arch/ive/ief (2000 - 2005)

Cruciale fout van de PVDA?
by Tiger Che Friday February 07, 2003 at 08:09 PM

Het is zover: PVDA en AEL vormen één lijst bij de parlementsverkiezingen van 18/5. En wat denkt de gewone arbeider hierover?

Met het risico hier neergesabeld te worden door de 'hevige' Pvda-ers, ga ik me toch enkele vragen stellen. Nu de PVDA samen met AEL kiest voor de lijst Resist, lijken ze mij enkele beoordelingsfouten te maken. Abou Jajah en de zijnen blijken reeds lang niet dé spreekbuis van de migrantengemeenschap te zijn. Bovendien is Jajah iemand die de afgelopen maanden meer goed gedaan heeft voor Dewinter en zijn fascistische vriendjes, dan er tegen gestreden te hebben. En nu gaat het PVDA dus samenspannen met zo iemand. Lijkt mij niet gezond voor de arbeidersbasis van de partij van de 'eeuwige communisten'. Ik heb vandaag een aantal sympathisanten gesproken; allemaal zeggen ze hun steun op aan PVDA en zoeken ze radeloos een nieuw alternatief. Jammer, want na de acties voor de andersglobalisten, de strijd rond de vakbondsvernieuwing en de overwinning van d'Orazio in zijn strijd tegen zijn oneerlijke proces, de overwinning in de zaak Morad én de enorme strijd tegen de oorlog, kiest de PVDA misschien nu wel verkeerd. Want net nu heel veel mensen het alternatief van extreem-links wel zagen zitten, stoten ze de mensen af door samen te gaan met de opportunisten van de AEL. En met welk doel? Ik vrees dat de PVDA haar oorspronkelijke basis hiermee afschrikt en de nieuwe 'bronnen' om aan te boren lijken mij ook eerder beperkt. 18/5, voor de PVDA een gemiste kans nu reeds???

ché???
by rita Friday February 07, 2003 at 08:44 PM

Toch erg dat sommige mensen klakkeloos de medialeugens overnemen die ons de laatste weken hebben overspoeld. Het AEL heeft tot nu toe maar één ding gedaan : dat is opkomen voor de rechten van een steeds meer verdrukte minderheid. Bovendien heeft het AEL nooit de pretentie gehad een puur islamitische groepering te zijn. Er is duidelijk gesteld dat éénieder lid kan worden van het AEL, ook 'gewone' belgen. (Ooit al een migrant gezien bij het Vlaams blok?). De nieuwe beweging resist wordt dus boven alles een kleurrijke partij met als voornaamste standpunten : anti-globalisering (geen dictatuur van Amerika en het kapitaal) en alle macht naar het proletariaat.

Wat wil je?
by Het Rooje Nest Friday February 07, 2003 at 09:00 PM

Met zulke ononderbouwde brouwsels verdien je het toch wel om kritiek te krijgen!

ael - pvda
by koen hostyn Friday February 07, 2003 at 09:15 PM
pasgeschilderdelampenkap@hotmail.com

Ik denk niet dat we dit als een fout van de PVDA mogen zien, ik zie het eerder als een stap in de goede richting. In Antwerpen moet het nu toch wel stilaan duidelijk zijn dat er tegen extreem rechts moet gevochten worden met alles wat we hebben, en op mondiaal vlak is het probleem nog erger!
Bovendien denk ik dat de verschillen tussen deze 2 partijen niet absoluut negatief moetten bezien worden. Als extremistische partij is het een heel mooi gebaar om te tonen dat je met andere partijen kunt samenwerken, met een gemeenschappelijk doel voor ogen.
Ook denk ik dat, op ellectoraal vlak het best wel een goede zaak zou kunnen zijn. Zolang zowel PVDA en AEL binnen het samenwerkingsverband hun eigenheid (en dus ook hun gevolg) niet verliezen, kan het enkel een positieve invloed hebben op het aantal zetels (hopelijk) dat ze bij gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zouden behalen.

nog even: rita: Spijtig genoeg heb ik al migranten genoeg gezien die er openlijk voor uitkomen het blok te steunen...

