arch/ive/ief (2000 - 2005)

RESIST is het verzet
by AEL-Vlaanderen Friday February 07, 2003 at 04:13 AM
headquarters@arabeuropean.org

OPROEP VOOR DE LIJST RESIST Het lang verwachte initiatief om een pluralistische lijst in het leven te roepen voor een deelname aan de verkiezingen van 18 mei is een feit. De lijst zal RESIST heten en zal het verzet tegen onderdrukking, discriminatie, racisme, en eenheidsdenken uitdrukken.

De Initiatiefnemers van deze lijst zijn Dyab Abou Jahjah (AEL), Ahmed Azzuz (AEL), Zohra Othman (PVDA) en Koen Calliauw (AGALEV). De Initiatiefnemers zullen samen met honderden anderen twee RESIST-lijsten voordragen voor Kamer (alleen provincie Antwerpen) en voor de Senaat.
Gespreken zijn nog aan de gang met andere politieke bewegingen en personaliteiten voor een verdere uitbreiding van de lijst. Op 9 maart houdt RESIST haar verkiezingscongres in Antwerpen om het definitieve programma te bepalen en de namen van de deelnemers aan de lijsten bekend te maken. Op 20 februari zal RESIST een persconferentie organiseren om de pers verder in te lichten. Een uitnodiging zal binnenkort verstuurd worden.

Beginselverklaring RESIST

1. De lijst Resist is een multinationaal, multicultureel en pluralistisch initiatief dat het globale verzet van het volk tegen de nieuwe wereldorde uitdraagt. De lijst beoordeelt de strijd van nationale minderheden als een emancipatorische ontvoogdingstrijd met grote maatschappelijke relevantie. Op basis van dit oordeel zal de lijst worden geleid door leden van de etnische minderheden, en meer bepaald van de AEL.

2. Resist beoordeelt de toenemende agressie en oorlog in de wereld als een laatste poging van het imperialisme om haar wereldvisie te vuur en te zwaard op te leggen. De oorlog tegen Irak - opgelegd tegen de wil van de hele wereldbevolking - staat symbool voor de nieuwe wereldorde die de Verenigde Staten alle volkeren en arbeiders op deze planeet willen laten slikken.

3. Resist roept op voor de eenheid van alle volkeren en arbeiders ter wereld die zich verzetten tegen de nieuwe wereldorde. Alleen een gemeenschappelijk verzet kan een antwoord bieden op de globale oorlogsverklaringen van de machtigen. Vandaag betekent dat de algemene eenheid tussen alle volkeren en de Arabische volkeren en de specifieke eenheid tussen de bevolking van Belgische en Arabische afkomst hier.

4. Daarom verzet Resist zich tegen elke vorm van discriminatie zowel op het gebied van tewerkstelling, huisvesting als onderwijs die nog vergroot worden door de internationale hetze tegen de moslimbevolking. De discriminaties tegen een deel van de bevolking, de nationale minderheden, komen enkel de zaaiers van verdeeldheid ten goede. Resist eist volledige gelijke politieke en sociale rechten. Op het vlak van tewerkstelling moet men met afdwingbare maatregelen werkgevers verplichten om minderheden tewerk te stellen. Op het vlak van de huisvesting verdedigt de lijst een strengere antidiscriminatiewet, met de omdraaiing van de bewijslast. Op het vlak van het onderwijs eisen wij een diepgaande pedagogische hervorming van het onderwijs in alle netten met als doel de aanpassing van de methodieken en het curriculum aan de multiculturele realiteit. Zolang andere confessionele onderwijsnetten bestaan moet ook de islamitische gemeenschap kunnen beschikken over een eigen schoolnet. Alleen dan kunnen we van een echte gelijkberechtiging spreken. Voor alle scholen moet ook de inschrijvingplicht gelden. Men mag geen scholieren weigeren.

