arch/ive/ief (2000 - 2005)

Halabja: correcte informatie, ook als sommigen het niet graag horen
by Ludo De Brabander Tuesday February 04, 2003 at 06:51 PM
Ludo@vrede.be

Al verschillende keren zijn er stukken verschenen die de gebeurtenissen in Halabja in twijfel trekken. Onlangs nog het stuk "Wie vergaste de Koerden in Halabja?" (by Guido 4:31am Mon Feb 3 '03). Het is ergerlijk dat omwille van een 'hoger doel' ook desinformatie wordt ingezet. Sorry, maar dat werkt averrechts en doet de algemene geloofwaardigheid voor de vredesbeweging geen goed.

Halabja is ontelbare keren beschreven in rapporten, boeken en gestaafd met officiële documenten (tonnen die o.m. door de Koerden in beslag werden genomen).

Ik weet dat somigen mij hier onmiddellijk gaan verwijten dat dit nu niet ter zake zou doen, want imperialisme ondersteunend, maar correcte informatie is voor mij een hoger goed en gaat langer mee op termijn. Daarmee vraag ik de mensen die hier Halabja in Iranese schoenen schuiven uit om dat eens grondig te documenteren met geloofwaardige bronnen.

Het bleef trouwens niet bij Halabja.
Even ter opfrissing een kort stukje over operatie 'Anfal' (Zie voor uitvoerige documentatie over de Anfal: Sabri Cigerli. Les réfugiés Kurdes d'Irak en Turquie. Gaz exodes, camps. Parijs, Editions L'Harmattan, 1998. Voor uitermate gedetailleerde informatie over de massadeportaties onder het Baathregime (vanaf 1975), met tabellen en publicatie van officiële documenten, zie: Ali Babakhan. Les Kurdes d'Irak. Leur histoire et leur déportation par le régime de Saddam Hussein. Uitgegeven in Libanon, 1994. Verder is er uiteraard Chris Kutchera., de onafhankelijkheidsdroom van de Koerden, zoals vertaald door Paul vanden Bavière met heel wat informatie over de Anfal, HRW, AI,…)

De ‘Anfal'

Vanaf 1987 komt er in het noorden een echte samenwerking via het Koerdisch Front waarin zowel de CPI, PUK als de KDP en enkele nkleinere linkse Koerdische partijen in zitten. Er zijn onderlinge wrijvingen, maar op het terrein worden militaire successen geboekt. Irak reageert evenwel met de inzet van chemische wapens: op 17 september 1987 worden voor het eerst gasbommen gegooid op drie dorpen van het gebied Kani Masi. Daarbij vallen een dertigtal gewonden.

Daarna begon de echte Anfal. Anfal betekent ‘buit' en is een verwijzing naar een vers van Soerat VIII van de koran en kende acht fases: 1e Anfal van 23 februari tot 19 maart 1988; 2e Anfal van 22 maart tot 1 april; 3e Anfal van 7 april tot 20 april; 4e Anfal van 3 mei tot 8 mei; 5e/6e/7e Anfal van 15 mei tot 26 augustus; 8e Anfal van 26 augustus tot 6 september.

De Anfal vond plaats in de periode van 23 februari tot 6 september 1988. Het ging om een serie van militaire campagnes (in totaal acht) tegen de Koerden, waarbij systematisch chemische wapens werden ingezet. De campagne verliep uitermate brutaal. Volgens de organisatie Middle East Watch zouden in de Anfal tussen 50.000 en 100.000 mensen zijn gedood door het Irakees leger, vooral vrouwen en kinderen. De Koerden zelf spreken van "Ali Anfal" of "Chemische Ali" om te verwijzen naar Ali Hasan al-Madjid, de schoonbroer van Saddam Hoessein die verantwoordelijk was voor ‘Koerdische vraagstukken'. Er werden tijdens de operaties meer dan 2.000 dorpen verwoest. In een interview met een Arabisch tijdschrift zei Tareq Aziz, vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken onomwonden: "Als regering hebben we het besluit genomen een veiligheidszone af te kondigen met een breedte van meer dan 30 kilometer langs de grens tussen Irak en Turkije, en alle dorpen in deze zone zullen vernietigd worden". (Interview in Kola Al Arab nr 359, 10 juli 1989 geciteerd in o.m. Sabri Cigerli; zie ook Pascal Zanders ‘the chemical threat', 1995 waarin functionarissen zoals Aziz openlijk praten over het inzetten van chemische wapens). De techniek van de verbrande aarde werd letterlijk toegepast door het afbranden van bossen en het dynamiteren en betonneren van waterbronnen. De meest bekende gasaanval was die op Halabja, waarbij 5.000 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zouden gedood worden. De gasaanval was een weerwraak voor de verovering van de peshmerga's van de PUK en Iranese revolutionaire wachters, op de Irakese troepen. Wellicht om een nakende wapenstilstand met Iran niet te verhinderen en omdat Iran toen algemeen als boosdoener werd gezien, was er weinig internationale reactie op deze aanval.