alle macht aan?
by Aster Friday February 07, 2003 at 09:37 PM

Rita, met alle sympathie,
"alle macht naar het proletariaat",
maar voor de PvdA betekent dat alle macht aan de partij, en de partij neemt alle staatsmacht (éénpartijstaat). Dat is de kern van het leninisme.
Is het dat wat je wil? Het is het recept dat van de Sovjet-Unie en van allen die haar voorbeeld volgden - ook verschillende arabische landen, bevrijdingsnationalisten - tot brutale dictaturen maakten, het recept waardoor mooie idealen en dromen tot cynische machtsstrijd en een nachtmerrie voor miljoenen werd...
Mij lijkt het dat een aantal mensen blijven steken in oude waandenkbeelden, verpakt in een versleten retoriek. ik wil niet nog eens 100 jaar revoluties zien uitlopen op regimes die niets fundamenteels veranderen, en zeker geen bevrijding brengen (enkel verandering van elites), ik wil dat de machtsrelaties zelf verdwijnen!
Niet macht veroveren, maar macht vernietigen; en dat doe je niet door hiërarchisch gestructureerde partijen maar door volledig basisdemocratische organisaties, waar elk lid gelijk is, een stem heeft, waar interne hiërarchie en machtsrelaties voortdurend in vraag worden gesteld, ...; enkel zulke "bevrijde" organisaties zullen ook een ware "vrije samenleving" (libertair communisme of vrij socialisme of anarchie, hoe je het ook noemen wil) kunnen teweegbrengen.
A-groetjes.

Anti-racist maar niet te veel...
by Dirk Friday February 07, 2003 at 09:39 PM

Ik vind de reaktie van Tiger Che spijtig...
genoeg typerend voor een deel van links om verschillende redenen:
over de analyse die hij maakt over AEL. De redenering van "AEL spreidt het bedje van het VB" is ronduit gevaarlijk. Ongeveer elke radicale ontvoogdingsbeweging heeft het al over zich gekregen: "Jullie radicale, onredelijke standpunten discrediteren juist jullie zaak, brengen de beweging schade toe!". Een Malcolm X, een Che, een D'Orazio, een Diab. Ik werk in een jeugdhuis in Brussel. En we zijn het BEU om tegen ons gasten konstant te moeten zeggen: "Wees redelijk, slik dat racisme. JIJ moet verstandiger zijn... laat je niet provoceren..." Hoe lang nog? En weet je wat wij soms al grappend (spijtig genoeg) onder elkaar zeggen? Dat een goede rel af en toe méér dingen te weeg brengt dan jarenlang braaf zijn, knikken, verantwoordelijk zijn, voor jou laten spreken.
Daarmee gedaan! Geen maar's, geen misschien's, niet meer zeggen wat anderen graag horen (en waar hun oortjes vooral niet van gaan tuiten)… Je moest eens weten hoe diep de WOEDE zit.
Ghandi is populair vooral in Europa, maar in Indië, onder de strijdbare organisaties die ik ginder heb mogen ontmoeten, moet je niet beginnen over die gast! Het is dankzij het verzet en de opstand (en niet dat brave, veilige soort), van honderdduizenden boeren is geweest dat de Britten India hebben moeten verlaten, mensen zijn ervoor gestorven, en wat deed Ghandi? Niet eten… Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie een beetje geschokt over die nogal "radikale" visie, maar als je het eens van hun kant bekijkt…

I don't think so
by fran Friday February 07, 2003 at 10:01 PM
fran@AlterMundus.net

Hello Tiger Che,

1. If you can't give us ARGUMENTS and links to SOURCES, then you should not say "de opportunisten van de AEL". What I have seen is a media lynching of the AEL by politicians spitting on the Constitution, and with the help of very collaborative journalists and police manipulations (which have already been documented, during the "13 de Clabecq" trial).

2. I am glad to see that some leftwing Arab Europeans want to politically unite with some other leftwing Europeans. I think that in the present circumstances it was urgent that solidarity with Arab Europeans gets a political voice.

