arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geslaagde GATS-actie in Antwerpen
by laurent nelen Wednesday February 05, 2003 at 08:06 PM
stopGATS@mail.com

Woensdagnamiddag 5 februari werd er in Antwerpen niet alleen actie gevoerd tegen het transport van wapens, maar ook tegen de GATS. De Groenplaats werd omgetoverd tot een heuse GATSplaats.

De actie werd op touw gezet door een actiegroep, een amalgaam van verschillende strekkingen. Voor de Antwerpse situatie was dit tevens een test om te zien welk potentieel het Antwerpse volkje heeft, hoe de organisatie is verlopen, wat 'convergentie in verscheidenheid' oplevert.

Om 15.30u begonnen we met de opbouw van de gehele scène. In een mum van tijd hing de Groenplaats vol met verkeersborden die waarschuwden voor de GATS-zone, met blauwe 'Gatsplaats'-borden, met posters voor de betoging van 9 februari,... Uiteindelijk werd ook de grote kiosk getooid met twee enorme spandoeken, terwijl het centrale Rubensbeeld vergezeld werd door nog een spandoek.

De GATSplaats, gevuld met haar openbare diensten zoals de Post, de Hogeschool, Rubensstandbeeld, Tram, Bus,... werd in zijn geheel verkocht. Overal verschenen oranje Totale Uitverkoop bordjes, Verkocht stickers,...

Om 16u begon de actie. Er was een Hit en Run groep die de Hogeschoolstudenten heeft verrast met een toneel in de klassen zelf. Bij deze directe actie stormden managers binnen die verklaarden dat de school geprivatiseerd was, waarna andersglobalisten heftig kwamen protesteren. Erg ludiek, maar vooral erg politiek!

De Post kreeg nieuwe postzegels. Op enorme posters stonden postzegels van koning Albert met een Bacardifles in zijn mond. Ook de prijs was grondig verhoogd!

Aan de ingang van de metro werd een loket opgezet, dat pamfletten uitdeelde die vertelden wat de GATS was, en opriepen voor de betoging van 9 februari. Dit leidde heel vaak tot erg concrete vragen van voorbijgangers, waardoor we toch heel wat respons hebben gekregen.

Om 17u was er dan de hoofdactie: de veiling van het Rubensstandbeeld. Acteur Benjamin Verdonck was veilingmeester van dienst, en al gauw had hij in naam van de GATS heel Rubens verkocht aan de multinationals Coca Cola en Nissan. Terwijl Rubens al getooid was met stickers en boodschappen, werden daar ook nog eens de vlaggen van die multinationals voorgehouden om de GATS-inhoud te visualiseren. Om 17.40 zijn we beginnen opruimen.

Deze actie bewijst nog maar eens hoe succesvol 'samenwerking' of convergentie in verscheidenheid wel kan zijn. Ondanks de erg korte voorbereidingsperiode, slaagde 8 mensen er toch in op 3 weken tijd een actie op te zetten met erg veel media-aandacht en 45 mensen te mobiliseren in het Antwerpse (vergezeld door enkele vrolijke Gentenaren...) De handen in elkaar slaan schijnt de enige formule te zijn om hier en daar echt andere wereldjes op te zetten!


meer info over de actiegroep? mail naar stopGATS@mail.com

family!!!!!!!!!!
by frosty Wednesday February 05, 2003 at 08:39 PM

family!!!!!!!!!!...
family_gold.gif, image/gif, 600x400

..

Het Antwerpse volkje ...
by Liza Wednesday February 05, 2003 at 08:46 PM

Het Antwerpse volkje, een bont gezelschap van communisten, moslims en vredesactivisten was ondertussen met zo'n 250 actie aan het voeren in de Haven.

two actions, same global fight
by Janovitch Wednesday February 05, 2003 at 09:36 PM

Congratulations for all the people who prepared and made these two actions.
Even if at the first sight they might seem quite different, I'm convinced they're closely linked.

War and privatizations are two faces of the same ennemy, the capitalist leaders of the global big businnes and their military allied.
They all want the same thing, dominate and make profits, whatever the human and ecological price it costs.

Radical greetings

Janovitch

Proficiat!
by Stijn O. Thursday February 06, 2003 at 01:29 PM

Proficiat mensen met deze actie. Op die manier wordt GATS langzaam maar zeker een publiek thema. De Europese Commissie kondigde gisteren aan onderwijs, gezondheidszorg, energie, audiovisuele diensten en water uit deze onderhandelingsronde te houden (een analyse daarvan volgt binnenkort). Ze voelen de druk, maar de strijd is verre van gestreden. Zolang de WHO bestaat, moet er actie gevoerd worden.

