arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Nieuw" Borgerhout. Geconfronteerd met mitrailleur.
by Stef Rooyaerts Saturday February 08, 2003 at 11:50 PM
stefrooyaerts@hotmail.com

Patrouille in Borgerhout.

Ik woon reeds iets meer dan drie jaar in het stuk Borgerhout dat grenst aan Berchem en Deurne. 't Is een soort 'enclave' tussen die twee districten van Antwerpen. En 't is ook nog eens gelegen buiten de 'singel', ver (ongeveer een 2 km?) van Borgerhout downtown; de Turnhoutsebaan. 't Is dat stuk Borgerhout dat "nieuw" Borgerhout wordt genoemd, lees: niet overmatig geïnfiltreerd door migranten, want steevast krijgt men als inwoner van "nieuw" Borgerhout de opmerking: "Heb je daar ook zoveel last van die vreemdelingen, of valt het daar nog mee?"
In onze wijk wordt er in de zomer flink ge-opsinjoord. 'Opsinjoren' is een initiatief van de Stad Antwerpen om de buurten meer leven in te blazen en het verenigingsleven te doen openbloeien. Kortom, de mensen moeten vanachter hun luie TV komen en opnieuw met de mensen in hun straat keuvelen. Voorwaar een leuk en tof initiatief.

Ik schrok me bijna het spreekwoordelijke hoedje toen ik eergisteren mijn straat inreed met de auto. Mijn vriendin wees me op twee wandelende politieagenten die we net gepasseerd waren. Eén van hen droeg een heus onding, waarvan de naam of het merk mij niet bekend is. Zo'n patrouille kon ik ook meemaken in twee landen die ik vorig jaar bezocht: Ecuador en Peru. Daar ziet men niet op van enkele politieagenten mét mitrailleur.
Nou, ik ben er wel drie keer terug voorbijgereden om mij echt te vergewissen van wat ik zag.

Verreycken (Vlaams Blok) zal blij zijn dat er op de hoek van zijn straat meer blauw voorbij kwam. Mét iets zwart in hun handen.

Maar enfin, zo kunnen we ons ook voorbereiden als 't leger dat in hun plaats komt doen... .

Resist!