5. De lijst Resist zal actief zijn tegen alle politieke gevolgen van de oorlog. Resist verzet zich tegen elke beperking van de democratische vrijheden, zoals gebeurde met de arrestatie van Dyab Abou Jahjah. Resist eist de openbaarmaking van alle doofpotoperaties, zowel inzake het netwerk van de ontvoerde kinderen, als inzake de politiemisbruiken tegen
arrestanten en nationale minderheden. De lijst komt op voor radicale democratische hervormingen en ondersteunt alle maatregelen die de macht van het volk versterken en de directe democratie aan de basis ontwikkelen. Daarom moet het volk controle uitoefenen op de staatsorganen, op de politiediensten, op de administratie.

6. De lijst Resist zal actief zijn tegen alle economische gevolgen van de oorlog en de globale crisis. Deze economische oorlog wordt gevoerd tegen de hele werkende bevolking en creëert werkloosheid, jaagt jongeren in tijdelijke en slechtbetaalde jobs, vernietigt de veiligheid op het werk en breekt alle sociale verworvenheden. Resist verzet zich tegen de sluitingen van de bedrijven zoals gebeurt met Cockerill Sambre en gebeurde met Sabena. Resist eist de creatie van nieuwe tewerkstelling en de daling van het werkritme dat leidt tot onmogelijke werkomstandigheden en dodelijke werkongevallen.

7. De lijst Resist is actief tegen alle ideologische gevolgen van oorlog en crisis. Resist verzet zich tegen het eenheidsdenken dat deze wereldorde van oorlog en vernietiging als enige mogelijke aanprijst. De staat moet niet alleen a-religieus maar ook a-cultureel zijn. De enige waarden en normen die vanuit de staatsstructuren opgelegd mogen worden zijn grondwettelijk bepaald. Elke vorm van etnocentrisme en dominante cultuur wordt verworpen.

8. De lijst Resist is actief tegen alle sociale gevolgen van de oorlog. Resist verzet zich tegen de afbouw van de openbare gezondheidszorg, van het openbaar vervoer, van het welzijn van het kind. Wij eisen dat de miljarden die worden gepompt in barbaarse oorlogen ten goede komen van het sociale welzijn van de bevolking.

9. De lijst Resist is solidair met alle volkeren en arbeiders die zich verzetten tegen de globale gevolgen van de oorlog. In de eerste plaats met de strijd van het Palestijnse volk tegen de Israëlische bezetter en met de strijd van het Iraakse volk tegen de Amerikaanse agressor. Resist verwerpt het imperialistische Amerikaanse buitenlands beleid en de inmenging van de VS-regering en andere westerse regeringen in de binnenlandse aangelegenheden van derdewereldlanden. Daarom is de lijst gekant tegen een oorlog tegen Irak maar ook tegen elke vorm van sancties of een embargo.

10. Deze tien punten vormen de algemene beginselverklaring zoals ze door de initiatiefnemers van Resist zijn opgesteld. Het is een algemene oriëntatie die door alle ondersteunende deelnemers en organisaties volgens eigen inzichten kan en zal geconcretiseerd worden.


Dyab Abou Jahjah , AEL
Ahmed Azzuz, AEL
Zohra Othman, PVDA
Koen Calliauw, Agalev

.

eindelijk...
by jessie Friday February 07, 2003 at 07:20 AM

eens een partij die weet waarvoor ze staan. De naam klinkt ook goed, nogal fris en ook heel duidelijk.

We have to resist... Grtz

???
by heu Friday February 07, 2003 at 08:54 AM

Beste AEL vrienden, is dit een mede-initiatiefvan Agalev?? zitten die niet mee in de regering?? Wat is de positie binnen Agalev over deze lijst?? Ksnap er niets van

Plagiaat ?
by denjo Friday February 07, 2003 at 09:09 AM

Goed gekozen? Is het bewust de bedoeling om verwarring te scheppen? Al enkele jaren voert Internationaal Verzet campagne met o.m. de naam Verzet. Ook onze Europese website heeft die een daarop gelijkende naam http://www.resistance.eu.com/ en onze website in België is : http://www.student.rug.ac.be/als/verzet/
Is het de bedoeling om de succesvolle campagnes van Internationaal Verzet te kapen ?

