arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actueel actieplan voor het Midden-Oosten.
by Raf Grinfeld Saturday February 08, 2003 at 03:11 PM
tomsk_be@yahoo.com

Met de huidige problemen in het Midden-Oosten, en de te verwachten escalatie ervan bij een grootscheepse militaire actie van de Verenigde Staten en hun bondgenoten in Irak, is het tijd voor een actieplan dat de prioriteiten weergeeft bij het werken aan oplossingen voor het Midden-Oosten.

Ongetwijfeld zullen deze woorden weinig rechtstreekse gevolgen hebben, vermits het deel van de wereld waar Irakezen en Israëliërs meestal leven zo ver weg is en het links-democratische anti-parlementarisme, waar ik een aanhanger van ben, haar beste tijd voorlopig gehad heeft in Europa. Ik hoop dan maar dat deze tekst ook enige inspiratie kan bieden voor linkse voorstanders van het parlementaire werk.

* Demilitarisering van de wereld, zeker als het over landen als de Verenigde Staten en Israël gaat. Aandacht voor geweldloze weerbaarheid en basisdemocratisch gecontroleerde burgermilities, die het geweldloos optreden bij militair en ander gevaar slechts opgeven wanneer het niet anders kan. Werken aan de verzwakking van staatscontrole en de versterking van basisdemocratische controle op economische processen.

* Verzet tegen de grote greep van godsdiensten en van al diegenen die daar gebruik van maken om hun wil op te leggen aan anderen. Steun aan de humanistische krachten voor secularisering en atheïsme. Neen aan de religieuze waan, bovennatuurlijke spiritualiteit en het bijgeloof. Aandacht voor de universalistische levensbeschouwing, het werken aan culturele diversiteit binnen het proces van globalisering door middel van intercultureel handelen.

* Aandacht voor de noden van armen en de ontmaskering van behoudsgezinde bewegingen. Neen aan de nationalistische klassenverzoening, ja aan de internationalistische klassenstrijd. Steun aan diegenen die een einde willen maken aan het denken volgens verschillen in "rassen", "etnieën" en "naties".

* Neen aan diegenen die de oprichting van een Palestijnse natiestaat als prioritair beschouwen. Recht op zelfbeheer voor alle inwoners van Israël. Geen militaire bezetting van de "Palestijnse gebieden", wegwerking van de grote inkomensverschillen in Israël. Het onvoorwaardelijk verblijfsrecht in dat land voor al diegenen die er nu wonen, ook wanneer zij hun staatsburgerschap willen opzeggen.

* Ontmaskering van elke oorlogspropaganda, verzet tegen de grote macht van massamedia en de door natiestaten gecontroleerde onderwijsinstellingen. Meer ruimte voor media en onderwijsinstellingen die volledig onafhankelijk zijn van de markteconomie en een afstand bewaren tegenover diegenen die belang hebben bij het voortbestaan van het kapitalisme.

* Wetenschap moet in dienst komen te staan van de mensen, en mag dus niet langer het belang dienen van carrieremakers en industriëlen. Militaire hoogtechnologie en zeker massavernietigingswapens zijn uit den boze, alsook de instrumentalisering van mensenlevens bij zogenaamde of reële pogingen landen te bevrijden van dictatoriale regimes. Zelfmoord- en andere aanslagen moeten in vele gevallen als contraproductief gezien worden. Zolang er soldaten zijn, moeten ze ingezet worden bij humanitaire opdrachten. Ook al kunnen deze projecten beter uitgevoerd worden door kundige welzijnswerkers en moet er vooral aan structurele conflictpreventie gedaan worden.

* De tegenwerking van maatschappelijke hiërarchieën is nodig. Overheersing op het vlak van geslacht, leeftijd, klasse of huidskleur zorgt voor enorme problemen in de derde wereld. Emancipatie van de vrouw en de strijd tegen uithuwelijking zijn onlosmakelijk verbonden. Ouderen, zuigelingen en zieken vormen kwetsbare groepen die onze hulp verdienen. We moeten hen beschermen tegen structureel-markteconomisch en ander geweld. De strijd tegen racisme, armoede en moslimextremisme is niet effectief genoeg of krijgt te weinig steun.

* Alles moet er aan gedaan worden om de grootscheepse beangstiging voor terreur van moslims in te dammen. Het buiten proportie belichten van terreur waar Westerlingen en Israëliërs het slachtoffer van zijn creëert een vals beeld van de internationale verhoudingen. Daarnaast moet er ook meer aandacht besteed worden aan het probleem van antisemitisme, vermits het een hardnekkige vorm van racisme is, die ondersteunend werkt voor fascisme en conflicten in het Midden-Oosten in de hand werkt.

* Een politisering van de onderdrukten kan er komen door andere media-informatie en onderwijs, maar ook door meer ruimte voor zelfstudie en het in ruime mate betrekken van onderdrukten bij politieke beluitvorming. Ik denk hierbij aan wetbepalende volksvergaderingen in wijken en buurten. Het bekampen van analfabetisme kan gepaard gaan met de bewustmaking van onderdrukkingsverhoudingen tijdens het alfabetiseringsproces.

