arch/ive/ief (2000 - 2005)

Amerikaanse grofheid in de ruimte
by Kenneth RUMES Tuesday February 04, 2003 at 10:02 PM
kennethrumes@hotmail.com

Hoe de NASA van bij de lancering van de Space Shuttle wist dat hij nooit weer zou keren naar de aarde zonder te ontploffen... en hoe miljoenen mensen intussen sterven van de honger!

Het zal wel weer aan mij liggen, maar ik word woedend als ik denk aan de duizenden kinderen die dagelijks honger hebben, de miljoenen arbeiders in de landbouw of in fabriekjes in de Filipijnen of Indonesië. Of als ik denk aan de miljoenen Afrikaanse kinderen die 'vergeten' worden en geen kans krijgen op een eerlijke opvoeding, een ernstige vorm van onderwijs wegens geldgebrek. We kennen hier allemaal al langer de grote multinationals en merken die daarin schuld treffen en het geld over de balk gooien, maar nooit denken aan solidariteit met verdrukten van onze maatschappij... Ook in onze Westerse wereld en in België zijn er zoveel mensen die kansen moeten missen, is er zoveel geldgebrek in de sociale sector, ... en dat allemaal terwijl onze politieke leiders duidelijk geld over hebben. Ik wil zeker het wetenschappelijk karakter van ruimtemissies niet aanvechten, maar met het geld van één ruimtereis kan men een jaar lang alle kinderen in Afrika een schooljaar laten volgen. Met datzelfde geld kan men, als men dat verkiest, de hele schoonmaakoperatie financieren voor de Belgische stranden (of de Spaanse). Met datzelfde geld kan men 5 jaar lang in alle 'zogeheten probleembuurten' in België jeugdcentra financieren, straathoekwerkers aanstellen en opleidingen geven aan jongeren die die anders nooit krijgen. Met datzelfde geld kocht Vera Dua niet alleen het Lappersfortbos, maar ook nog een pak andere natuurgebieden. En dit rijtje is eindeloos aan te vullen. Maar neen, buiten de oorlogsmachine die het belastingsgeld op schandalige manier verspild, willen onze politici ook niet achter blijven bij de verovering van de ruimte. Het laatste stukje 'openbare ruimte' daar zal ook wel helemaal ingepalmd worden... Hoe betreurenswaardig het ongeval van afgelopen zaterdag ook is, ik maak me vooral zorgen om het probleemloos 'opbranden' van onze zuurverdiende centjes. Is het allemaal wel nog nodig. Als ik dan nog eens verneem dat bovendien de NASA van bij de start wist, dat de Space Shuttle nooit heelhuids zou terugkeren en zou ontploffen, stuit mij dat enorm tegen de borst. Willens en wetens liet men de 7 bemanningsleden maar verderwerken in de waan dat er niets aan de hand was. En dan viel men natuurlijk (figuurlijk) uit de lucht afgelopen zaterdag...
Ik vind het weerzinwekkend dat de NASA 17 jaar na de eerste zware crash nog steeds niets geleerd heeft. Ook toen voorspelden de wetenschappers van NASA dat bij de lancering de Space Shuttle zou exploderen. 170 seconden na de lancering bleek dat ze gelijk hadden. Nu vallen weer 7 doden, is er veel geld verspeeld en blijkt de NASA medeplichtig te zijn. Wat voor zin heeft het nog om daar geld in te blijven pompen???

Zeg eens
by Agua 121 Wednesday February 05, 2003 at 03:47 AM

waar heb jij dat gehaald dat de NASA al van bij de start wist dat de Shuttle niet kon terugkeren zonder te ontploffen?

voor Kenneth/NASA
by Guido Wednesday February 05, 2003 at 10:11 AM

"NASA Was Told in 1990 About Vulnerable Tiles"
>>>The space agency was warned in 1990 that the protective tiles around the shuttle's wheel wells were particularly vulnerable to damage and failure, inviting catastrophe because those tiles protect both fuel tanks and the shuttle's hydraulic system.
http://www.nytimes.com/2003/02/05/national/05FOAM.html?ex=1045112400&en=b9ec31d639e44ab8&ei=5062&partner=GOOGLE

Experts who warned of disaster claim NASA tried to gag them
After an expert NASA panel warned last year that safety troubles loomed for the shuttle fleet if the space agency's budget was not increased, NASA removed five of its nine members and two of its consultants.
http://www.smh.com.au/articles/2003/02/03/1044122321497.html

Report: NASA Removed Advisers Who Warned on Safety
NEW YORK (Reuters) - After an expert panel warned that its space shuttles were facing safety troubles if the agency's budget was not raised, NASA removed five of the panel's nine members and two consultants in what some of them said was a move to suppress their criticism, The New York Times reported on Monday.
http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml;jsessionid=JFEQA5FLXECJGCRBAE0CFFA?type=scienceNews&storyID=2158356


Het is een beetje zielig vind ik dat ze nu zoeken naar de oorzaak terzijl ze al 13 jaar wisten wat er fout kon gaan.
En mensen die over de slechte toestand van de shuttle klaagden werden gewoon buitengegooid.

De beste stuurlui staan aan wal
by Geert Wednesday February 05, 2003 at 03:07 PM

Jaja, NA een ramp duiken er weer een boel "experten" op die het allemaal hadden zien aankomen...

Wel degelijk echte experten
by alien Wednesday February 05, 2003 at 06:16 PM

Als die 'experten' voor hen werken zou ik hen niet 'zogenaamde' specialisten noemen. Zeker niet als er 4 (of waren het er 5?) van de 9 ontslaan zijn, en een 6de zelf weggegaan is bij de NASA.

Cynisch
by Agua121 Thursday February 06, 2003 at 04:48 AM

Tja, ook de NASA moet "rationaliseren" zeker? Dan maar eerst de klokkenluiders eruit toch, want die zorgen voor niks dan last...