Zielige commentatoren raus
by Luk Vandenhoeck Friday February 07, 2003 at 09:30 AM

Formidabel, het is gelukt, proficiat aan al degenen die hieraan gewerkt hebben.
Dat de burgerlijke partijen sidderen en beven, allen die zich op principele manier verzetten tegen de onrechtvaardigheid van deze maatschappij hebben mekaar gevonden. Op een hoger niveau dan ooit tevoren in dit landje!!!
Een eerste voorstel: al degeen die zielige commentaar geven moeten er niet aan denken op de lijst te komen.

RE: Plagiaat?
by Claudio Friday February 07, 2003 at 09:33 AM

Al enkele decenia heet de weestand tijdens WOII "verzet" of "resistance". En blijkbaar hebben deze moedige mannen en vrouwen niet het monopolie gevraagd van het woord verzet in alle mogelijke situaties. Van waar haalt de LSP mantelorganisatie "internationaal verzet" de arrogantie om dat wel te doen?

Claudio

Mooi initiatief
by Tim Friday February 07, 2003 at 12:13 PM

Interessant! doch in de andere provincies zullen we nog een partij moeten zoeken of is blanco stemmen ook een politiek statement???? wel spijtig dat de organisatie 'resist' noemt; waarom toch altijd dat Engels erbij betrekken???????? één van de belangrijkste eisen van de antiglobaliseringsbeweging is de vrijwaring van culturele diversiteit, dat wil dus zeggen opkomen voor uw eigen taal enne zo en ons niet laten overspoelen door het amerikanisme; is engels de wereldtaal misschien? spreken de meesten in de wereld engels?? NEEN!
aan denjo: wat een debiel commentaar is dat nu? denk jij nu werkelijk dat de mensen wakker liggen over den lsp of internationaal verzet???? wie kent die organisaties trouwens??? op den unief van gent en brussel en enkele geengageerde scholieren in diverse uithoeken??? nu, iedereen moet nog leren hé

vraagje
by Bart Friday February 07, 2003 at 01:47 PM

Een superrijke Moslim die productiemiddelen in handen heeft is dat een te bevechten kapitalist of een broeder?

Anarchiste groeten

Solidair
by Jef Eugene Friday February 07, 2003 at 01:59 PM

Solidair met alle volkeren en arbeiders?
Wat is het verschil tussen volkeren en arbeiders?
Mogen bedienden ook op uw lijst?

Graag wat meer info.

antwoordjes(?)
by Els Friday February 07, 2003 at 02:13 PM

1. 't is niet omdat er iemand uit Agalev op de lijst staat dat het een initiatief van hen is. Deze persoon is als individu geëngageerd op deze lijst (en waarschijnlijk gedesillusioneerd in de partij?)

2. zeveren over de naam is absolute tijdsverspilling en naast de kwestie. 't Zal nooit voor iedereen goed zijn. (Tim, wat met 'Vlaamse partij' SPIRIT?! + RESIST zou ook de afkorting kunnen zijn van het Frans, Spaans, ...) Kijk naar de inhoud.

3. overschat pvda niet, en onderschat AEL niet! (hardjakje) + het is een pluralistische lijst olv AEL. Dat leden van pvda zich daar in grote getale op engageren, so be it. Ik hoop dat vele anderen het ook doen (mensen uit lsp? kp? leef!? academici? schrijvers? vakbondsmensen? ...)

4. de programmapunten zijn algemeen genoeg om de belangen van alle minderheidsgroepen en verdrukte volkeren aan bod te laten komen. De voorbeelden zijn van de Arabische wereld omdat dat voor die mensen nu eenmaal belangrijk is (ook voor ons, trouwens, want het gaat om de 'Europese achtertuin'), maar sluiten anderen niet uit. Voel u vrij om op 9 maart uw aanvullingen te komen geven.

