arch/ive/ief (2000 - 2005)

Activisten komen met eigen verkiezingslijst
by robin van stokrom Saturday February 08, 2003 at 03:18 AM

De Belgische regering wil de Arabisch-Europese Liga (AEL), de migrantenorganisatie met de bekende Abou Jahjah verbieden, maar is een slag te laat. Met de parlementaire verkiezingen in mei komt de AEL met een brede lijst van andersglobalisten en activisten. De AEL is opeens een 'spil binnen de radicale beweging'.

Onlangs kreeg de Arabisch-Europese Liga in Nederland bekendheid. Dit was na de moord op een Marokkaanse jongen door zijn buurman in Antwerpen. Sociale onrust bij vooral Marokkaanse jongeren leidde ertoe dat de politiek een hetze startte tegen de organisatie en diens voorzitter Dyab Abou Jahjah. Dit speelde nét op het moment dat de organisatie bekend had gemaakt het gedrag van de politie met burgerpatrouilles te willen monitoren.

April vorig jaar kreeg de AEL voor het eerst bekendheid in Belgie. In Antwerpen organiseerde het een demonstratie voor Palestina. De politie lokte wat relletjes uit waarna twee weken later een volgende demonstratie werd verboden. Wie zich in de buurt van de verzamelplek ophield en er buitenlands uitzag, of met een Palestina-shawl rondliep, werd gearresteerd. Dit soort razzia's, waarbij de politie allochtonen willekeurig van straat plukt, werden na de moord in Antwerpen dunnetjes overgedaan.

StopUSA

De AEL is nu een van de grootste organisatoren achter het anti-oorlogsplatform StopUSA. Naast de AEL zijn vooral de leninistisch-communistische partij PvdA en de hulporganisatie SOS Irak hierin actief. Han Soete, oud-PvdA'er, medewerker en oprichter van de internetsite Indymedia Belgium, is een van de initiatiefnemers van StopUSA en met Abou Jahjah een van de woordvoerders.

Het platform heeft twee demonstraties tegen de oorlog in Irak georganiseerd, waaronder die van zondag 21 januari In Brussel. Ook acties tegen de Amerikaanse troepenbewegingen in de haven van Antwerpen kwamen deels voort uit dit platform.

Er is nog een ander platform, dat vooral door grote maatschappelijke organisaties als 11.11.11 en de politieke partij Agalev gesteund wordt. De splitsing tussen de twee platforms is vooral het gevolg van verschil van inzicht in het toestaan van sancties op Irak, maar is ook het resultaat van een diepere verdeeldheid tussen radicale en geaccepteerde overlegorganisaties. Op de komende 15 februari demonstratie in Brussel, in het kader van de internationale anti-oorlog actiedag, wordt wel samen betoogd.

AEL-globalisme

De verbinding tussen Arabische, Marokkaanse en Vlaamse activisten is opvallend. Zij kan niet los worden gezien van de repressie en het racisme ten opzichte van allochtonen, waarvan talrijke voorbeelden bestaan in België. Maar de aansluiting is ook een keuze van de AEL zelf. De oprichters kennen elkaar vanuit de vakbond en zien de Black Panters als hun grote voorbeeld.

Tevens zien AEL'ers zich als antiglobalisten. Het is een 'antiglobalistische beweging van nature'. De AEL is een basisbeweging en een reactie op racisme in eigen land, die de strijd hiertegen wil verbinden met onderdrukking van de 'Arabische natie' door het imperialisme van de VS.

Onlangs heeft de AEL nog een open brief naar de 'antiglobalistische beweging' gestuurd. Hierin zegt men dat de beweging moet kiezen tussen echte strijd en het ritueel van het Sociale Forum. AEL profileert zich hiermee als een organisatie die de globalistenbeweging naar een ander niveau wil tillen en ook op andere terreinen dan enkel antiracisme en het Midden-Oosten verbindingen wil aangaan met activisten. AEL wil een 'nieuwe globalisering gebaseerd op rechtvaardigheid en welzijn en niet op uitbuiting en onderdrukking'.

Indymedia

Een belangrijke schakel in deze verbreding van de Belgische beweging is Indymedia Belgium. Deze website kent ruim drieduizend bezoekers per dag en is dé plek waar nieuws over acties, repressie en alledaags racisme samenkomt en publieke discussies gevoerd worden. Ook veel AEL-leden weten inmiddels de weg via dit mediaplatform te vinden.

Er zijn onlangs wat vrijwilligers vertrokken bij Indymedia Belgium. Dit naar aanleiding van interne discussies over de organisatie van het collectief. Een van de druppels was de proefballon van Han Soete, de woordvoerder van Indymedia Belgium. In een krant zei hij, zonder dat dit bij het collectief bekend was, een plaats op de AEL‑lijst te beamen.

Inmiddels is de AEL samen met de PvdA bezig de lijst samen te stellen. Een bericht is dat Pat uit Brugge, actief rond het Lappersfort, ook op de lijst voor komt. Er zouden daarnaast 'trotskisten' en 'ecologisten', alsmede enkele 'spectaculaire' namen op de lijst komen te staan.

Uit: Ravage #2, 31 januari 2003

Naschrift:

1) De AEL-lijst heet Resist. De beginselverklaring van de lijst staat op [ http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=48003&group=webcast ] en wordt ondersteund door Dyab Abou Jahjah, AEL - Ahmed Azzuz, AEL - Zohra Othman, PTB - Koen Caliauw, Agalev. De lijst doet alleen mee met de verkiezingen in Antwerpen.

2) In tegenstelling tot wat dit bericht beweert, doet Pat niet mee met de lijst.

aan Lenin
by Stalin Saturday February 08, 2003 at 05:53 PM

is de PVDA een leninistisch-communistische partij ?

zijn de black panthers het grote voorbeeld van de AEL en niet malcolm X??

en in het Nederlands?
by rik den timmerman Saturday February 08, 2003 at 06:41 PM

Hoewel de lijst RESIST bij mijn weten in Antwerpen opkomt is de tekst waarnaar hier verwezen wordt (http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=48003&group=webcast)
een franstalig programma.
Waar staat de Nederlandse vertaling?