De Liga van de mensenrechten catalogeert de ‘Anfal'operaties, na een missie ter plaatse, als een ‘poging tot genocide': "er worden al jaren onmenselijke daden begaan, zoals deportaties, opsluitingen in kampen zonder aanklacht, de vernietiging van dorpen, de arbitraire en massale executies van duizenden burgers, er zijn duizenden mensen vermist.. Alle wapens werden ingezet, inclusief chemische wapens. (la Féderation internationale de la Ligue des droits de l'homme. Kurdistan Irakien. Nr. 178, oktober 1993, pagina 44). Middle East Watch heeft de hand kunnen leggen op een massa officiële documenten, video- en audiocasettes en verschillende experten ter plaatse gestuurd die de bevolking ondervraagden. In hun boek ‘Genocide in Iraq' (1992) zijn tal van de documenten en getuigenissen gepubliceerd. Het besluit van MEW: met de beschikbare informatie zijn alle noodzakelijke elementen aanwezig om te kunnen spreken van genocide, want de feiten werden niet begaan door individuen, maar in opdracht van de autoriteiten.

De wapenstilstand met Iran – op 18 juli aanvaardt Iran resolutie 598 van de VN-Veiligheidsraad - zorgde ervoor dat het Irakese leger de handen vrij had. Het startte een groot offensief met de ineenstorting van het Koerdische verzet als gevolg. De ene slachting volgt op de andere. In Dohoek geven 10.000 peshmerga's zich over, nadat Saddam Hoessein op 6 september amnesty beloofde. Sinds ze zich hebben overgegeven is er nooit meer iets van hen vernomen (zie o.m. Chris Kutchera)

aan Ludo
by Guido Tuesday February 04, 2003 at 07:23 PM

Kijk, ik had een opiniestuk in de NYT gelezen en dat gedeeltelijk vertaald en het artikel beëindigd met de vraag.

>>>Mijn vraag is aan de mensen die hier meer over weten, wat moet ik nu leren uit dat opiniestuk in de NYT?<<<

zie daarvoor: http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=47372&group=webcast

Ludo, ik het het opiniestuk in de NYT niet geschreven, wel gelezen en daar een vraag over gesteld.

Ik behoor niet tot het één of ander kamp, als het dat is wat je bedoelt met
>>>"Het is ergerlijk dat omwille van een 'hoger doel' ook desinformatie wordt ingezet."

Ludo, dit pik ik niet, ik heb het geplaatst om van iemand een antwoord te krijgen over dit onderwerp, niet omdat ik een hoger doel dien, wat voor zever is dat nu.

Ik ben gewoon kritisch omtrent informatie.


Heb je een antwoord op de vraag:

Waarom verschijnt er zo'n opiniestuk in de NYT?

Anti-Iran-propaganda? Of zoals iemand schreef op indymedia.org

>"There is ample evidence that shows that the United States KNEW full well that Iraq gassed both Kurds and Iranians and SUPPORTED Iraq in these attacks nonetheless. The Reagan Administration even went as far as to make the CLAIM that Iran committed these attacks to further DEMONIZE Iran while justifying its support for Iraq."


link opiniestuk NYT: >>> http://www.nytimes.com/2003/01/31/opinion/31PELL.html?ex=1045030380&ei=1&en=97b6c3c76ea6ffe5

voor Ludo 2
by Guido Tuesday February 04, 2003 at 07:23 PM

"Onlangs nog het stuk "Wie vergaste de Koerden in Halabja?" (by Guido 4:31am Mon Feb 3 '03). Het is ergerlijk dat omwille van een 'hoger doel' ook desinformatie wordt ingezet."