5. misschien kunnen in de andere provincies mensen gevonden worden die reeds op een andere politieke lijst staan, maar toch de punten van de 'RESIST'-lijst overnemen? Als die dan voldoende bekend gemaakt worden, zijn dit misschien alternatieven? Ook dit is mee te nemen naar 9 maart.

Tot dan!

Naam.
by Frank Friday February 07, 2003 at 02:38 PM

Ik denk dat de naam niet onbelangrijk is als je brede lagen van de bevolking wil bereiken en je niet enkel enkel wil focussen op de (al) geradicaliseerde lagen van de bevolking. Uiteraard speelt ook het programma een rol maar ik zou het effect van een naam (in deze gemediatiseerde tijden) toch niet onderschatten.

Groeten.

Sorry maar ik kon het echt niet laten. ;)

aan Els
by Tim Friday February 07, 2003 at 03:03 PM

"zeveren over de naam is absolute tijdsverspilling en naast de kwestie"
beschik jij over enige empathie om te beseffen wat er zoal leeft onder de bevolking?????????, of heb jij alle waarheid in pacht??? de multinationals hebben het al veel langer begrepen, hun publicrelations-afdelingen huppelen de ene denktank na de andere binnen om een degelijk concept te ontwikkelen om een product aan te prijzen, daarin speelt het logo, de naam en de filosofie van het product een énorme rol! (boek no logo beschrijft dat trouwens ook heel goed) besef jij dat???? dit is geen kinderlijk avontuur hé!!

vlaams woord!
by Spirit Friday February 07, 2003 at 03:12 PM

Els, in de Dikke Vandale kan u lezen wat spirit betekent; zo te zien kent ge uw eigen taal nog niet goed:-)

Warning!
by christophe Friday February 07, 2003 at 03:30 PM

Beste mensen,

Extreemrechts en de flikken beginnen zenuwactig te schuifelen bij dit soort initiatieven. De site van AEL werd vanuit die hoek al ijverig gesaboteerd. Nadat politicsinfo al een "handleiding gepubliceerd heeft over hoe je Indymedia kan saboteren, zien we hier ook een verhoogde bedrijvigheid in de vorm van vreemde, anonieme commentaartjes en provocaties.
Hou het hoofd koel, laat u niet vangen door dit soort commentaren. Het edito-team van indymedia probeert ze consequent te verwijderen, maar het kan altijd gebeuren dat één van die postings een tijdje aan onze aandacht ontsnapt. Gelieve het ons dan ook te melden.

Mail the edito team !
by red kitten Friday February 07, 2003 at 03:54 PM
imc-belgium-edito@lists.indymedia.org

Mail adress for the edito team

imc-belgium-edito@lists.indymedia.org
[ save it somewhere NOW! otherwise you won't find it when needed! :))) ]

Because of the spamming, the edito mailing list is moderated, so it sometime may take a while to be approved.
===> Send a copy to someone of the edito team you know or phone him/her if it's something urgent.

Thanks.

[ BE the media ... it starts TODAY ! ]

Goed initiatief !
by Jan Willems Friday February 07, 2003 at 04:49 PM

Prachtig initiatief,

niemand een blad voor de mond

de beginselverklaring is evenwichtig
1. het maatschappelijk kader van de oorlog
2. de noodzakelijke eenheid tussen arbeiders van alle origine en volkeren aller nationaliteiten. Dat is echt internationalisme.
3. het terugschroeven van alle arbeidersverworvenheden: democratische rechten, tewerkstelling, werkomstandigheden, openbare gezondheid, openbaar vervoer... Trouwens Els, toch nog eens goed lezen: alle voorbeelden staan erin: van netwerken verdwenen kinderen, over Cockerill Sambre (mooie betoging trouwens vandaag samen de metallo's en de Russo's), tot Sabena. Dus niet louter uit "arabische wereld"
4. de uitdrukking van verzet tegen oorlog en achteruitgang: van staalarbeiders over airhostessen tot jongeren uit Borgerhout en de nieuwe ketjes uit Schaarbeek. Van het Palestijns verzet tot het Iraaks verzet.

