arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ziet Van Parys (CD&V) Flikken-spook ?
by jpe Tuesday February 04, 2003 at 11:34 AM

Verdere info over Staatsveiligheid, Koen Dassen en het roemruchte ABL dat nu ook gevangenen gaat transporteren.

De Morgen titelde op 3 februari, op zijn cover: "Parlementaire controle verlamt staatsveiligheid" (een uitspraak die in de mond gelegd werd van Koen Dassen). Binnenin ging het verder met: "Staatsveiligheid wil af van 'overdreven' parlementaire controle". Volgens Dassen "wordt mijn dienst verlamd door de vele controle-onderzoeken". De Morgen liet CD&V-senator Hugo Vandenberghe hierop reageren met de stelling dat de controle "meer dan ooit noodzakelijk is."

De Standaard (3 februari) haalde zwaar uit met: "Baas Staatsveiligheid valt parlement aan". Op de stelling van Dassen dat "de controle van het parlement op de Staatsveiligheid de dienst verlamt", reageerde CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys zo: "Ongehoord. Dassen bewijst onwaardig te zijn voor de functie." Van Parys is als volksvertegenwoordiger lid van de begeleidingscommissie van het Comité P, dat de politiediensten controleert. Die commissie vergadert met de betrokken senatoren over het jaarverslag van het Comité I.

"Van Parys benadrukt dat de malaise bij de Staatsveiligheid een gevolg is van een personeelskader dat maar niet ingevuld geraakt en van de paars-groene benoemingen aan de top van de dienst. De vorige administrateur-generaal, Godelieve Timmermans, vertrok na een vernietigende doorlichting van de veiligheidsdienst, aldus het kamerlid. En de voormalige nummer twee van de Staatsveiligheid, Jos Buysse, vecht de aanstelling van Dassen voor de Raad van State aan. De CD&V'er vindt het kras dat Dassen de schuld bij het parlement legt. Als voormalig kabinetschef weet hij beter, aldus Van Parys. 'Dit is pure politiek'."

De Morgen van 4 februari ging op pagina 4 verder met: "Nieuwe flikkenoorlog in de maak over terrorismebestrijding" en "Staatsveiligheid en federale politie willen elk het centrale aanspreekpunt zijn." Dat blijkt de stelling te zijn van Tony Van Parys die gecounterd werd door VLD-'er Hugo Coveliers volgens wie Van Parys spoken ziet.

Geen spookverhaal is het dat het Belgisch leger voortaan ook gevangenen gaat transporteren. "Militairen nemen transport gevangenen over" titelde De Standaard op 4 februari, nota bene boven een berichtje over "militairen die drugs smokkelden met C-130' ... Waarvoor soldaten al niet goed zijn ...