arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kogel door de kerk: Belgisch leger gaat politie(k) 'helpen'
by jpe Monday February 03, 2003 at 02:34 AM

Een paar weken geleden ontstond er deining rond de plannen van Duquesne en Flahaut om het leger in te schakelen bij politie-taken. Groenen en Franstalige 'socialisten' gingen dwars liggen. Dus moesten de twee 'beroeps-panikeurs' bakzeil halen. Maar in een artikel in De Morgen bleek toen ook al dat Flahaut niet van zijn plannen afzag. En nu ...

Wat meldt De Morgen nu op 1 februari ? Als titel bij het niet ondertekende stuk stond er: "Belgisch leger mag Antwerpse haven en ambassades beschermen." Dat blijkt één van de concrete zaken te zijn die voortvloeien uit het 'akkoordprotocol' dat Duquesne en Flahaut vrijdag ondertekenden, een protocol dat "de steun van Defensie aan de operaties van de geïntegreerde politie regelt." Beide ministers benadrukten wel dat de militairen geen politie-taken mogen uitvoeren, dat ze niet tussenbeide kunnen komen in conflictsituaties van sociale of politieke aard. Maar gemengde ploegen kunnen ingezet worden voor zoekacties naar verdwenen personen of bescherming van officiële gebouwen ...

Eén van de drie proefprojecten die worden opgestart, betreft de bewaking van de ambassade van de V.S. in Brussel. De twee andere projecten betreffen de bewaking van Shape (het operationale NAVO- hoofdkwartier, nabij Mons) en de haven van Antwerpen waar de politie te weinig volk heeft voor de bescherming van de hele haven. "Met de hulp van het leger" lukt dat volgens Duquesne wel.

Alvast geen slecht begin voor Duquesne. Straks zullen hij en Flahaut ook wel ingaan op de vraag van voetbaltrainers om het leger in te zetten bij risicomatchen wanneer de (met recruteringsproblemen kampende) Brusselse politie weer een Eurotop te bewaken heeft. Als het in Parijs 'vigilantes' regent, druppelt het in Brussel ...

DIOGENE(S) 38

geen logistieke steun? pfffffffffff
by Guido Monday February 03, 2003 at 03:27 AM

"Eén van de drie proefprojecten die worden opgestart, betreft de bewaking van de ambassade van de V.S. in Brussel. De twee andere projecten betreffen de bewaking van Shape (het operationale NAVO- hoofdkwartier, nabij Mons) en de haven van Antwerpen waar de politie te weinig volk heeft voor de bescherming van de hele haven."

Met de komende oorlog kan je je afvragen of dit wel proefprojecten zijn. :)

Waar blijven Agalev en SP-a met reacties hierop? In de tekst van het anti-oorlogsplatform die zei ondertekend hebben staat er de vraag dat België geen logistiek steun zou geven.

Nadat we al zijn te weten gekomen dat er Amerikaanse boten in Antwerpen aanschepen om materieel voor de Golf in te laden en niemand daartegen reageert, kunnen we nu doodleuk lezen dat die transporten gaan beschermd worden door het Belgische leger.

Datzelfde Belgische leger dat 160 soldaten naar Afghanistan heeft gezonden, zodat de Amerikanen hun handen vrij hebben voor te spelen in de Golf. Wat dus ook logistieke steun is.

Als er een oorlog uitbreekt in de Golf, dan zullen de Westerse soldaten in o.a. Afghanistan mogelijke doelwitten zijn van aanslagen.

Wanneer dit gebeurt is deze regering niet alleen schuldig voor het geven en beschermen van logistieke steun, ze zal dan ook verantwoordelijk zijn voor de dood van een aantal Belgische soldaten.

Benieuwd naar de reactie van Agalev.

Militarisering stopt niet aan de grenzen
by Internationaliz Monday February 03, 2003 at 11:00 PM

Dood van Belgische soldaten.... in Afghanistan zitten er al.
Ander regio -- andere zaak -- andere belangen??

Denk je dat het Afghaanse verzet zal wachten tot de oorlog met Iran uitbreekt om elke bezettingsmacht, of het nu (moslim)Turken zijn, Britten of Amerikanen of Duitsers of ... ? Het Afghaanse verzet zou al even idoot moeten wezen als de pacifisten hier.

Benieuwd naar de reactie van hen die zo oplopen met de vrede. De vrede 'ginder' en de sociale vrede/strijd hier.
Militarisering stopt niet aan de grenzen.