arch/ive/ief (2000 - 2005)

StopUSA zal klacht indienen tegen premier Verhofstadt
by StopUSA Thursday February 06, 2003 at 08:12 PM
info@stopusa.be

StopUSA zal klacht indienen tegen premier Verhofstadt voor illegale controle, intimidatie en racisme

250 actievoerders van StopUSA staan oog in oog met Amerikaans Vijfde Leger op kaai 1239

StopUSA zal klacht indienen tegen premier Verhofstadt voor illegale controle, intimidatie en racisme

250 jonge actievoerders van StopUSA hebben gisteren actie gevoerd op kaai 1239 in het Vrasenedok oog in oog met het Amerikaanse Vijfde Leger dat kaaien 1239-1241 heeft ingepalmd. Het Amerikaanse Vijfde Leger verscheept deze week zwaar materiaal én voor het eerst ook elitetroepen langs Antwerpen naar Camp Doha in Koeweit. Het gaat om de elite-troepen die de grondoorlog tegen Irak zullen inzetten.

De actievoerders vertrokken om 15u met vier volle bussen (drie bussen - waarvan één bus twee keer heeft gereden) en verschillende auto's aan het Antwerpse Astridplein richting Vrasenedok. Tussen het Verrebroekdok en het Vrasenedok blokkeerde een eerste federaal politiekordon de openbare weg. De 250 actievoerders verschalkte het cordon langs de drassige weide. In betoging ging het dan verder richting kaai 1241 waar een nieuw cordon van de federale politie ons opwachtte. De 250 actievoerders verschalkte ook dát cordon door plots rechts af te slaan op de tereinnen van Katoennatie om zo via kaai 1235 en 1237 langs het dok zelf naar kaai 1239 te trekken. De betoging bleef samen en verliep heel gedisciplineerd en werd gesteund met applaus door de aanwezige dokwerkers die riepen "eindelijk eens een goede actie hier".

Op kaai 1239 stonden we omstreeks 16u oog in oog met het Amerikaanse Vijfde Leger, gewapend met mitrailletten. We konden aan de pers tonen dat er effectief zwaar materiaal wordt opgeslagen in onze haven, en dat de Belgische regering - in tegenstelling tot de beweringen van Louis Michel en Guy Verhofstadt - wel degelijk medeplichtig is aan de oorlog met voorberachte rade. Wij eisten de toelating te zien van het Amerikaanse leger om de Antwerpse kaaien - betaald met belastingsgeld - te gebruiken. De federale politie vroeg het na en vertelde ons dat het Amerikaanse Leger weigerde een toelating te laten zien. Voor ons is de aanwezigheid van deze elitesoldaten en het zware vernietigingsmateriaal dan ook volstrekt illegaal aanwezig in de haven.

De actie verliep verder met toespraken en slogans: "oorlog aan de oorlog, troepen uit de dok" - "yankee, go home" - "hell no, don't go, don't kill for Texaco" zo klonk het op de kaaien. De actievoerders wierpen met sneewballen en ijsbrokken naar het gewelddadige vernietigingsmateriaal van het Amerikaanse Leger. We vroegen de federale politie ons te beschermen tegen de illegale aanwezigheid van het Vijfde Leger maar de federale politie verkoos het Amerikaanse Leger met waterkanon te beschermen tegen de 250 vredesactivisten.

Om 17u15 besloten we in afspraak met de federale politie de succesvolle actie te stoppen. De federale politie bracht zelf de bussen tot op het terrein van Katoennatie en we kregen de "formele afspraak" dat iedereen opnieuw naar Antwerpen zou worden teruggevoerd. Begeleid door verschillende overvalwagens en een waterkanon werden we echter afgevoerd naar het politiekantoor aan de sluis van Kallo. Daar wachtte een nieuw cordon "robocops" (schilden, knielappen, elleboogbeschermers, allen gemaskerd) ons op. Zij wilden de identiteit van alle actievoerders verbreken.

Daarmee brak de federale politie haar "gegeven woord". We hebben de advocaten van de Legal Teams gecontacteerd en geweigerd de bussen te verlaten zonder grondige reden. Daarmee stonden we een uur gegijzeld in de koude. Uiteindelijk gaf de politie als reden "betreden van privé-terrein". We eisten dat dan ook het Amerikaans Leger zou gecontroleerd worden voor "betreden van privé-terrein" en eventuele "illegale aanwezigheid". Dat werd ons geweigerd. Verschillende politieverantwoordelijken maakten racistische opmerkingen en dreigden om de verantwoordelijken te arresteren. Een agent zei tegen Achmed "gij makak, ik ga uw hebben, als ik u tegenkom zijt ge van mij". Onder zware druk (bedreiging iedereen gedurende 12 h vast te houden) is uiteindelijk de identiteit van alle actievoerders gecontroleerd.