* Open grenzen voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten en al diegenen die dictaturen en oorlog ontvluchten. Een einde aan het handelsembargo tegen Irak, een halt toeroepen aan elke sanctie tegen Irak die veel armoede en ellende veroorzaakt is broodnodig. Neen aan het bourgeois-pacifisme van politici die een grote rol voor de Verenigde Naties weggelegd zien bij de handhaving van een internationale rechtsorde die oorlogen voorkomt.

??? By the rivers of Tell Aviv ???
by Harko Saturday February 08, 2003 at 05:34 PM
harko@mail.be

Een zeer bizare tekst! Ik zie het nut van deze tekst niet in. Maar ik ga toch reageren op een aantal super gortige uitspraken.

"Verzet tegen de grote greep van godsdiensten en van al diegenen die daar gebruik van maken om hun wil op te leggen aan anderen. Steun aan de humanistische krachten voor secularisering en atheïsme."

De fascistische regering in Turkije. Je weet wel dat land waar GEEN Koerden wonen, alleen Turken die zich vergissen en die door de nodige hoeveelheid lood in hun lijf terug hun verstand krijgen. Dat land dat in Afghanistan meedoet aan een humanitaire missie, ze verzien het land van het nodig metaal. Dat land dat staat te popelen om Irak binnen te vallen, in de hoop om Noord-Irak een beetje kleiner te maken.
Dat land dat geregeerd wordt een militaire-fascistische kaste die zich inspireerd op de ideeen van de fuher, Ataturk. één van die ideeen is de absolute scheiding tussen kerk en staat. Iedereen die een sluier wil dragen in een openbare gebouw wordt op andere ideeen gebracht met behulp van de nodige matrakslagen. Een aantal jaar geleden nog werd de grootste partij van het land, Refah, verboden door de militairen.
Welnu dit Turkije krijgt blijkbaar de volle steun van Raf, proper!

"Neen aan diegenen die de oprichting van een Palestijnse natiestaat als prioritair beschouwen. Recht op zelfbeheer voor alle inwoners van Israël."

Na Turkije krijgt nu ook Israel de volle steun van Raf, het begint hier werkelijk gortig te worden. De Palestijnen mogen geen eigen staat hebben. Israel moet blijven bestaan, iedereen die het bestaansrecht van Israel wenst in vraag te stellen wordt die bestreden door "Raf uit Zion".
Israel moet hervormt worden, maar mag niet in vraag gesteld worden.
Dan krijgen we een giller: "zelfbeheer voor alle inwoners". Wat moet dit voorstellen, het recht op eigen asperges in de voortuin?

Rafke
by Libby Saturday February 08, 2003 at 05:54 PM

Misschien heb je het zo niet bedoeld, ik denk ook niet dat je het zo bedoeld hebt, maar op mij komt deze tekst over als een oproep tot imperialistische onderdrukking van alle niet-atheisten en niet westerlingen en het opleggen van een ongenuanceerde westerse eenheidscultuur aan de rest van de wereld. In het vervolg misschien eens je tekst herlezen en en eens in dialoog gaan met iemand die uit een ander wereldddeel komt dan jij of een andere kijk heeft op de zaken vooraleer je zoiets post.

Ahum...
by Raf Grinfeld Sunday February 09, 2003 at 12:13 PM

Beste Harko en Libby, ofwel zijn jullie geoefende manipulators of jullie hebben de tekst allesbehalve begrepen.

Rafje
by Klaas Waer Sunday February 09, 2003 at 12:37 PM

Beste Raf,

Het gebeurt wel meer dat jij je eigen artikels niet begrijpt.

??? "geoefende manipulators" ???
by Harko Sunday February 09, 2003 at 04:41 PM


Zeg Raf zou je dan niet beter eens uitleggen hoe we de tekst dan wel moeten begrijpen?
1. Wat is er mis met Palestijns nationalisme en waarom mogen we dan het bestaansrecht van fascistisch Israelk niet aanvechten?
2. Je noemt godsdienst blijknaar als een van de voornaamste problemen van vandaag. Dit moet je wel een beetje meer onderbouwen. Je kunt niet zomaar iets waar miljarden mensen in geloven aanvallen zonder een beetje uitleg te geven. En dat idee van steun aan atheisten moet je ook eens beter uitleggen. Want ik zeg het Turkije is een seculiere staat met een atheistische legerleiding aan de macht.
Dus in plaats van mij "geoefende manipulator" te noemen zou je beter eens je tekstje beter uitleggen.
Want nu zijn er 2 mogelijkheden: ofwel heb ik je tekst verkeerd begrepen, en dan moet je hem maar beter formuleren; ofwel staat er wat er staat, en in dat geval moet je je ideen verdedigen en de discussie aangaan. Als je vind dat godsdiensten aangevallen moeten worden moet je dat maar durven zeggen en erover discussieren.
Ik zie al uit naar je reactie.

Raf alsjeblieft
by TUc Monday February 10, 2003 at 11:03 AM


Hou op met Mastersplannen te schrijven voor elk probleem dat je belangrijk vindt. De vorige keer vond ik er ook al zo'n rare kwinkslagen in zitten...
Werk aan Tomsk, en post die zaken op internet. Veel interessanter!

groeten,
TUc