arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vraag naar Amerikaanse plannen
by Ducx Tuesday February 04, 2003 at 06:29 PM
nobushinmytank@lycos.nl

Het Belgisch schip Godetia moet zijn reis aanpassen omwille van de Amerikaanse aanwezigheid rond Africa.

Ik ben student aan de Hogere Zeevaartschool en als eerstejaars moeten we een amarinage doen (een paar weken ervaring op zee). Zoals gewoonlijk gebeurt deze bij het Belgisch leger op het ondersteuningsschip de Godetia.
De eerste plannen waren van Zeebrugge naar cotonou te varen (reis 1) dan verder van Cotonou naar CapeTown (reis 2) en dan richting Madagascar en nog Noordelijker langs de Oostkust van Africa. Maar de laatste reis is veranderd, de Godetia moet terugkeren naar Zeebrugge langs de Westkust.
Waarom?
Omdat de Amerikanen actief zijn langs de Oostkust van Afrika?!? Zaten die niet in de Golf???
Er zijn geruchten van een inval in Somalië komende maanden, maar als iemand iets concreter weer,
ik ben redelijk nieuwsgierig.

Waar zitten ze niet?
by KaM Wednesday February 05, 2003 at 12:32 PM

Ze houden een oogje in het zeil in die regio (westkust) om hun oliebelangen te verdedigen. Naar het schijnt zit er relatief veel olie in die regio en omdat de Amerikanen niet beschikken over permanente basissen in die regio (in tegenstelling tot de Fransen) om hun troepen te legeren houden ze permanent een paar boten (met mariniers) achter de hand om indien nodig hun belangen of dat van hun 'bondgenoten' in de regio te verdedigen.

Daarnaast hebben de Amerikanen én de Fransen (oostkust) in Djibouti een basis gebouwd voor hun Special Forces om de 'terroristen' in die regio op te sporen en te vernietigen (vooral dan in landen als Jemen en Somalië)

Als je een kaartje neemt met alle Amerikaanse basissen ter wereld dan zul je zien dat ze overal zitten (zels in Cuba!) binnen 'striking distance' van potentiële bedreigingen.

Groeten.