StopUSA neemt de leugens van de federale politie niet langer. Zij hebben de bussen zélf tot op het terrein van Katoennatie gebracht toen de actie beëindigd was. Zij gaven ons hun woord dat we - omdat de actie militant maar zonder incidenten was verlopen - opnieuw naar Antwerpen konden gaan. In plaats daarvan werd iedereen twee uur lang vastgehouden aan het politiekantoor en werden alle identiteiten gecontroleerd. De commandant vertelde ons dat het bevel vanuit "de federale overheid" werd gegeven. Hij weigerde te zeggen vanuit welke minister.

Wij zullen klacht indienen tegen premier Verhofstadt als verantwoordelijke van de federale overheid voor (a) het illegaal toestaan van gevaarlijke goederen en massavernietigingswapens op de kaaien in Antwerpen en (b) het onwettelijk doen controleren van de identiteit, intimidatie en racistische uitspraken.

Voor StopUSA Antwerpen,

Peter Mertens 0474.98.55.16

Niet de regering maar de koning in vraag stellen
by Pointer Thursday February 06, 2003 at 08:32 PM

De koning moet de neutraliteit van dit land bewaren. Dat is zijn job. Dat men daar eens vragen over gaat stellen. Kan efficienter zijn dan over een regering die gemakkelijk te vervangen is.

euh???
by jessie Thursday February 06, 2003 at 08:52 PM

De koning??? De koning heeft geen job, die is er enkel omwille dat we hier vroeger een koningshuis hadden, en dat de belgen precies die traditie niet willen doorbreken. Ma de koning heeft echt wel geen kloten te zeggen ze...

Do what you are paid for...
by Pointer Thursday February 06, 2003 at 09:49 PM

Als hij geen kl*te te zeggen heeft wat doet die daar dan nog? Bij de aanvaarding van zijn job (eed aflegging) heeft ie wel de belofte gedaan land één en neutraal te houden niet? Wereldoorlog 1 begon voor Belgie toen Albert I de Duitsers geen toestemming gaf om via Belgie Frankrijk aan te vallen.

De koning is de man om nu aan te spreken. Laat hem nu eens iets zeggen!

aja???
by jessie Thursday February 06, 2003 at 10:07 PM

En wa moet ie dan zeggen???

"Dames en here, sorry ma ikke ken niks van politiek." ??? Wa kan de koning bij god der aan doen??

Trouwens de koning mag hem volgens mij over zulke dingen ni uitspreken... Maar ik kan het natuurlijk ook verkeerd hebben é...

Elite. :)
by KaM Thursday February 06, 2003 at 10:24 PM

Het zijn helemaal geen 'elite' soldaten maar doorsnee GI's hoeveel keer moet ik het nog zeggen. :)

De koning heeft hier helemaal niets te maken en als ik me niet vergis is België sinds augustus 1914 niet meer neutraal. De koning belooft de eenhied van het Belgisch gondgebied te bewaren maar niet dat België zich neutraal zou moeten opstellen (wat me als lid van de Navo trouwens ook moeilijk lijkt.) De Amerikanen betreden het Belgisch grondgebied met 'onze' toestemming dus is er wat dat betreft geen vuiltje aan de lucht.

Nu de regering zou ook kunnen roepen 'Yankees go home' maar tja dan zou de 'axis of evil' d'er wel een landje bij kunnen krijgen en of dat nu zo'n goed idee is daar heb ik mijn bedenkingen bij.

Het is wel lekker radicaal natuurlijk.

Groeten.

Le Roi
by Peter Morlion Thursday February 06, 2003 at 10:30 PM
dikkexpierre@yahoo.com

De Koning is in Belgie op politiek vlak quasi god gewoon. Die kan je gewoon niet aanpakken. Ik denk zelfs dat die volstrekt onschendbaar is (zelfs op strafrechterlijk en burgerrechterlijk vlak). De enige manier om de koning te 'raken' is door grote politieke commotie (cf. de koningskwestie).
Ook mag de grondwet zeggen wat ze wil, maar als je leest de koning mag je eigenlijk lezen: de koning en zijn ministers, en nog beter: de regering. De koning is nl voor niks verantwoordelijk, alleen via zijn ministers, die eigenlijk verantwoordelijk zijn voor hem. Conclusie: het gaat hem om de regering.
Dus: koning=god, de regering en/of verhofstadt=de paus (ook quasi-onmogelijk om aan te pakken, maar al een ietsiepietsie meer kans).

De balans Koning - Regering: wie houdt het evenwicht in de gaten?
by Pointer Thursday February 06, 2003 at 10:45 PM

De koning moet inderdaad altijd "gedekt" worden. Of zoiets toch. Dat is een uitdrukking waarmee men aan wil dat er altijd een minister zijn nek moet uitsteken voor hetgeen de koning wil.

