arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bush valt vrouwenrechten aan in Amerika
by prochoice Monday February 03, 2003 at 10:53 AM

Pogingen van de Bush regering om het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen inzake sexualiteit en voortplanting om zeep te helpen leidt tot grote zorg en verontwaardiging bij de grootste en meest betrouwbaar bevonden pro choice organisatie in Amerika, planned parenthood Vrouwen zien zich geconfronteerd met de ernstigste bedreiging van hun reproductieve rechten sinds meer dan 30 jaar.

Tijdens de Roe v. Wade* herdenking van 22-1 j.l. spraken pro choice voorvechters de angst uit dat een tweede termijn Bush kan betekenen dat de huidige rechters ( die het recht op vrije abortus beschermen) vervangen worden door tegenstanders van dit recht.

Eerder dan verwacht, op 30 -1-2003, meldt http://www.plannedparenthood.org dat de senaat die dag waarschijnlijk gaat stemmen op de door Bush genomineerde voor het Colombia Court of Appeals, Miguel Estrada.
PPFA( planned parenthood federation amerika) verzet zich tegen zijn benoeming, omdat hij niet wil toezeggen zich te verbinden aan het beschermen van alle verworven burgerrechten.
Toen hij bevraagd werd over zijn visie op Roe v.Wade* zei hij daarover nog geen mening te hebben. Het is eerder gebeurd dat een rechter (Clarence Thomas) bij zijn benoemingsinterview zei dat hij geen mening over Roe v. Wade had, terwijl hij kort daarna stemde voor verwerping.
Planned parenthood roept het committee van de senaat op om Estrada en elke andere genomineerde die het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen met betrekking tot voortplanting niet wil erkennen, af te wijzen.
Verder dringen ze er bij Bush op aan de verbintenis aan vrijheid en gerechtigheid, waar hij mee schermde in " the state of the union" toespraak van dinsdag j.l. te vervullen.
Hij kan dit doen door het nomineren van rechters die garant staan voor de bescherming van onze meest elementaire rechten, zoals de vrouwenrechten betreffende voortplanting.

Of het committee Estrada gestemd heeft is nog niet bekend gemaakt.
De zeer dringende oproep aan pers en senaat die Gloria Feldt eind januari op eerder genoemde website heeft geplaatst toont dat pro choice activisten een zware kluif hebben aan de aanvallen van Bush op vrouwenrechten.

Bush roept zich schaamteloos op als beschermer van vrouwenrechten in zijn uitspraken over b.v. de Taliban.
Ook pretendeert hij dat de mensenrechtensituatie in Irak een van zijn argumenten is om een oorlog te willen beginnen.
Hoe leugenachtig dit alles is wordt wel bewezen in de manier waarop hij met vrouwenrechten in Amerika om gaat.
. Hij dringt een van alle gezond verstand gespeende onthoudingsideologie op ten koste van medisch acurate, op leeftijd afgestemde sexuele voorlichting. ( hoe moet ik veilig vrijen? gewoon, niet vrijen voor je huwelijk. punt uit.)
. Hij stouwt rechtbank en regering vol met anti keuze ideologen die rechtse geloofssystemen hanteren alsof het om bewezen feiten zou gaan.

Planned parenthood doet een dringend beroep op pers en senaat om met hen samen te werken om toegang tot reproduktieve gezondheidszorg te verzekeren en dus ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Amerika kan niet voorwenden een standaard drager van democratie en verdediger van mensenrechten te zijn, terwijl de Bush regering zich systematisch ontdoet van vrouwenrechten.
De schijnheiligheid van de Bush regering en hun anti keuze medestanders in het congres is niet onopgemerkt gebleven, en zal worden uitgedaagd.

Pro choice voorstanders moeten samenwerken om een eind te maken aan Bush's oorlog tegen vrouwen. We zullen gezamenlijk strijden voor het recht van vrouwen om zelf te beslissen over hun vruchtbaarheidszaken.
Vrouw beslist. houden zo.

(* Roe v. Wade:
22-1-1973 vocht Jane Roe de wet aan die abortus in Amerika als misdaad beschouwde tenzij een vrouw in levensgevaar was. Ze won. Voor het eerst erkende de rechter daar dat het grondwettelijk recht op privacy ruimte moet bieden aan het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw of ze haar zwangerschap wil beeindigen.
Daarmee is erkend dat vrouwen in dit opzicht de hoogste graad van grondwettelijke bescherming verdienen.
Anti choice ideologen hebben altijd getracht deze wet te ondermijnen door restricties voor te stellen.