tot een "antikapitalistisch blok"...

informeer je toch wat beter...

Belachelijke recuperatie!
by Reef Tuesday February 11, 2003 at 01:05 PM

De vooringenomenheid van dit stukje is inderdaad compleet over the top.

Er waren immers niet één maar twee antikapitalistische blokken. Het is typische voor dit soort autoritaire communisten om dan achteraf te claimen dat zij het enige juiste blok vormden. Het zijn de gekende tactieken waar we al jaren (eeuwen) hebben mee af te rekenen.

Daarom oproep om het op 15 februari eens duidelijk te maken aan die gastjes:

Stop recuperatie.
Stop de verdeelpogingen van autoritairen tegen anarchisten die zich proberen te organiseren.

Daarom zullen wij deze keer geen rode vlaggen dulden in ons blok.

inhoudsloze provocatie, niet waard om te reageren
by manu Tuesday February 11, 2003 at 02:45 PM

dit comment hierboven is duidelijk een provocatie, bedoeld om weer maar eens een discussie annex ruzie te stichten tussen verschillende groepen

ik weet begot nie wat er verkeerd was aan de mengeling van mensen achteraan de betoging
hierbij dus een warme oproep om cool te blijven en deze comment te negeren