arch/ive/ief (2000 - 2005)

Herover Leuven op 27 februari!
by David Dessers Wednesday February 05, 2003 at 10:18 AM
david@clochard.be Plantinstraat 29, 1070 Brussel

Op donderdag 27 februari zal de NSV samen met het Vlaams Blok betogen door Leuven onder het motto "Vlaanderen slaat terug" (sic). Een alliantie van antifascistische krachten wil dit niet zomaar laten gebeuren en besloot een tegenactie op poten te zetten. Onder het motto ‘Geen fascistenmars in Leuven, Herover de straat' zullen zij diezelfde avond de Leuvense straten trachten te heroveren.

Op woensdag 4 februari vond er een vergadering plaats om deze actie voor te bereiden. Naast enkele onafhankelijken waren er vertegenwoordigers van meerdere linkse politieke organisaties aanwezig. Vooreerst waren SAP en SJW present, de initiatiefnemers van de vergadering. Voorts was er een delegatie van de PvdA. Ten slotte waren er ook militanten van de LSP en de ALS.

Er werd besloten om op 27 februari een tegenbetoging te organiseren. Concrete gegevens over de plek van vertrek volgen nog. Een meerderheid van de aanwezigen vond het beter de actie formeel aan te vragen, al lijkt iedereen het erover eens dat burgemeester Tobback en de politie de actie allicht niet zullen goedkeuren.

De tegenactie schuift drie algemene ordewoorden naar voor: "Tegen fascisme en extreem-rechts, stop NSV", "Gelijke rechten" en "Voor een echt sociaal beleid". Er zal gewerkt worden met gemeenschappelijke affiches en pamfletten. Dit minimumplatform is wat de actievoerders bindt. De pamfletten zullen een blanco achterkantje hebben, zodat elke groep, organisatie, beweging haar eigen motieven om tegen de NSV op straat te komen kan toelichten. Het is de bedoeling dat we naast deze drie gemeenschappelijke ordewoorden aan iedereen de vrijheid laten om een eigen invulling te geven aan de actie. Eenheid in diversiteit!

Aan het einde van de vergadering kreeg de betoging reeds de steun van enkele onafhankelijke aanwezigen, SAP, SJW, LSP en ALS. De PvdA vroeg nog even bedenktijd. Deze organisatie vroeg dat er een nadrukkelijke link met de oorlog zou gemaakt worden. Een voorstel tot ordewoord hierrond werd niet door een meerderheid gedragen, vooral over de omschrijving van fascisme liepen de meningen wat uiteen.

Hoe dan ook kan elke groep zijn eigen invullig geven via de achterzijde van het pamflet. De PvdA krijgt dus net als alle andere groepen voldoende ruimte om haar eigen prioriteiten te leggen. De initiatiefnemers hopen het adhoc-platform dus uit te breiden in de komen weken.

David Dessers (SAP)

Is het nodig??
by Denker Wednesday February 05, 2003 at 03:59 PM

Is het eigenlijk nog nodig om te betogen tegen deze marginale sekte van fascisten? Ze komen niet op TV, ze komen niet in de pers, NSV kent niemand. Wat is dat het nationaal solidair verbond??
Is het niet beter om tijd en inspanning te steken in een oorlog die eraan staat te komen en die het begin kan zijn van W.O.III ??? Of gaan we betogen tegen onbekende fascisten zonder een link te leggen naar de oorlog tegen Irak want in mijn ogen is dat ook fascisme en dan nog van een erger soort dan die alcoholiekers van de NSV.
Ik weet het het is een traditie, maar ik denk persoonlijk dat er een meer belangrijke strijd aan staan te komen en dat is die tegen het wereld imperialisme dat zijn messen aan het slijpen is.

Gegroet de denker

Watte??
by jessie Wednesday February 05, 2003 at 04:30 PM

Hallo??? "...Ze komen niet op TV, ze komen niet in de pers, NSV kent niemand..." Leef jij wel ergens in België??? Er is al zoveel verschenen over NSV (Nationalistische StudentenVereniging) zowel in de pers als op het internet. Ze zouden zulke studentenverenigingen moeten verbieden!!

GEEN FASCISME - GEEN OORLOG
by wout Wednesday February 05, 2003 at 06:23 PM
wout.lootens@skynet.be

vlaanderen eerst, america first...
GEEN FASCISME, GEEN OORLOG !!!