Nu, als hij al niet zelf kan spreken dan kan door het in vraag stellen van het zwijgen van de koning over een zaak die zijn funktie aangaat: het bewaren van de neutraliteit, er toch duidelijk gemaakt worden wat men van dit alles vind.

Die wisselwerking is in twee richtingen. Als het volk mort en zich vragen stelt bij zowel de regering als bij die 'hogere macht', de koning, dan kan de politiek daardoor beinvloedt worden.

Trouwens in de marge van diplomatieke bijeenkomsten of zakendinees ed zegt de koning zelf ook wel eens wat al is het in meer verdoken termen.
Zo van: 'een goede samenwerking tussen alle landgenoten en het bedrijsleven, hier en elders, moet een waarborg zijn voor een vreedzame samenleving. Hieraangaande kunnen we niet neutraal blijven.'.

Dan is die boodschap al meer dan voor insiders.

Het Belgische koningshuis heeft vanaf Leopold I (de eerste koning dus) altijd al de neiging gehad zich niet verlegen te laten zich met 'de politiek' te moeien. Na de koningskwestie is dat wat minder opvallend. De Happar-affaire (ontmoeting van Boudewijn met Waals militant politicus op een parkeerplaats) toont aan dat de Kroon zich wel degelijk bezig houdt met 'affaires'. En dat niet allen via de Generale Holding en de Charismatische BEweging Opus Deii.

M.i. kan het wel z'n effect hebben de koning 'aan te spreken'. Als de politici iets doen wat niet kan (het grondgebied laten gebruiken voor aanval op een ander land) dan is het de taak van de koning in te grijpen. Dat was toch het opzet van de grondwetmakers van dit land.

Albert II kijkt geamuseerd toe!
by Guido Friday February 07, 2003 at 04:38 PM

"Het is niet gemakkelijk achthonderd jaar geschiedenis van de Ridders van het Heilig Graf samen te vatten en de legende van de werkelijke feiten te onderscheiden.
Tevens moet worden gezegd dat de Orde een Commissie heeft aangesteld om haar oorsprong te bestuderen. Haar conclusies zullen, zonder twijfel, toelaten hetgeen volgt nauwkeuriger te omschrijven."
http://www.holysepulchre.be/NL_Geschiedenis.htm


"De leden van het Koninklijk Huis zijn traditioneel lid van de Orde. Op 19 oktober 1995 overhandigden de Landscommandeur-generaal Prins Paolo-Enrico MASSIMO LANCELLOTTI en de Gouverneur-generaal Graaf Ludovico CARDUCCI ARTEMISIO aan onze Koning Albert II en Koningin Paola, de Ordeketens van de Orde van het Heilig Graf. Ook Koningin Fabiola is Dame met Ordeketen. Ze overhandigden tegelijkertijd ook het Grootkruis van de Orde aan onze Kroonprins Filip, Hertog van Brabant."
http://www.holysepulchre.be/NL_Commanderij.htm

Herinner u de woorden van Bush, iets in de zin van, een kruistocht tegen het terrorisme.

Denken jullie nu echt dat de Europese Koningshuizen zich gaan verzetten tegen deze oorlog?


Koop op de volgende site dan maar een ticketje,

http://disneyworldhotelsandtickets.com/disneyland.htm

:-)

De koning???
by Johan Friday February 07, 2003 at 05:08 PM
johan30@easynet.be

Hoi,
ik snap het allemaal niet goed. Ik was bij die aktie, en het woord "koning" is daar niet eenmaal gevallen. Waar het hier over gaat, is de verantwoordelijkheid van de federeale regering, m.n. de actieve deelname van Belgie aan de oorlog tegen Irak, i.e. het leveren van wapens aan de grootste terrorist ter wereld : de USA, wat ze ook beweert als standpunt in de Verenigde Naties. Wat wij hebben gedaan, is het onvoorwaardelijk bewijs geleverd, van de leugens, die de Belgisch regering met Verhofstadt op kop, ons verkoopt. Ofwel hebben de Amerikanen geen toelating om het oorlogsmateriaal te verschepen, en dan staat de Belgische regering het oogluikend toe, ofwel hebben ze het goedgekeurd, en dan moet ook hiervoor de Belgische regering hangen. Wat Jessie daar zegt over dat het niet zo'n goed idee zou zijn, omdat Belgie dan mee "'axis of evil' " wordt, vrees daar maat niet voor. Ik maak liever deel uit van de "Ax of Evil" (Irak, Noord-Korea, Filipijnen) dan van de "Ax of Terrorism" (USA, Israel, United Kingdom, Belgie,..)
Groeten,
Johan