ik kan me er goed in vinden, ik zou allen zeggen

RESIST THE WAR - RESIST SOCIAL DESTRUCTION

Jan

discriminatie...
by Habib Wednesday February 12, 2003 at 10:47 PM

Wat te vrezen viel is nu ook werkelijkheid. In de beginselverklaring staat op:

4. Daarom verzet Resist zich tegen elke vorm van discriminatie zowel op het gebied van tewerkstelling, huisvesting als onderwijs die nog vergroot worden door de internationale hetze tegen de moslimbevolking.

Verzet Resist zich ook tegen elke vorm van discriminatie op het gebied van geslacht, seksuele voorkeur, godsdienst en huidskleur ?

Indien ja, kan dit alsnog opgenomen worden in de tekst ?
Indien dit niet meer kan omdat... waarom is het dan niet in eerste instantie erbij gevoegd ?

Resist en holebi's, vrouwen rechten, ....
by han Thursday February 13, 2003 at 10:03 AM

Sta eens even stil bij deze zin :

"De staat moet niet alleen a-religieus maar ook a-cultureel zijn. De enige waarden en normen die vanuit de staatsstructuren opgelegd mogen worden zijn grondwettelijk bepaald."

Dat wil zeggen dat staat zich niet moet uitdrukken over man<=>vrouw, man <=> man, vrouw <=> vrouw, .... daar dat een "culturele uitspraak is".

Een a-culturele staat spreek zich niet uit over of een man of vrouw nu al dan niet meer rechten heeft, hij behhandelt iedereen gelijk, welke de geaardheid, cultuur, .... ook moge zijn.

een vol procent
by Jan Thursday February 13, 2003 at 11:49 AM


Inhoudelijk kan de hele winkel op een goei spoor zitten,
maar tactisch / strategisch lijkt me er nog heel wat werk aan de winkel.

Allé, succes en hopelijk halen jullie één vol procent van de stemmen !

mens voor mens (of is een titel zever?)
by jorre Thursday February 13, 2003 at 11:37 PM

ik ben vooral benieuwd naar 'de concretisering volgens eigen inzichten'. Vooral wat betreft de pedagogische hervormingen van het onderwijs. Wat betekent toch 'de staat moet a-cultureel zijn. De enige waarden en normen die vanuit de staatsstructuren mogen worden opgelegd zijn grondwettelijk bepaald'? Als het betekent wat Han schrijft ('een a-culturele staat spreekt zich niet uit of een man of vrouw nu al dan niet meer rechten heeft.'), dan valt dat toch onmogelijk te rijmen met 'resist eist volledige gelijke politieke en sociale rechten.'?
De tiende paragraaf maakt de overige negen voor mij erg rekbaar, en dus een kat in een zak.
ik vind het erg jammer dat er niet uitgegaan wordt van de eigen kracht en de positieve bouwstenen die in onze samenleving reeds aanwezig zijn. Ik weet nu vooral waartegen u ons wil verzamelen, waarvoor moet ik tussen de regels lezen.

tenslotte nog dit: afgelopen zondag zag ik meneer Azzuz op 'zwart/wit'. Hij verklaarde daarin dat het ongenoegen van de blok-stemmer moest gehoord worden. Vervolgens belde een vrouw die een ronduit racistische opmerking maakte (iets over katten en vissen) en meneer Azzuz lachte haar hautain weg. Jammer. Ik begrijp dat het erg moeilijk is dergelijke opmerkingen ernstig te beantwoorden, maar als u wil dat juist die mensen naar u luisteren, vrees ik dat u ze zult moeten serieus nemen, ook al verkopen ze de meest beledigende praat. Ga niet uit van uw almachtige gelijk. Gebruik uw intelligentie en kennis, die u ongetwijfeld bezit, om hen één voor één te begrijpen en werkelijk met hen in gesprek te gaan.