arch/ive/ief (2000 - 2005)

Protest struisvogelpolitiek kernafval - de Palacio en Busquin morgen in Mol
by Voor Moeder Aarde vzw Monday February 03, 2003 at 05:47 PM
pol@motherearth.org

De milieuorganisatie Voor Moeder Aarde vzw veroordeelt scherp de plannen van de Europese Commissie om hoog-radioactief afval ondergronds op te slaan. In een persbericht dat het bezoek van vice-voorzitster Loyola de Palacio in Mol aankondigt verklaart de Commissie dat de ondergrondse stockering de veiligste methode is voor het probleem van hoog radio-actief afval.

Voor Moeder Aarde tegen struisvogelpolitiek met radioactief afval

Loyola de Palacio en Busquin morgen te gast in Mol

Gent - Mol, 3 februari 2003- De milieuorganisatie Voor Moeder Aarde vzw veroordeelt scherp de plannen van de Europese Commissie om hoog-radioactief afval ondergronds op te slaan. In een persbericht verklaart de Commissie dat de ondergrondse stockering de veiligste methode is voor het probleem van hoog radio-actief afval. Morgen dinsdag 4 februari vanaf 10u30 tot 13u30 zijn Loyola de Palacio vice-voorzitster van de Europese Commissie en Commissielid Busquin te gast te Mol. In Mol is reeds jaren onderzoek aan de gang rond de ondergrondse berging van kernafval in de Boomse kleilagen.

Pol D'Huyvetter, een woordvoerder van Voor Moeder Aarde vzw verklaarde "De honderden lekkende vaten radio-actief afval die vorige week het nieuws haalden illustreren pijnlijk dat we de atoomindustrie niet kunnen vertrouwen. We mogen dan ook niet onze kop in de grond steken en denken dat we het kernafval probleem hebben opgelost door ze in de kleilagen van Mol te begraven. Dit is struisvogelpolitiek. Kernafval moet bovengronds gestockeerd blijven daar waar het geproduceerd werd. Wel moet er voortdurend een sluitende controle zijn waarbij de bevolking en de bevoegde ministers onmiddellijk op de hoogte gebracht worden van eventuele problemen."

Lea De Groof, woordvoerster van het Kempens Forum voor Atoomstop verklaarde zonet dat het niet kan dat er kernafval in Mol ondergronds zou worden opgeslaan. Onderzoek heeft volgens haar reeds uitgewezen dat de kleilagen in Mol niet homogeen zijn. Dit kan reeds na vijftig à honderd jaar zorgen voor doorsijpeling van radioactieve stoffen naar het grondwater. En dit is heel kort als je weet dat het afval vele duizenden jaren een gevaar voor de volksgezondheid zal blijven.

Loyola de Palacio, Europees Commissielid voor Energie en Vervoer, staat bekend als een fervent voorstandster van kernenergie.

* Meer info:

Pol D'Huyvetter
Voor Moeder Aarde vzw
0495-28 02 59

Lea De Groof
Kempens Forum voor Atoomstop
014-31 76 65

* Link persbericht EC
http://europa.eu.int/rapid/start/cgi/guesten.ksh?p_action.gettxt=gt&doc=IP/03/134|0|RAPID&lg=NL&display=

ok
by tim Monday February 03, 2003 at 10:11 PM

laat ze maar komen, we zijn der klaar voor