arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Geen militairen in Sinnekloas"
by Thomas Blommaert Friday February 07, 2003 at 11:52 PM

"Georges Bush, gij boerenkloot. Duizend Irakezen doead". Toegegeven, het is eens iets anders dan de obligate "Bush, Sharon, assassin!" Maar daarom niet minder hartverwarmend, natuurlijk. Een duizendtal mensen betoogde in Sint-Niklaas tegen de nakende oorlog in Irak. De manifestanten spraken ook hun onvrede uit over de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in de Westakkers, een nabij gelegen kazerne.

Laat het ons gewoon maar eerlijk toegeven: Sint-Niklaas is niet bepaald een haard van verzet, om het nu even met een flink understatement uit te drukken. Geen mens in dit provincienest, zelfs niet de meest krasse negentiger, die zich dan ook een betoging die naam waardig, voor de geest kan halen. Maar zie. Zelfs dit burgerlijk bastion lijkt wakker te worden. Toen de betoging georganiseerd door het lokale antioorlogsplatform vertrok aan – hoe typerend- de kerk, waren er goed tweehonderd betogers. Toen de stoet twee uur later aankwam op de Grote Markt, was dat aantal aangedikt tot een kleine duizend.
"Geen militairen in Sinnekloas"
Sint-Niklaas is dan ook ongewild betrokken partij geworden bij de oorlog in Irak. Een paar weken terug, namen enkele tientallen Amerikaanse militairen hun intrek in Hotel Beveren. De Sint-Niklase kazerne Westakkers fungeert als uitgangsbasis. Dat is de betogers uiteraard niet ontgaan. De nu al legendarische slogan "Geen militairen in Sinnekloas",is dan ook niet uit de lucht. "Ik vind het schandalig dat de Amerikanen onze kazernes en onze haven mogen gebruiken", schaart Joeri (22) zich achter de leuze. "En dat onze regering zich verstopt achter oude Navo-akkoorden, is ronduit belachelijk. Dan kunnen we maar beter gewoon uit de Navo stappen".
"De oorlog is heel dichtbij gekomen door de aanwezigheid van Amerikaanse militairen hier vlakbij", meent ook Abdullah Badrani (55) uit Sint-Niklaas. "Veel Marokkanen schrikken van wat de Amerikanen in België mogen doen. Die steun aan de VS, dat hadden wij niet verwacht. Want België heeft, onder andere door die aanklacht tegen Sharon, een goede reputatie in de Arabische wereld".
"Een vriend van mij zag zelfs in Borgerhout al Amerikanen militair materieel vervoeren", vertelt Nabil Afasi (17) uit Sint-Niklaas. Ongelofelijk, dat dit kan. Die oorlog mag niet beginnen".
De pastoor is er ook
Straf, wie we daar zien. Een man waar we niet omheen kunnen: meneer pastoor. "Wat ik denk als Bush ‘God bless America' zegt?" Piet Herregots, herder van een goed boerende parochie en BS (bekende Sint-Niklazenaar) schrikt. "Tja, dat is heiligschennis, zeker. Een man die met zoiets bezig is en de naam van God misbruikt…Je kan net zo goed vloeken." Naast de pastoor, valt ook de massale aanwezigheid van jongeren op. Jongeren van Marokkaanse afkomst, van Turkse, of volbloed Belgskes. "Het houdt ons sterk bezig, ja. Iedereen voelt zich wel door iets specifiek betrokken bij de oorlog", vertelt Recep Köse (19). Voor mensen uit Sint-Niklaas is dat door de aanwezigheid Amerikanen in de Westakkers. Voor Turken is dat door de vele bases van de VS in hun land. Die zullen straks allemaal gebruikt worden als het oorlog is, hoewel 90 procent van de Turken daar tegen is. Ik ben een Turk die in Sint-Niklaas woont, voor mij is het dus dubbel.
Tot slot nog een leuke anekdote voor de liefhebbers die graag nog eens het verschil tussen burgerlijke en alternatieve pers geïllustreerd willen zien. Na afloop van de persconferentie die aan deze betoging voorafging, presteerde een regionale journalist van een VUM-krantje dat we verder niet bij naam zullen noemen, het om het volgende te zuchten: "Verdomme, het regent. Dat ziet er slecht uit, want ik moet tot het einde van de betoging blijven. Stel dat er rellen uitbreken". Ons licht verbijsterde blik, beantwoordde hij laconiek door te zeggen dat hij meer plaats krijgt in zijn krantje als er ‘iets' gebeurd. De man heeft pech gehad. Nooit zo'n rustige betoging meegemaakt. Meneer Leysen zal vloeken.