3. Those who don't agree with ideas or people of Resist are free to create their own political party.

fran
http://www.AlterMundus.net

ja en?
by ma'c Saturday February 08, 2003 at 12:49 AM

Dit kan interessant zijn owv verschillende redenen
Vooral voor de statistieken, hoeveel leden zijn afkomstig uit de arabische, berberse, turkse of iraanse gemeenschap?
Kijken of de AEL ook aantrekking geniet bij de autochtone inwoners van ons land, of dat ze misschien in die richting een inspanning moeten doen.
Kijken of alle bevolkingsgroepen zich in het programma kunnen terugvinden.
Dat er geen andere (minder goed te keuren) motieven achter verstopt zitten, wordt mede aangetoond doordat de AEL voor zover ik weet geen leden weigert op basis van ethnische afkomst.
greetz

gelijk
by THIERRY Saturday February 08, 2003 at 09:24 PM
thierrydekerf@msn.com

Het is onbegrijpelijk dat communisten een bondgenootschap
aangaan met een organisatie die conservatief-religeus-nationalistisch is
In ieder geval lijkt het erop dat de enige winnaar hier abou jah jah is die anders waarschijnlijk organisatorisch niet in staat zou zijn om een eigen lijst neer te leggen

Ik ben ook ontgoocheld...
by Kenneth Rumes Sunday February 09, 2003 at 10:35 AM
kennethrumes@hotmail.com

Ik ben het eens met Thierry. Ik ben ook licht ontgoocheld in wat de PVDA nu doet. Anderzijds ga ik ervan uit dat de PVDA deze beslissing niet licht genomen heeft en in alle overleg met haar leden. Maar het blijft spijtig omdat ik niet denk dat de boodschap van AEL zal aanslaan bij onze gewone arbeiders en studenten. En dan kan het kloppen dat er punten van overeenkomst zijn en dat er zoiets als 'een gemeenschappelijk doel' bestaat, maar dan zijn er 100-en organisaties, denk maar aan de D14-toestanden. En ik heb het wellicht allemaal niet zo goed begrepen, maar ik had de illusie dat de komende verkiezingen ofwel een sterke anti-oorlogslijst van de PVDA, die echte ambities mocht koesteren, of een breed front van andersglobalisten. Maar wat Resist ook beweert, zij kan de beweging niet dekken. Daar heeft de PVDA misschien wat schuld aan, maar ik denk dat vooral AEL een breekpunt wordt. Als Han op een lijst wil gaan staan, is dat misschien jammer voor de uitstraling van Indymedia, maar hij is vrij om te kiezen wat hij wil doen. Uiteindelijk zijn wij, de schrijvers, Indymedia en maken wij zelf de uitstraling. Degene die daarin nooit een fout heeft gemaakt, mag de eerste steen werpen. Bovendien heeft Han alle redenen om de weg die hij gelooft te kiezen. Persoonlijk denk ik niet dat dit de juiste is, maar alleen de tijd zal tonen wie gelijk heeft in dit debat.

linkse en rechtse extremisten
by rosa Wednesday February 12, 2003 at 06:59 PM

Zullen het seksistische AEL en het revolutionaire PVDA, beide bewegingen die gedreven worden door gevoelens van vijandschap en afkeer met deze surrealistische fusie imploderen? Je zou het durven hopen. Hun boodschap is vaak goed bedacht. Maar met hun reactionaire stijl voeden zij -en andere duistere extreemlinkse en fundamentalistische groepen- reeds te lang het Vlaams Blok, een andere angstaanjagende beweging die woekert op gevoelens van frustratie en kwaadheid. Inderdaad, hier is het heel duidelijk: "les extrèmes se touchent!" Hopelijk zullen AEL en PVDA zich hierover voor en na de verkiezingen bezinnen. Want nu schieten we echt niet op. Er is weer een generatie jongeren die in het oorlogsgetrom van de PVDA en AEL wordt meegesleept in een beweging waar afkeer van en de strijd tegen 'een vijand' de overhand heeft. Wie is jullie vijand nu weeral? En de vijand van jullie vijand een vriend? Daar wordt de wereld echt niet beter van. Het is pijnlijk. Strijdbaarheid? Meer dan nodig. Maar medeleven en liefde zullen hopelijk binnenkort ook een plek krijgen in het woordenboek en het hart van AEL en PVDA-leden. Of is men bang dit te voelen? Inderdaad, niet altijd makkelijk. Roept nogal wat weerstand op. Ik wens jullie alvast veel liefde- en vredevolle kracht voor een vrede- en liefdevollere wereld.

Rosa