MAI/GATS/...
by guido Thursday February 06, 2003 at 01:45 PM

Vraagje,
vorig jaar vond ik op indymedia.org een artikel over een gehiem akkord danog erger was dan het MAI, maar ik weet niet meer wat.
Is er iemand die weet waarover ik het heb? Het was een voorstel uit Canada.

'wie is 'het volk''-discussies?
by birgit Thursday February 06, 2003 at 06:57 PM

"Het Antwerpse volkje, een bont gezelschap van communisten, moslims en vredesactivisten was ondertussen met zo'n 250 actie aan het voeren in de Haven." (by Liza)

Waar slaat dit op? Een discussie op te zetten over wie het Antwerpse volk is? Te insinueren dat het verachtelijk is een aktie gepland te hebben op dezelfde dag als die van het ALMACHTIGE STOPUSA, alwaar HET VOLK is? Hier wordt ik dus mottig van en heb er waarschijnlijk het raden naar uit welke hoek dit komt (al heb ik zo'n idee). Het verslag van de anti-gats-aktie is geschreven door een jonge enthoesiasteling die vanuit individuele inspiratie een samenwerking op poten heeft trachten te zetten, waar hij in geslaagd is. Daar hoort dus niet zo'n laagbijdegrondse en op niets slaande opmerking op te komen.

Twee geslaagde actie op één dag
by han Thursday February 06, 2003 at 07:36 PM

Birgit, het zou me niet verwonderen dat dit gewoon van de én of andere agent komt die de site de laatste dagen volposten met dergelijke rommel.
Verdeel een heers, weet je wel.
Bon laat je niet vangen zou ik zo zeggen.

Twee geslaagde actie op één dag, we zijn goed bezig denk ik dan.

Groeten

waaaaw
by Anna Thursday February 06, 2003 at 10:19 PM
anna_naske@hotmail.com

super wijs initiatiefn had er wel bij willen zijn! Meer van dat!!!!!

Aan Guido
by Stijn O. Thursday February 06, 2003 at 10:30 PM

Het MAI dreigt opnieuw op te duiken binnen het raamwerk van de WHO. DE EU, de VS, ... sturen erop aan binnen de WHO te gaan onderhandelen over investeringen. In Doha was daar geen overeenstemming over en is er afgesproken dat er tegen Cancun (tweejaarlijkse WHO-top in september 2003) beslist
zou worden of er investeringsonderhandelingen zouden komen binnen de WHO of niet. Er werd afgesproken dat iedereen expliciet akkoord moet gaan, alvorens van start te gaan.
Je kan het al raden maar de EU en de VS proberen die onderhandelingen halsstarrig op te starten en doen alsof er al een akkoord is om daarover te onderhandelen.

Bon, business as usual dus, maar er is steeds meer aandacht voor dit gevaar. Voorlopig wordt de anti-WHO campagne wel tegen de GATS gericht omdat dit thema het meeste potentieel heeft om de onderhandelingen op te blazen. De investeringsrelaties tussen de rijke landen worden gereguleerd door de OESO en dus zou een nieuw WHO-akkoord hier weinig gevolgen hebben. Voor ik van paternalisme/egoisme beschuldigd wordt: organisaties uit het Zuiden hebben expliciet gezegd dat de campagne in het westen gefocust moet zijn op de GATS, omdat het Zuiden met een campagne-focus op investeringen niet in staat zou zijn
de onderhandelingen op te blazen (gezien de machtspolitiek die daar gehanteerd wordt) en dit thema - jammergenoeg - in het westen minder verzet (zeker vanuit de gewone bevolking) zou creeren.

Naast investeringsonderhandelingen in de WHO, is er nog het gevaar van de BITs (bilaterale investeringsakkoorden) die land per land afgesloten worden (in UK worden ze IPPA's genoemd) en prive-bedrijven enorm veel rechten geven. Erg complexe materie omdat er zoveel zijn, maar het bewustzijn errond groeit.

aanvulling op Stijn
by steven Friday February 07, 2003 at 03:23 PM
pinkje2002@yahoo.com

Wat betreft de BITs (bilaterale investeringsakkoorden): dit weekend nog gehoord uit de mond van Vincent Decroly... België heeft in de laatste vijftig jaar of zo BITs afgesloten met iets meer dan zeventig landen. Meer dan veertig BITs (een grote meerderheid dus) zijn afgesloten tijdens de laatste paarsgroene regeringsperiode(!!!). De gevolgen hiervan zijn desastreus voor het sociale en ecologische milieu. En dit MET actieve ondersteuning van de groene parlementsleden. Dit is één van de hoofdredenen waarom idealist Decroly het aftrapte bij Ecolo.
Please correct me if I'm wrong.

groetjes
steven

ps: Puike axie, Laurent. Meer van dit en nog meer netwerkvorming in Antwerpen.