Desinformatie is ook enkel de titel plaatsen van mijn artikel en niet de vraag die op het einde werd gesteld. En daardoor laten uitschijnen dat ik tot een kamp behoor.

Correct
by Agua 121 Tuesday February 04, 2003 at 08:39 PM

Ook ik heb een korte comment geplaatst onder dat artikel van Guido. Volgens mij had je wel degelijk gelijk om dat artikel te posten, Guido. Niet omdat je daarmee de waarheid in jouw richting wou sturen (ik weet niet of Ludo het wel zo cru bedoeld heeft t.o.v. jou persoonlijk) want je hebt wat daar geschreven stond heel duidelijk in vraag gesteld. Wat ik hiervan onthoud is dat desinformatie zoals in de NYT door die CIA-agent is neergeschreven wel degelijk van deze wereld is, en dus ook met de grootste argwaan moet worden beschouwd. Het is me meer dan ooit duidelijk dat zulke illustere figuren puur opportunistisch-strategisch te werk gaan en totaal geen uitstaans hebben met het achterhalen van de waarheid. Amerika was vroeger vriendjes met Saddam en schuift de schuld dan maar in de schoenen van een ander... En ja Ludo, ook ik heb maar een agenda: het achterhalen van de waarheid, bedankt dan ook voor jouw artikel! Met voorgaande wil ik alleen maar aantonen dat de V.S. allesbehalve de geschikte instantie zijn om hier een beetje politieman in de wereld te gaan spelen, ze zijn zo hypocriet als ze groot zijn, als het hun belangen maar dient. Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikke, lijkt wel hun motto, en ik ben het daar compleet niet mee eens.

N'importe quoi
by christophe Tuesday February 04, 2003 at 09:09 PM

Dus de VS-overheden zouden nu bezig met een campagne om de waarheid over Halabja te verbergen? Dat artikel in de NYT zouden we dan in die context moeten interpreteren?

Waarom verwees Bush in zijn State of the Union dan nadrukkelijk naar de vergassingen?
Slecht gebriefd zeker?

Iran is next on the list ...
by alison Tuesday February 04, 2003 at 10:24 PM


The Nuclear Posture Review of Jan last year suggests that Iran is another possible target of the Bush Clique.

I dont think that it is pushing the borders of paranoia to assume that we will soon be submerged by anti-Iran propaganda.


'North Korea, Iraq, Iran, Syria, and Libya are among the countries that could be involved in immediate, potential, or unexpected contingencies. All have longstanding hostility toward the United States and its security partners; North Korea and Iraq in particular have been chronic military concerns. All sponsor or harbor terrorists, and all have active WMD and missile programs." p16

http://www.globalsecurity.org/wmd/library/policy/dod/npr.htm

Donald Rumsfield vergast de koerden
by alison Wednesday February 05, 2003 at 09:18 AM


Rumsfield was verantwoordelijk voor US-Iraq betrekkingen in de tijd van Reagan.

Verantwoordelijk, dus, voor leveringen van Weapons of Mass Destruction : missiles; chemische & bakteriologische wapens.
(dit werd bewezen door VN inspecties! moeten wij lachen of huilen?)

Nu probeert de Bush admin dit allemaal te negeren.

Het helpt waarschijnlijk dat Rumsfeld (secretary of defense) nauwe banden heeft met media bedrijven (ex directie van the Tribune Company : LA Times, Chicago Tribune en meerdere TV kanalen...)

