arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proefveldenonderzoek legt jeugdvereniging JNM lam
by JNM Friday February 07, 2003 at 11:25 AM
info@jnm.be 09/223 47 81 Kortrijksepoortstraat 192, 9000 Gent

Donderdag 6 februari vallen 11 leden van de federale politie binnen op het landelijk secretariaat van de JNM in het kader van een onderzoek naar het onschadelijk maken van proefvelden met genetische gemanipuleerde organismen (ggo's).

JNM ontkent elke betrokkenheid

De JNM is een jeugd-natuur-milieuvereniging met een duidelijke bekommernis rond gentechnologie maar staat tegelijkertijd voor een vreedzame en ludieke aanpak. Door de inbeslagname van drie computers ondervindt de werking van de JNM aanzienlijke schade


Standpunt tegenover ggo's en actie tegen ggo's

De JNM heeft als natuur- milieuvereniging een duidelijk standpunt over ggo's. Tegelijk staat de JNM zeer duidelijk voor een vreedzame aanpak. Nooit wordt geweld aangewend om onze standpunten tegen iets kenbaar te maken, wel worden er geweldloze acties opgezet. De JNM distantieert zich nadrukkelijk van elke vorm van gewelddadige actie.

De JNM heeft jarenlang campagne rond GGO's gevoerd om burgers te sensibiliseren. We denken immers dat het gebruik van gentechnologie in de landbouw nefaste gevolgen heeft voor mens en milieu. Daar zijn verschillende redenen voor:

*De risico's voor het leefmilieu en de gezondheid zijn bijzonder onvoorspelbaar.

*Daarenboven wordt de landbouwer afhankelijk van de gentechnindustrie die doorheen de jaren een groot machtsmonopolie heeft opgebouwd inzake de productie van chemische producten en zaadveredeling.

*GGO's zijn levende materie en verspreiden zich dus ook. Een GGO-vrije landbouw wordt zo op termijn onmogelijk.

*Er is geen vragende partij voor GGO's in de voeding. Niet enkel NGO's spreken zich kritisch uit, ook de Europese burger, consumenten- en boerenorganisaties willen liever geen GGO's op hun bord.

Schade voor de JNM

De JNM staat dus op geen enkele manier achter acties waarbij proefvelden onschadelijk gemaakt worden. Toch vielen 11 leden van de federale politie het JNM-secretariaat binnen. Drie computers en de back-ups werden meegenomen. Boekhouding, ledenadministratie, kampenadministratie … en allerlei andere documenten en programma's werden meegenomen waardoor de hele secretariaatswerking van de JNM zeer zwaar wordt getroffen, zeker op het moment dat er een financieel verslag gemaakt moet worden. Naast het secretariaatswerk dat onmogelijk wordt, is er een hele reeks documenten meegenomen, die nodig zijn voor activiteiten, tijdschriften … die volledige voor en door vrijwilligers worden georganiseerd, wat ook de vrijwilligerswerking zwaar bemoeilijkt.

De JNM

JNM (Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubescherming) is een vereniging voor jongeren tussen 8 en 25 jaar. Deze vereniging wordt volledig gedragen door jongeren los van elke politieke, religieuze of filosofische overtuiging. JNM is georganiseerd in 45 afdelingen over geheel Vlaanderen.
Wij staan voor onze drie pijlers: Jeugd Natuur en Milieu. We willen jongeren voeling en respect laten krijgen voor onze natuur en milieu. Wekelijks zijn er in het ganse Vlaamse land activiteiten. Excursies in de natuur, jeugdkampen, weekendjes, natuur- en milieustudie, beheerswerken, ... diverse activiteiten organiseren we voor onze piepers (tussen 8-12), onze initiatieleden (tussen 12 en 15) en voor onze grote leden tussen 15 en 25. Jongeren ouder dan 25 worden er onverbiddelijk uitgegooid en worden 'ouwe sok'. Zo houden we onze organisatie jong en dynamisch.

Diverse milieuproblemen zoals mobiliteit, water, klimaatswijzigingen, milieuvervuiling, genetische manipulatie zijn onderwerp van nationale en lokale acties. Onze acties zijn steeds ludiek en pacifistisch. Wij dragen ook ons steentje bij aan de internationale milieubeweging en de andersglobalistenbeweging.

Verdere informatie volgt later op http://www.jnm.be

Ochottekes toch!
by TUc Friday February 07, 2003 at 12:49 PM


Het zijn de piepers geweest, wedden?

Ocharme die lieve mensen. Ze zijn nog zo braaf, meneer.

hou jullie sterk!
TUc

fuck the cops!
by me Friday February 07, 2003 at 02:54 PM

this sucks!