arch/ive/ief (2000 - 2005)

staking tegen delocalisering bij Bosch Tienen
by peter vanderleyden Monday February 03, 2003 at 08:32 PM
pvdleyden@pi.be 016/228944

Vandaag legden de werkmensen van Bosch het werk neer als protest van de dreigende afbouw van een 300 jobs tengevolge van een delocalisaie naar Oost-Europa.

Op vrijdag 31 januari deelde de directie van Bosch in een extra ondernemingsraad mee dat er verschillende afdelingen zouden overgeplaatst worden naar Oost-Europa.
Het betreft de afdelingen van motoren, SRA, handbanden en daarbij overweegt men om de handbanden van de allernieuwste aeroruitenwisser ook te verlageren naar Oost-Europa. De nieuwe aero handband zou er volgend jaar niet komen, toch niet in België....
Het gaat hier over een ongeveer 300 mensen. Op dit moment werken er nog een kleine 200 interims.

Deze operatie is volgens de directie noodzakelijk gezien het financieel verlies dat door het nieuwe aeroproject ontstaan is. Goedkoper en dus aantrekkelijker voor hen zijn de landen zoals Roemenië, Tchechië, Hongarije.

Vandaar dat op maandag 3 februari vanaf 12u de werknemers van Bosch besloten van het werk stil te leggen. Alles lag plat tot 16u. De bedoeling is een waarschuwing naar de directie toe dat de mensen niet bereid zijn om zich zomaar gewonnen te geven en zomaar toe te laten dat Bosch machines verplaatst naar andere vestigingen.

Sinds vanmorgen zijn de directeurs samen met een aantal kaders naar Hongarije vertrokken om daar de nodige voorbereidingen te treffen. Komende vrijdag wordt er opnieuw informatie verwacht en zullen er volgens plaatselijke vakbondsdelegges verdere akties indien nodig volgen. In ieder geval verwacht iedereen klaarheid en duidelijke informatie.

De 1500 werknemers van Bosch weten dat ze niet de enigen zijn in zo 'n benarde situatie, en denken aan de mensen van de Cockeril (Arcelor), de arbeiders van Philips Hasselt, Sabena, Renault en zovele anderen... Sommigen zijn erg geschrokken over dit slechte nieuws maar over één ding is iedereen het eens: Ze kunnen zich niet zomaar laten doen...