-------------------------------------
bronnen:
Monde Diplomatique Feb 2003;
Stupid White Men, Michael Moore (highly recommended!);
http://www.commondreams.org/views03/0117-01.htm

America Didn't Seem to Mind Poison Gas
by Joost R. Hiltermann
[...]
"Analysis of thousands of captured Iraqi secret police documents and declassified U.S. government documents, as well as interviews with scores of Kurdish survivors, senior Iraqi defectors and retired U.S. intelligence officers, show (1) that Iraq carried out the attack on Halabja, and (2) that the United States, fully aware it was Iraq, accused Iran, Iraq's enemy in a fierce war, of being partly responsible for the attack. The State Department instructed its diplomats to say that Iran was partly to blame. The result of this stunning act of sophistry was that the international community failed to muster the will to condemn Iraq strongly for an act as heinous as the terrorist strike on the World Trade Center." [...]

De amerikaanse holocaust met Agent Orange
by Henk Ruyssenaars Wednesday February 05, 2003 at 01:32 PM
http://news.bbc.co.uk/1/low/world/africa/2251

L.S. !

Wat mij opvalt in de hele discussie is dat er door sommigen zo gemakkelijk wordt voorbij gegaan aan alle miljoenen slachtoffers van de amerikaanse biologische en chemische massavernietigingswapens die in bijvoorbeeld Zuid-Oost Azië met miljoenen tonnen werden ingezet. Kijk alleen maar 's welke ellende 'Agent Orange" veroorzaakte en nog steeds dagelijks veroorzaakt : op Google :

http://www.google.com/search?hl=nl&lr=&ie=ISO-8859-1&q=%22agent+orange%22&as_q=victims

Iedereen met een beetje gezond verstand zal het volledig eens zijn met Nelson Mandela en miljoenen anderen : de Verenigde Staten en Israël zijn momenteel de grootste terreurstaten ter wereld.

En beide regeringen en hun militaire apparaat moeten zoveel mogelijk worden geboycot en gestopt.

BBC NEWS - US threatens world peace, says Mandela.

One of the world's most respected statesmen, Nelson Mandela, has condemned United States intervention in the Middle East as "a threat to world peace ".

In an interview with the US magazine, Newsweek published on Wednesday, the former South African
president repeated his call for President George Bush not to launch attacks on Iraq.

Mandela on the US :

Bush motivated by arms sales and oil
Dick Cheney a 'dinosaur'
US responsible for Iran's Islamic revolution
US action led to Taleban

He said that Mr Bush was trying to please the American arms and oil industries.

And Mr Mandela, 84, called some of Mr Bush's senior advisers, including Vice President Dick Cheney
"dinosaurs".

He said that the United States' backing for a coup by the Shah of Iran in 1953 had led to that country's Islamic revolution in 1979.

On Afghanistan, Mr Mandela said that US support for the mujahideen (including Osama Bin Laden) against the Soviet Union and its refusal to work with the United Nations after the Soviet withdrawal led to the Taleban taking power.

"If you look at those matters, you will come to the conclusion that the attitude of the United States of America is a threat to world peace," he said.

NO EVIDENCE

Mr Mandela said that the US was clearly afraid of losing a vote in the United Nations Security Council.

------------------------------------------------------------------------
" Israel has weapons of mass destruction. Nobody mentions that "
------------------------------------------------------------------------

"It is clearly a decision that is motivated by George W Bush's desire to please the arms and oil industries in the United States of America," he said.

He said that no evidence had been presented to support the claim that Iraq possesses weapons of mass destruction, while former UN weapons inspector in Baghdad Scott Ritter has said there is no such
evidence.

"But what we know is that Israel has weapons of mass destruction. Nobody mentions that," he said.

The former South African leader made it clear that the only member of the Bush team he respects is Colin Powell.

He called Mr Cheney a "dinosaur" and an "arch-conservative" who does not want Mr Bush "to belongto the modern age."

Mr Mandela recalled that Mr Cheney had been opposed to his release from prison. ( ) end item.
------------------------------------------------------------------------

Since the pro-Iraq-war and NATO-media - especially the now totally unreliable US-corporate press and "Pentagon-Agencies like CNN - internationally have shown very little interest in this brave statement by Mandela, it should be saved before it totally disappears under all "Newsspeak". And distributed to the NATO-stooges...

BBC-URL :

http://news.bbc.co.uk/1/low/world/africa/2251067.stm

Best regards,

Foreign Press Foundation
The Netherland